Iğdır Üniversitesi Bölge’de Bir Adım Öne Çıkıyor

Tarih : 2019-01-08 / Kategori : Eğitim

Iğdır Üniversitesi Bölge’de Bir Adım Öne Çıkıyor

        Kurulduğu günden beri hızlı bir büyüme gerçekleştiren Iğdır Üniversitesi; bilimsel çalışmalar, öğrenci etkinlikleri, yeni kurulan laboratuvarlar ve simülasyon sınıflarıyla bölge üniversiteleri arasında adından söz ettirmeye devam ediyor.

 

Özellikle Üniversitemiz bünyesinde bulunan Hayvan Hastanesi, Iğdır Meslek Yüksekokuluna bağlı Sivil Havacılık Programları için hazırlanan uçak kabin simülasyon (Mock-Up) sınıfı ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı olarak kurulan Temel Sağlık Bilimleri Simülasyon Laboratuvarı, Iğdır Üniversitesini bir adım öne çıkaran çalışmalar arasında yer alıyor. Yapılan çalışmaların Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından da takdirle karşılandığını belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, dijitalleşen dünyada eğitim sistemine teknolojiyi de entegre ettiklerini kaydederek çağı yakalamayı hedeflediklerini vurguladı.
Hayvan Hastanesi ile bilinçli bir hayvancılık amaçlanıyor
Iğdır Üniversitesi bünyesinde bulunan Hayvan Hastanesinin tüm bölgeye hizmet edebilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Rektör Alma, Şehit Bülent Yurtseven Kampüsünde bulunan hastanenin Türkiye’de ilkler arasında yer aldığını belirtti. Araştırma, uygulama ve eğitim amacıyla kurulan hayvan hastanesi binasının yaklaşık olarak 130 m²  alanda kurulduğunu belirten Rektör Alma, “Hastanemizin 2018 yılında hizmete girmesi ile birlikte birçok büyükbaş ve küçükbaş hayvanın ameliyat öncesi ve sonrasına dair süreçleri burada takip ediyoruz. Deneyimli hocalarımız ve personelimiz ile birlikte hayvan hastalıklarının önüne geçmeyi planlarken, bir taraftan da bölgede bilinçli bir hayvancılık yapılması amacıyla çeşitli çalışmalar yapıyoruz” dedi.
“Öğrencilerimiz Mock-up sınıfında pratik yapabilecekler”
Öte yandan geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan uçak kabin simülasyon (Mock-Up) sınıfıyla öğrencilerin yerinde eğitim alma olanağı yakaladığını ifade eden Rektör Alma, sivil havacılık sektörünün dünyada ve ülkemizde hızla büyüyen bir sektör haline geldiğini ve aynı oranda kalifiye eleman ihtiyacının arttığını da kaydetti. “Üniversite olarak daha çok talep gören bölümleri ve programları açmayı önemsiyor ve bu yönde çalışmalar yapıyoruz” şeklinde devam eden Rektör Alma, “Iğdır Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı ile Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı açtık. Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı ile Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programında okuyan öğrencilerimizin havacılık sektöründe deneyim kazanmaları amacıyla Mock-Up sınıfı kurduk. Uçak kabini gibi tasarlanan, Mock-up sınıfı, öğrenciler ve eğitmenler için eğitim esnasında gerçek bir uçağın içindeymiş gibi hissetmelerine olanak sağlıyor. Bu özel sınıfta; acil durum, tıbbi konular, tehlikeli maddeler, genel ikram ve servis kuralları gibi derslerin eğitimi veriliyor. Mock-up sınıfında öğrencilerin eğitim görmeleri için 24 adet uçak koltuğu, Uçak mutfağı, Uçak lavabosu, Kadırga, Galley, Trolley bulunuyor. Kabin sümilasyon sınıfı takriben 300 bin liraya mal olacak iken THY Teknik A.Ş. Genel Müdürlüğünden alığımız hibelerle 30 bin liraya mal ettik” dedi.
         “İnsan özellikleri taşıyan simülasyon maketlerle sağlık eğitimi veriliyor”
         Üniversitemizdeki büyümenin son göstergelerinden birisi de Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan Temel Sağlık Bilimleri Simülasyon Laboratuvarı. Sağlık programlarında eğitim alan öğrencilere yönelik böyle bir simülasyon sınıfı kurduklarını kaydeden Rektör Alma, burada bulunan maketlerin tamamen insan özellikleri taşıdığını ifade etti. Simülasyon maketleriyle nabız ve tansiyon ölçümü, ekg çekebilme ve defibrilatör uygulayabilme olanaklarına sahip olduklarını belirten Rektör Alma, “Bir insanda oluşabilecek hastalıkları makette oluşturabilme şansına sahibiz. Öğrencilerin bu tür durumlardaki yaklaşımları da uygulama hocaları tarafından kontrol edilebilir. Yarı otomatik doğum simülasyon maketi ise normal doğum ve normal doğumda karşılaşılabilecek sorunları görmemizi, anlamamızı sağlıyor. Bu sorunları makete uyarlayabilme ve (özellikle ilk ve acil yardım programı öğrencisi) başlayan doğumu yöneterek, bizlere kontrol etme imkânı sunuyor” dedi. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.