Iğdır Üniversitesin’de 11. Bahar Şenlikleri Mezuniyet Coşkusu

Tarih : 2019-05-09 / Kategori : Eğitim

Iğdır Üniversitesin’de 11. Bahar Şenlikleri Mezuniyet Coşkusu

          Iğdır Üniversitesi 2018-2019 eğitim öğretim yılı mezuniyet töreni, Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Ziraat Fakültesi bahçesinde büyük bir coşkuyla kutlandı.
Iğdır Üniversitesi Bahar Şenlikleri kapsamında düzenlenen mezuniyet törenine; Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, kamu kurum amirleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

                    Mezuniyet töreninde öğrencileri ve ailelerini selamlayarak konuşmasına başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, öğrencilerin mezuniyet coşkusunu paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını kaydetti. Mezuniyet gününü, eğitim öğretim dönemi boyunca verilen emeklerin karşılığının somut olarak alındığı gün olarak tanımlayan Rektör Alma, “Bugün pırıl pırıl genç beyinleri, genç yürekleri, genç nefesleri mezun etmenin, onları ailelerine ve güzel ülkemize kazandırmanın haklı gururunu ve sevincini büyük Iğdır Üniversitesi ailesi olarak hep birlikte yaşıyoruz. Bundan 11 yıl önce ülkemizin en doğusunda küçük ve şirin bir il olan Iğdır’da zor şartlarda kurulan Iğdır Üniversitesi azim, gayret ve cesaretle bugünlere geldi. Iğdır Üniversitesi Rektörü olarak göreve başladığım günden beri meslektaşlarımla, mesai arkadaşlarımla ve tüm personelimizle birlikte Üniversitemizi her yönüyle örnek alınabilecek bir yükseköğretim kurumu haline getirmek için çalışıyoruz. Kuşkusuz, ‘Beklenen gün gelecekse, çekilen çile kutsaldır.’ ilkesinden hareketle, Üniversitemizin tüm kadrosu daima yoğun çaba ve gayretle çalıştı. El ele verdik, güçlerimizi birleştirdik. Halkımıza baktık, onlarla kucaklaştık. Onlardan destek aldık. Bu süreç içerisinde, özellikle göreve geldiğim iki yıl zarfında, hızlı bir şekilde ihtiyaçlarımızı giderip eksiklerimizi tamamlamaya çalıştık. Plan ve projeler hazırlayıp hayata geçirerek üniversitemizin geleceğini inşa etme yolunda adımlar attık.” dedi.
            “5 yeni araştırma merkezi kurduk”
           Üniversitemiz Şehit Bülent Yurtseven kampüsü alt yapı çalışmalarını büyük oranda bitirdiklerini ve çevre düzenlemesine devam ettiklerini belirten Rektör Alma, üniversitemizin kurulduğu günden beri fiziki yapılanmasını hızla tamamlamaya  çalışmasının yanında bilimsel bir kurum hüviyetine sahip olması nedeniyle asli görevi olan bilimsel faaliyetlerde de derinleşmenin ve kaliteli bir eğitim seviyesine ulaşmanın gayreti içerisinde olduğunu kaydetti.   Rektör Alma;“Bu çerçevede, 5 yeni araştırma merkezi kurduk. Modern bir araştırma laboratuvarını Üniversitemize kazandırdık. Bunların yanında sempozyum, konferans, panel gibi birçok kültürel faaliyet gerçekleştirdik. Birçok üniversite ve kurumla iş birliği protokolleri imzaladık. 2008 yılından bu yana, gerek fiziksel gerekse akademik anlamda kuruluş evresini büyük oranda tamamlayan Üniversitemiz, bugün itibariyle, 7 Fakülte, 2 Yüksekokul, 4 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü, 7 Koordinatörlük, 19 uygulama ve araştırma merkezinin yanında toplam 361 akademik 201 idari, 164 yardımcı personeli , 7 Doktora, 30 Yüksek lisans olmak üzere toplamda 37 lisansüstü , 42 lisans ve 77 ön lisans  eğitim programlarıyla ve 8 bine yaklaşan öğrencisi ile bölgemiz ve Türkiye’nin saygın üniversitelerinden biri olma yolunda emin ve kararlı adımlarla ilerlemektedir. Ayrıca mezunlarımız KPSS sınavlarında 60 basamak yükselerek Ülke çapında 50. Sıralara yükselmiştir. Genç bir üniversite olmasına rağmen Iğdır Üniversitesi, kurulduğu tarihten bu yana bilgi toplumunun gerektirdiği şekilde eğitim-öğretim kalitesiyle donanmış, milli değerlerle evrensel değerleri aynı potada eriterek faaliyetlerine yansıtmış, toplumsal ve kültürel değerlere bağlı, sorgulayan, araştıran ve girişimci bir ruha sahip olan hem kişisel hem de mesleki altyapısını çağın gereklerine göre dizayn etmiş bireyleri yetiştirmeyi gaye edinmiştir. Bu anlamda üniversitemiz hem fiziki şartları hem de hem de eğitim-öğretim kadrosunu elinden geldiğince çağın gereklerine göre şekillendirmeye çalışmaktadır. Üniversitemizi hep daha ileriye ve daha iyiye ulaşma yolunda azim ve inançla her günü değerlendirmekten geri durmadık. Aynı azim ve heyecanla çalışmaya devam ediyoruz. ‘Üniversite, şehrin lokomotifidir.’ anlayışıyla Iğdır’da da birçok önemli projeye imza atıyoruz. Tuz Terapi Merkezi bunların  en başta geleni ve en önemlisi. Iğdır yöresine ait 4 yöresel ürünün coğrafi işaretinin alınması için teşebbüste bulunduk. 3000 dönümlük alanda tarımsal araştırma ve enerji köyü projemiz, Güneş Enerjisi Santrali (GES) projemizle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Onlarda da epey mesafe kat ettik. Yakın zamanda inşallah onları da nihayetlendireceğiz” şeklinde konuştu.
“Bugün, dünden daha güçlü ve daha kararlıyız”
          11 yıllık bir dönem sonunda üniversitemizin geldiği süreci anlatan Rektör Alma;“Üniversitemiz bugün daha güçlü, fedakâr ve dinamik bir eğitim-öğretim kadrosuna kavuşmuştur; onlarla daha güçlüdür ve özgüveni daha yüksektir. Çalışkan, özverili ve birbirine kenetlenmiş bir idari kadroya sahiptir, onun için daha güçlüdür. Tüm akademik ve idari kadrosu ile öğrencilerine öncelik vermekte ve öğrenci mutluluğu için her fedakârlığı seve seve göze almıştır; onun için bugün daha güçlüdür. Üniversitemiz öğrencileri, akademik ve idari kadrosu ve Iğdır halkımızla bütünleşmiş ve kucaklaşmıştır; onun için daha güçlüdür. Daha iyi altyapı ve fiziki mekânlara kavuştuğu için bugün geleceğe umutla baktığından daha güçlüdür. Eğitim-öğretimin yanı sıra ilimiz ve bölgemizle ilgili projelerde bir başarı grafiği yakaladığı için daha güçlüdür. Kendisini öğrencilerine, ülkesine ve insanlığa adayan akademisyenlere sahip olduğu için güçlüdür. Türk Cumhuriyetleri’nden ve tüm dünyadan misafir öğrenciler kabul ettiği için sevinçli ve mutludur. ‘Dünyayı yöneten kalem, kâğıt ve mürekkeptir.’ sözünden hareketle eğitim, öğretim ve araştırmada daha büyük başarılara ulaşmak üniversitemizin en büyük hedefidir.” dedi.
          “Öğrencilerimizi En İyi Şekilde Yetiştiriyoruz”
           Bu mutlu ve gururlu günün asıl mimarlarının çalışma arkadaşları olduğunu ifade eden Rektör Alma, ilk günden itibaren öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmek için çaba harcadıklarını söyledi.  Rektör Alma “Onları, hayatlarının bundan sonraki kesitinde de başarılı olmaları için gerekli bilgi ve birikimle donattınız. Gençlerin bundan sonra yapacakları başarılı çalışmalar eminim sizleri de onurlandıracaktır. Akademik kadromuz, ortaya özgüvenleri yüksek, insan ilişkilerinde başarılı, mesleki bilgileri sağlam, öğrenmeye ve araştırmaya yatkın, sorumluluğu üstlenen, sürdüren ve bunun mutluluğunu yaşayan gençler yetiştirdi. Kıymetli hocalarım, kurumumuza ayak bastıklarından beri inci gibi işlediğiniz sevgili öğrencilerinizi iş yaşamlarında, sosyal yaşamlarında çeşitli başarılara imza atacak bireyler olarak yetiştirerek bugüne getirdiniz. Onlara sadece teknik bilgileri öğretmekle kalmadınız, aynı zamanda bir birey olarak sorumluluklarını, bir ekibin parçası olarak paylaşmayı ve dayanışmayı, bir üniversite mezunu olarak topluma karşı görevlerini öğrettiniz ve onlar için yaşamları boyu örnek alacakları bir model oldunuz. Yıllar içinde iş yaşamında, dikey geçiş sınavlarında en başarılı mezunlar olmalarını sağladınız. Hepinize katkılarınız için sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Değerli veliler, bu gençlerin aileleri olarak sizlerin şu anki duygularını anlıyorum. Doğdukları günden itibaren üzerine titreyerek yetiştirdiğiniz gözbebeklerinizi yaşam mücadelesinin içine uğurluyorsunuz. Sizler de hiçbir kaygıya ve ümitsizliğe kapılmayınız ve onlarla gurur duyunuz. Bizlere emanet ettiğiniz evlatlarınız okudular, yetiştiler ve yetişkin bireyler oldular. Ancak onların başarılarında ve aydınlık istikballerinde en büyük pay sizlerindir. Ben de böyle kıymetli çocuklar yetiştirdiğiniz için sizleri yürekten kutluyorum.” diye konuştu.
          “Ülkenize ve dünyaya karşı sorumlunuz”
          “Sizleri bugün hayatınızın yepyeni bir dönemine uğurluyoruz. Bugün her biriniz artık kendiniz ve ailelerinizin yanı sıra, ülkenize ve dünyaya karşı da sorumlu gençlersiniz. Şunu unutmayınız, sizler sadece kendiniz ve aileniz için değil, ülkeniz için de başarılı olmak zorundasınız.” diyen Rektör Alma, mezun olan öğrencilere şu önerilerde bulundu: “Iğdır’da eminim birçok hatıra biriktirdiniz. Dostluklar kurdunuz. Belki kötü anılarınız da oldu. Fakat hayatınızın ilerleyen yıllarında bu dönemde yaşadıklarınız, sizlere rehberlik edecek, bunu o zaman anlayacaksınız. Hayatın getireceği güçlüklerden asla korkmayın ve daima mücadeleci ve ümit var olun. Çünkü hocalarınızın sizlere öğrettiklerinden ve üniversite hayatının kazandırdığı tecrübelerden hareketle ülkemizin aydınlık yarınlarının mimarları olacaksınız. Birçok bölüm ilk defa mezun veriyor. İlk öğrencileri sizlersiniz. Bu yüzden unutulmayacaksınız. Ayrıca Üniversitemizin kuruluş yıllarına tanıklık ettiniz. Her yenilikte bizlerle mutlu oldunuz, sevincimizi paylaştınız. Bunun için sizlerin yeri apayrı olacak. Sevgili gençler; üniversite bitti, öğrenme bitti olarak düşünmeyin. Hayatınız boyunca yeni şeyler öğrenmeye devam edin. Hayatınızın bu yeni dönemi, öğrenmeyle birlikte üretme dönemidir. Bilim için, insanlık için, ülkeniz için, aileniz hatta kendiniz için bir değer, bir hizmet üretme dönemidir. Şunu unutmayın ki ürettiğiniz müddetçe başarılı olacaksınız. Kulağınıza küpe olacak şu tavsiyelerimi de aklınızdan çıkarmayın. Ne iş yaparsanız yapın en iyisini yapın. Başarılı olduğunuzda para kazanmama ihtimaliniz yok. Parayı hayatınızdaki temel hedef olarak koymayın. Saygınlığı zenginliğe yeğ tutun ve dürüstlükten ödün vermeyin. Çevrenizde sizin gibi olmayan insanlara karşı hoşgörülü ve anlayışlı olun. Doğru bildiklerinizi onlarla ve toplumun tüm kesimleriyle paylaşın ki doğru, eğriyi düzeltsin. Hayatınızın bu yeni ve sorumluluğu artan aşamasında üniversite yılları bir tatlı anı olarak kalırken, kazandığınız bilgi ve birikimi en verimli şekilde kullanmanızı ve zorlu hayat yolunda başarılı olmanızı diliyorum. Gönlümüz, dualarımız hep sizlerle olacak. Sizler başarıdan başarıya koştukça bizler de mutlu ve gururlu olacağız. Yolunuz ve bahtınız daima açık olsun.” dedi.
         Bölüm 1.si Feride Sarptan’dan Üniversite  ve Rektörüne teşekkür
          Rektör Alma’nın konuşmasının ardından Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni 1’incilikle bitiren Feride Sarp söz aldı. Sarp ise şunları söyledi; “5 yıl önce emekle çıktığımız bu zorlu yolu burada sonlandırıyoruz.  Çok şükür mezun oluyoruz. Yorucu vize ve finalleri bizi sabahlatan ödevleri geride bırakıyoruz. Özellikle öğrencilik hayatımız bitti diyemiyorum çünkü unutmamalıyız ki her öğretmen bir öğrencidir. Eğer biz öğretmenler mimarıysak yerimizde saymayız. İlerlemek daima ileri gitmek zorundayız. Son olarak şunu unutmayalım, diplomalar sadece meslek kazanmak için değil öğretmenlik şuurunu elde etmek içinde  gereklidir. Bize bu şuuru kazandıran başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma hocamız ve değerli hocalarımıza hepinizin adına çok teşekkür ederim” dedi.
          Yapılan konuşmaların ardından üniversiteyi başarıyla tamamlayarak dereceye giren öğrencilere, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Çelebi, Ak Parti Iğdır İl Başkanı Ahmet Tutulmaz ile akademisyenler tarafından ödülleri verildi. Iğdır Üniversitesi 2018-2019 eğitim öğretim yılı mezuniyet töreni kep atma töreninin ardından halk oyunu gösterisi, Nahcivan Devlet Üniversitesi Müzik Topluluğu performanslarıyla sona erdi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.