KİRA ÖDEMELERİ ARTIK BANKADAN YAPILACAK

Tarih : 2008-10-28 / Kategori : Genel Haber

       Maliye Bakanlığı, gayrimenkul sektöründeki kayıtdışılığı azaltabilmek için yeni önlemler arayışına girdi.

Bunlardan biri de kira ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapılması.  Bakanlık, yayımladığı tebliğle işyeri ve konut kira ödemelerini 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren bankalar aracılığıyla yapılmasını zorunlu kıldı. Bu tarihten itibaren kira ödemelerini bankadan yapmayanlara ise oldukça ağır cezalar geliyor.
      Iğdır Defterdarı Yaşar KISA yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığının yayımladığı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren;
    Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerindeki kira ödemelerinin,
İşyerlerinde, (herhangi bir miktar sınırlaması olmaksızın) her türlü kira ödemelerinin,
      Bankalar, katılım bankaları veya postaneler aracılığıyla yapılmasını zorunlu kıldığını belirtti.
CEZALAR AĞIR
      Defterdar Kısa, cezalar ağır denilince ilk akla gelenin cezaları kiracıların mı yoksa mal sahiplerinin mi ödeyeceğinin geldiğini belirterek şunları söyledi;
      “Hemen belirtelim ki, konutlarda mal sahipleri, işyerlerinde ise hem işyeri sahipleri, hem de kiracılar ceza yönünden sorumludurlar. Bu durumda vergi mükellefleri, “ben nasıl olsa kiracıyım, işyeri sahibi düşünsün” de- mesinler, çünkü kirayı bankadan ödemezlerse onlara da ceza var.
      Ceza tutarları ise 2008 yılı için, Bilanço usulüne göre vergilendirilen mükellefler hakkında 1.490 YTL’den,
İşletme defteri tutan mükelleflerle, basit usulde vergiye tabi mükellefler hakkında 680 YTL’den, Bunların dışında kalanlar hakkında da 320 YTL’den, az olmamak üze re bankalardan ödenmeyen her bir kira ödemesi için kira tutarının yüzde 5’i oranında tahsil edilecektir.”
POSTANELER DE BANKA SAYILIYOR
      Maliye Bakanlığı için önemli olanın ödenen kira bedellerinin kayıt altında olması olduğunu belirten Defterdar Kısa, bu nedenle uygulamada özel finans kurumları (katılım bankaları) ve postanelerin de banka gibi değerlendirildiğini, yani postaneler kanalıyla ödenen kiraların da, bunların dekontlarını ibraz etmek kaydıyla bankadan ödenmiş sayılacağını açıkladı.
DEKONTLARI MUTLAKA SAKLAYIN
      Iğdır Defterdarı Yaşar Kısa, olası bir vergi incelemesinde sorun yaşanmaması için kira dekontlarının en az 5 yıl süreyle saklanmasında zorunluluk olduğunu, aksi halde, kira dönemi bittikten sonra 3 yıl bile geçse, bir vergi incelemesinde o dönemin kirasının bankalardan ödendiğinin ispat edilmemesi halinde verginin cezalı olarak tahsil edileceğini sözlerine ekledi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.