Öğrenciler Sağlık Hukuku Konusunda Bilgilendirildi

Tarih : 2019-05-06 / Kategori : Eğitim

Öğrenciler Sağlık Hukuku Konusunda Bilgilendirildi

Iğdır Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Sağlıklı Yaşam Topluluğu tarafından ‘Sağlık Hukuku’ isimli panel düzenlendi. Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Çelebi,  Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ercan İnce, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Gülşen, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hakan Hakeri, Av. Dr. Yahya Deryal, akademisyenler, sağlık personelleri ve öğrenciler katıldı.

         Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan panelin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Çelebi, Iğdır Üniversitesinin hızla gelişmekte olduğunu belirterek, “üniversite olarak yıl içerisinde pek çok panel, sempozyum ve çalıştay düzenliyoruz. Bu tür etkinliklere de destek veriyoruz. Alanında uzman insanların tecrübelerini öğrencilerimizle paylaşması çok değerli. Bütün sağlık çalışanları ve öğrencilerimiz için bu panelin faydalı olacağını düşünüyorum” dedi. 
          “Öğrenciler bir uzman denetimi kontrolünde tıbbi müdahale yapabilir”
          Rektör Yardımcısı Selahattin Çelebi’nin konuşmasının ardından,  Panel Moderatörü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hakan Hakeri ‘Tıbbi Müdahalelerde Hukuki Uygunluk Şartları’ konulu bir sunum yaptı. Öğrencilerin stajyer olarak çalıştığı sağlık kurumlarında tıbbı müdahale yapabilmesi için bazı şartların olduğu belirten Hakeri, “Bunlardan en önemlisi hastanın aydınlatılmasıdır. Hastaya müdahale yapacak öğrenci, ‘ben öğrenciyim’ diye bildirmesi gerekir. Ayrıca tıbbı müdahale yapacak öğrenci nitelikli hemşireler tarafından denetlenmelidir. Başka bir ifadeyle öğrenciler bir uzman denetimi altında tıbbi müdahale yapabilir. Yine bunun için de hastanın rızasına ihtiyaç vardır. Bu konudaki bilgilendirme ameliyattan en az 24 saat önce yapılması gerekir. Hastanın tıbbi müdahaleyi reddetme hakkı vardır. Diğer önemli bir husus da tıbbi vesayet konusudur. Eğer hasta bilinci açıkken yakınlarına ‘ben aksi bir durum olması halinde yaşam ünitesine bağlanmak istemiyorum’ dediyse yakınları bunun aksi yönde karar alamaz” diye konuştu.
          “Tazminat davalarında suçlular yüklü meblağlara mahkûm ediliyor”
          Panel konuşları kapsamında kürsüye çıkan Av. Dr. Yahya Deryal da ‘Sağlık Hukukunda Tazminat Problemleri’ hususunda dinleyicileri bilgilendirdi. Günümüzde tazminat davalarında suçlular çok yüklü meblağlara mahkûm edildiğini ifade eden Deryal, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de sağlık hizmetlerinin üçte ikisi kamu hastanelerinde veriliyor. Yaşanan tıbbi problemlerde özel hastaneyle, devlet hastanesi arasında farklılıklar var. Özel hastanede yaşanan problemlere Asliye Hukuk Mahkemeleri, devlette ise ortaya çıkan problemlere İdari Mahkemeler bakıyor.  Kamuyu ilgilendiren bir suç söz konusu olduğunda siz şikâyetinizden vazgeçseniz bile cumhuriyet savcısı işin peşini bırakmıyor. Fakat şahsi tazminat davalarında taraflar anlaşırsa herhangi cezai bir durum olmaz.  Dava açmak için sadece maddi dava değil manevi dava da açabilirsiniz.”
           Panelde son olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Gülşen, ‘Sağlık Personellerinin İşleyebileceği Suçlar’ hakkında bir konuşma yaptı. Sağlık çalışanlarının hastaya zamanında müdahale yapmaması halinde cezai yaptırımı olduğunu belirten Gülşen, “Taksirle yaralama, görevi kötüye kullanma, rüşvet alma ve özel hayatının gizliğini ihlal etme gibi durumların da cezai yaptırımı vardır” dedi.
           Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Çelebi panelistlere teşekkür belgesi taktim etti. Takdimin ardından Prof. Dr. Mehmet Hakan Hakeri, ‘Tıp Hukuku’ adlı kitabını imzalayarak öğrencilerle bir süre sohbet etti. Ardından panel son buldu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.