ERMENİSTAN’I KINAMA

Tarih : 2023-04-17 / Kategori : Genel Haber

ERMENİSTAN’I KINAMA

Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği yazılı basın açıklaması gerçekleştirerek Ermenistanı kınadı.
 

Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneğinden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi;  Birkaç gün önce Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Shahbuz ilçesinin Ermenistan ile sınır bölgesinde, kötü hava koşulları ve sınırlı görüş nedeniyle Azerbaycan ordusu askerlerinden Babirov 2004 doğumlu Ağşin Gabil oğlu ve 2003 doğumlu Akhundov Hüseyin Ahliman oğlu yollarını kaybettiklerinden Ermenistan tarafından esir alınmışlardı.

Ermenistan medyasının yayınladığı fotoğraf ve videoların Azerbaycan askerlerine uluslararası hukuk belgelerine aykırı şekilde işkence ve insanlık dışı muamele yapıldığını açıkça kanıtladığını belirtelim. Böylece dolaşan videoda Azerbaycan askerlerinin elleri bağlı şekilde dövüldüğü ve hakarete uğradığı açıkça görülüyor.

"Savaş Esirlerine Muamelede Bulunulmasına Dair" Bu gerçek, Ermenistan'ın Cenevre Sözleşmesi, İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme ve diğer önemli uluslararası düzenlemeler kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğinin ve bu süreçte Azerbaycanlılara karşı yaygın etnik nefret ve ırk ayrımcılığının açık bir kanıtıdır. 

Söz konusu şiddet olgusunun yanı sıra Ermenistan'ın son 30 yılda Azerbaycanlı asker ve sivil tutuklulara ve 3.890 kayıp kişiye uyguladığı şiddeti ilgili uluslararası kuruluşların soruşturması ve doğru bir hukuki değerlendirme yapması gerekir.

Dernek olarak işlenen bu suçu bir kez daha şiddetle kınıyor ve uluslararası toplumu Ermenistan hükümetinin ve suçluların eylemlerinin hukuki değerlendirmesini yapmaya, yollarını kaybeden Azerbaycan askerlerinin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını sağlamaya çağırıyoruz. Ermenistan'ın kontrolü altındaki topraklarda Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin Ermenistan'daki temsilciliğinin acilen Azerbaycan askerlerini ziyaret etmesini ve durumları hakkında bilgi vermesini rica ediyoruz.
 Dünya toplumunu bu gerçeğe kayıtsız kalmamaya ve Ermenistan'ın uluslararası hukuk norm ve ilkelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesine önemle davet ediyoruz. Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.