SAĞLIK-SEN'DEN BASIN AÇIKLAMASI

Tarih : 2009-04-06 / Kategori : Genel Haber

       Ağır çalışma koşulları altında görevlerini yerine getirmeye çalışan sağlık çalışanları ne yazık ki hala hak ettikleri değeri görememektedirler. Bilindiği üzere acil ambulanslar daha önce hastanelere entegre olarak çalışmaktaydı.

Daha sonra il ambulans başhekimliği kuruldu ve tek merkezden idare edildi. Hastanelere entegre olduğu dönem de problemler olmasına rağmen ayrıldıktan sonra sorunlar artarak devam etti bir türlü rayına oturmadı sağlıkta sorunlarla ilgili yapmış olduğumuz basın açıklamalarımız ve yazışmalarımızın çoğunluğu direk veya dolaylı olarak bununla ilgili olmuştur. Bu günlerde bu konu içinden çıkılmaz hal almış, değim yerindeyse kaos olmuştur.  
      İlk önce huzuru bozulan yer Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ebe ve hemşireleri oldu, bunlar kendi kurumlarında çalışmaları ve nöbet tutmalarının yanında birde İl ambulans başhekimliğinde nöbete tabi tutuldular nöbet çıkışı ambulansla hasta naklinde bile görevlendirildiler. Bazen yasal olmadığı için karşı çıkışlarında disiplin cezası bile aldılar. Bu güne kadar toplu alınan Valilik oluru dışında ne görevli gittiğini belgeleyen görev belgesi çıkarıldı nede geçici görev yolluğu verildi. Basın kanalıyla ve yapmış olduğumuz yazışmalara rağmen taştan ses çıktı yetkililerden ses çıkmadı.
       Şimdi de geçtiğimiz günlerde kurum ve kuruluşlarda görev yapan Sözleşmeli sağlık personelinden bir kısmı il ambulans başhekimliğine, sözde hizmet içi eğitim amaçlı bir görevlendirilme yapıldı. Ancak hizmet içi eğitim yapılacağı ile ilgili alınan onayla birlikte ayrıca 24 saat nöbet tutacaklarını gösterir liste yapılmış, asıl maksadı gerçekleştirmek için görevlendirmeği mevzuata uydurmak gerekiyordu. Ve listenin altına bu liste bir sonraki ayda yeniden baştan devam edecektir diye not düşülmüştü göreve giden arkadaşlar görevlendirmenin eğitimle ilgisinin olmadığını, 112 de doktor bile bulunmadığını resmen hasta için ambulans istendiğinde, hastaya müdahale etmek için görevlendirilmiş olduğumuzu anladıklarını söylüyorlardı bu arkadaşlara da görünürde görevlendirilme hizmet içi eğitim olduğu için, görev kağıdı ve geçici görev yolluğu ödenmesi mümkün değildi.
        Bu günlerde ortamı gerecek çalışanları huzursuz edecek yeni bir gelişme daha oldu. Ambulansların bir kısmını Iğdır Devlet Hastanesine şoförleriyle birlikte nakilleri yapıldı. Bu ambulansların yanında sağlık ve yardımcı sağlık personeli verilmediğinden hastanede görevli otuz kişiyi aşkın personeli sırasıyla ambulansla hasta naklinde görevlendirilme yapıldı. bu arkadaşlar hem hastanede çalışıp nöbet tutacaklar hem de ambulansla il dışına çıkacaklar Ayrıca adı geçen arkadaşlar hastanenin acil servisi ve ameliyathanesinde görev yapan sağlık personelleridir.buralarda çalışan personelin sayısı zaten yetersiz çoğu zaman yasal çalışma saatlerinden fazla çalışıyorlar birde bunu yaparlarsa dayanmaları mümkün değildir.    
       Sayın Valimizi ve Vali yardımcılarımızı acilen inceleme başlatmaları hususunda uyarıyoruz ve buna inanıyoruz ki gidip kurum ve kuruluşlarda denetim yapmadıkları sürece bu sorun çözülmeyecektir. Sağlık- Sen olarak bizim teklifimiz ve talebimiz şudur kadın doğum ve devlet hastanesi personellerinin görevlendirmelerini derhal iptal ediniz. Her ambulansa yalnız o işi yapacak şekilde personel tahsis ediniz ve bu huzursuzluğu bitiriniz.           
       Ayrıca herkesi kendi kadrosunun bulunduğu yere gönderiniz, çalışanların unvanlarının gerektirdiği işlerde görevlendiriniz, mesela anestezi teknisyeni, röntgen teknisyeni, sağlık memuru gibi sağlık personelinin yeşil karta, satın almada veya başka idari işlerde çalıştırıldıklarına şahit oluyoruz bu görevlendirmeler yasal değildir. Çalıştırılmaları suçtur. Bu arkadaşlar başka işlerde çalıştırılırken örneğin: ameliyathanede, röntgende vb. yerlerde çalışan diğer personel perişan olmaktalar şu anda onlarca çalışan bu durumdadır. Bu arkadaşlar kadro ve unvanlarıyla ilgili yerlerde görevlendirildikten sonra eğer bir yerlerde yinede ihtiyaç olursa oraya da il içi atama yönetmenliğine uygun olarak yerleştirme yapılır.Biz sendika olarak Sağlık çalışanının memnuniyetini, hasta memnuniyeti  ile eşdeğerde tutuyoruz son olarak  sorunlar bir an evvel halledilmediği taktirde eylem yapacağımızın da bilinmesini istiyoruz.                       
 Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
      Fettah KARADAĞ
      Memur-Sen ve
  Sağlık Sen İl Temsilcisi

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.