IĞDIR'DAN ZAMBİYA'YA UÇTU

Tarih : 2008-10-29 / Kategori : Genel Haber

     İlimize bağlı Tuz luca Aras Kuş araştırma ve Eğitim Merkezi'nden, havalanan Kır Kırlangıcı 5 bin 600  kilometre yol kat ederek Afrika Kıtası Zambiya'ya uçtu.
   

    Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nden, (40º07'16'' Kuzey ve 43º35'00'' Doğu koordinatları, Yukarı Çıyrıklı köyü, Tuzluca, Iğdır) 17 Mayıs 2007'de, sis ağlarıyla yakalanan ve ayağına JB 03056 nolu alüminyum halka takılan 18.4 gram ağırlığındaki dişi kır kırlangıcı (Hirundo rustica), Zambiya'nın Kabwe şehrinde,  Mafundzolo Çiftliği'nde, (14º18'26 Güney ve 28º27'42" Doğu koordinatları)
yakalandı.
Hollandalı kuş araştırmacıları tarafından yakalanan kır kırlangıcıyla ilgili bilgiler, Zambiya'dan,  Ankara Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) Türkiye Kuş Halkalama Koordinatörü Özge Keşaplı Can'a ve Aras Kuşa Araştırma ve Bakım Merkezi Koordinatörü Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu'na ulaştırıldı.
 Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu gazetecile re  posta ile yaptığı açıklamada "Zambiya'da yakalanan ve Iğdır'dan gittiği anlaşılan kırlangıç Iğdır Tuzluca Aras Vadisi Kuş Araştırma ve bakım İstasyonunda yakalanan ve ayağına halka takılan kır Kırlangıcının 5600 km yol katederek Zambiya'ya ulaştığını ve kuşun Sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.
          Iğdır Tuzluca  Yukarı Çıyrıklı Köyü'nde bulunan Aras Kuş Merkezi'nde, şimdiye kadar yaklaşık 140 türden 15 binden fazla kuşun  halkalandığı ve toplam 205 kuş türünün belirlendiği kaydedildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.