BELEDİYE YÖNETİMİ VE YEREL KALKINMA

Tarih : 2008-10-28 / Kategori : Genel Haber

   Yerel yönetimlerin yetkilerinin ve gelir kaynaklarının artırılması ile birlikte, son yıllarda ülkemizde Kentleşme alanında yaşanan gelişmeler aynı zamanda o illerin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmaları içim de önemli katkılar sağlamıştır.
    

Devletin küçültülmesi, dolayısıyla kamu yatırımlarının azalması Kent Yöneticilerini yerel kalkınma konusunda çözümler üretmeye sevk etmiştir.2005 yılında çıkarılan 5393 sayılı Belediye yasası Belediyelere Ekonominin ve Ticaretin geliştirilmesi yönünde çalışmalarda bulunma yetkisi vermiştir. Böylece Belediyeler bilinen görevlerinin dışında, kentin yerel kalkınmasında da önemli rol üstlenmişlerdir.
      Ülkemizde her Belediyenin bu görevini başarılı bir şekilde yerine getirdiğini söyleyemeyiz. Bununla birlikte birçok Belediye bu konuda çok önemli işler görmüşlerdir.
    Bölgede mevcut olan doğal, ekonomik, kültürel ve teknolojik kaynakların kullanılması yoluyla yerel düzeyde sunulan fırsatları azamiye çıkararak yerel kalkınmayı gerçekleştirmişlerdir.
      Yerel Kalkınma bir yönetim sürecidir. Temel hedefi ise Kentlerde yaşam kalitesinin artırılmasıdır. Bu süreç bir plan ve program çerçevesinde yürütülür ve süreklilik gerektirir. Kentlerde yaşam kalitesinin geliştirilmesi için hedefler ise şunlardır.
       Kentin mekânsal olarak gelişimi,
       Kentin Sosyal ve Kültürel olarak gelişimi,
       Kentin ekonomik olarak gelişimi.
      Bu çalışmalar birbirine bağımlı ve eş zamanlı yürütülür. Mekânsal gelişimden amaç; Kent planı, imar, kentsel dönüşüm, altyapı hizmetleri, kişi başına yeşil alanın artırılması, kent mobilyaları, rekreatif alanların açılması gibi hizmetlerin gerçekleştirilmesi ve bunlara süreklilik kazandırılmasıdır.
      Kentin Sosyal ve Kültürel olarak gelişimi ise; Kenti diğer yerleşim yerlerinden ayıran ve Kent özelliği kazandıran unsurların başında gelir. Kentte Çocuklara, engellilere, Yaşlılara, gençlere yönelik mekânların meydana getirilmesi ve bu kesimlere çeşitli fırsatlar yaratılması, tarihi ve kültürel varlıkların yaşatılması, kentin özgün kültürünün korunması ve geliştirilmesi, kentin tarihine, geleneğine ve kültürüne uygun festivaller düzenlenmesi, sosyal ve kültürel gelişim için yapılması gereken hizmetlerin başlıcalarıdır.
      Kentin Ekonomik yönden gelişimi, yukarıda da değinildiği gibi Belediyelere kanunla verilen bir sorumluluktur. Belediyeler bu sorumluluğu yerine getirirken, kentte işsizliğin önlenmesine yönelik önlemler alır. Kentin Turizm potansiyelini harekete geçirmek için kentin tanıtımını etkin bir şekilde yapar. Kentsel dönüşüm projeleri ile gelişmemiş bölgelere canlılık kazandırır. Esnaf ve sanatkârların daha rahat ortamlarda işlerini görmelerini sağlar. Kente yatırım yapmak isteyenlerin işlerini kolaylaştıracak imkânlar sağlar. .
      Yerel kalkınmayı bu hedeflere bağlı kalarak gerçekleştirmek Belediyelerin görevidir. Bu görevleri başarıyla yapmak, yalnız ve ancak ETKİN VE KATILIMCI bir yönetim anlayışıyla mümkün olur. Kimi belediyeler yaptıkları her hizmeti ekonomik ve sosyal fayda-maliyet analizine tabi tutarken, kimileri de popülizmin cazibesine kapılarak tribünlere oynamakta ve kentin kaynaklarını heba etmektedirler.
      Başarılı belediyecilik örneği veren ve yerel kalkınmayı gerçekleştiren belediyeler Hizmet içi eğitime, Toplam kalite yönetimine, Kent Bilgi sistemlerine, Bilişim Teknolojilerinden yaralanmaya, katılıma önem veren, gerçekçi stratejik plan yapan ve performans değerlendirmesi uygulayan belediyelerdir.
      Bunlara göz ardı ederek deneme yanılma yoluyla, günü kurtarma, göz boyama icraatlarına yönelenler, bir dahaki seçimlerde kent halkından gereken cevabı alırlar fakat olan Kente, kent halkına ve onun geri gelmesi mümkün olmayan heba edilmiş kaynaklarına ve yıllarına olur.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.