5 KİLO PANCAR = 1 BARDAK ÇAY

Tarih : 2008-11-07 / Kategori : Genel Haber

              Iğdır Ziraat Odası başkanı Tülay Işık, şu andaki 2007 yılı şeker pancarı fiyatının yetersiz olduğunu, çiftçinin 5 kilo şeker pancarı karşılığında ancak 1 bardak çay içebildiğini belirtti.
           

  Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada çiftçinin  ürettikleri şeker pancarının bedelini alamadığını devletin destek  vermesi gerektiğini,  çiftçinin büyük çoğunluğunun icralık durumda olduğunu, zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi verdiklerini'' söyledi.             
    Çiftçinin,   şeker pancarını yetiştirirken verdikleri emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade eden Işık, Iğdır çiftçisi pancar ekmeme durumuna gelmiştir. Çünkü,  Mazot pahalı, gübre pahalı, Ürün fiyatı ucuz, 10 kuruşa pancar satıyor. Devletimiz şeker pancarı çiftçisini mutlaka desteklemelidir” diye konuştu.
    Son 4 yıl içerisinde mazot, gübre, sulama, işçilik, ilaç ve tarım alet ekipmanları gibi tarımsal girdi maliyetleri yılda yüzde 25-30 oranında artarken şeker pancarı fiyatlarının yüzde 10 oranında aşağıya çekildiğini vurgulayan Işık, “Üretim kotaları da buna paralel olarak son 4 yılda yüzde 35-40 oranında düşürüldü. Bu da hem ekonomimizin, hem de çiftçimizin ve şeker pancarından faydalanan diğer iş kollarının mağduriyetine sebep olmuştur. Bölge çiftçisinin tek umut kaynağı olan pancar tarımı da hızlı biçimde yapılamayacak düzeye getirilmek istenmektedir.” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.