İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN DUYURULUR

Tarih : 2009-04-08 / Kategori : Genel Haber

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma  Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkındaki Tebliğ (Tebliğ No: 2009/34 ) 30 Mart 2009 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Tebliğ gereği Başvurular 45 günlük bir süre içerisinde yapılması gerekmektedir.
 Bu Program çerçevesinde%50’si Hibe olarak değerlendirilecek  Tarımsal amaçlı Makine-Ekipmanlar şunlardır:
   b) Arıcılık makine ve ekipmanı alımları,
  c) Balya makinesi alımları,
  ç) Basınçlı sulama sistemi alımları,
  d) Canlı balık nakil tankı alımları,
  e) Çayır biçme makinesi alımları,
  f) Çeltik fide dikim makinesi alımları,
  g) El traktörü alımları,
  ğ) File sistemi kurulması,
  h) Güneş kolektörü alımları,
  ı) Hububat harman makinesi alımları,
  i) Lazerli tesviye aleti alımları,
  j) Mısır hasat tablası alımları,
  k) Mibzer alımları,
  l) Motorlu tırpan alımları,
  m) Pamuk toplama makinesi alımları,
  n) Pancar söküm makinesi alımları,
  o) Patates söküm makinesi alımları,
  ö) Pülverizatör alımları,
  p) Rüzgar makinesi alımları,
  r) Sap parçalama makinesi alımları,
  s) Sap toplamalı saman makinesi alımları,
  ş) Silaj makinesi alımları,
  t) Soğuk hava tesisatlı taşıma aracı alımları,
  u) Süt sağım ünitesi ve soğutma tankı alımları,
  ü) Tambur filtre alımları,
  v) Taş toplama makinesi  alımları,
  y) Toprak frezesi alımları,
   z) Yem hazırlama makinesi alımları,
  aa) Zeytin hasat makinesi alımları.
Başvuracak kişi ve kuruluşlar
  (1) Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulan diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olmak şartıyla;
  a) Tebliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen her bir mal grubu için gerçek ve tüzel kişiler,
  b) 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununda tanımlanan kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler,
  c)  Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ve bunların üst birlikleri, programdan yararlanmak üzere başvurur.
  (2) Bu maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen kuruluşlar, kuruluş tüzük ve sözleşmelerinde belirtilen çalışma konuları ile ilgili yatırım konularında başvurabilir.
Başvuru sahiplerinde aranacak özellikler
  (1) Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişiler belirtilen makine ve ekipmanlardan sadece birisi için başvuru yapabilir.
 (2) Program kapsamında daha önce hibe desteğinden yararlananlar bu Tebliğ kapsamında sulama hariç, aynı makine ve ekipmana başvuru yapamazlar.
  (3) Başvuru tekliflerinde, proje sahipleri kendi paylarına düşen ve hibeye esas mal alım tutarının % 50 si oranındaki katkı payı ile varsa ayni katkının finansmanını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlü ve sorumludurlar.
  (4) Mal alım tutarının hibe desteği kısmı, kamu kaynakları kullanılarak karşılandığı için gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanması gereken katkı payının finansmanının tamamında kamu kaynakları kullanılmaz. Makine ve ekipman alımı için başvuru yapacak tüzel kişiliklerin idari ve mali açıdan tamamen kamudan bağımsız olması gerekir.
  (5) İl özel idaresi, belediye başkanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşları, bunların vakıf, birlik benzeri teşekkülleri ile bunların içinde bulunduğu ortaklıkların başvuruları program kapsamında değerlendirilmez.
Hibe desteği oranı
 (1) Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas mal alım tutarının %50 sine hibe yoluyla destek verilir.
  (2) Mal alım tutarları piyasa rayiçlerini geçemez. Hibeye esas tutar  gerçek kişiler için mal başına  50.000 TL ve tüzel kişiler için mal başına 100.000 TL’ yi geçemez. Basınçlı sulama sistemleri başvurularında gerçek kişiler için 100.000 TL, tüzel kişiler için 200.000 TL’ yi geçemez. Mal alım bedellerinin bu miktarı aşması durumunda aşan kısım başvuru sahibi tarafından ayni katkı olarak karşılanır.
  (3) Başvuru bütçeleri KDV hariç hazırlanır.
Proje kaynaklarından karşılanamayacak giderler
 (1) Hibe desteği verilmeyecek olan giderler şunlardır:
 a) Her türlü borç ödemeleri,
  b) Faizler,
  c) Başka bir kaynaktan finanse edilen harcama ve giderler,
  ç) Kur farkı giderleri,
 d) Makine, ekipman kira bedelleri,
 e) Nakliye giderleri,
 f) Bankacılık giderleri,
  g) Denetim giderleri,
 ğ) KDV ve ÖTV’de dahil iade alınan veya alınacak tüm vergiler,
 h) İkinci el mal alım giderleri.
 (2) Basınçlı sulama sistemlerine yönelik mal alımları kapsamında, bent gibi sulama yapısı inşası, su kaynağından proje alanına kadar iletim hattı, yeni kuyu açılması, enerji nakil hattı, depolama tesisi gibi yapım işleri hibe desteği kapsamı dışındadır. Aynı kuyudan birden fazla proje başvurusu yapıldığı takdirde hibe desteği verilmez.
Başvurular, Değerlendirme ve Değerlendirme Nihai Kararı
 Başvuru zamanı
 (1) Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan mal alım başvuruları, bu Tebliğin yayımı tarihinden başlayarak(30.03.2009) 45 (kırkbeş) gün içerisinde il müdürlüklerine teslim edilir. Başvuruların hibe tutarı, illere tahsis edilen bütçenin altında kalması durumunda bu süre il müdürlüklerince otuz günü geçmeyecek şekilde bir defaya mahsus  uzatılabilir.  Başvuru son günü, tatil gününe denk gelmesi halinde takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar başvurular kabul edilir.
 Başvuracaklara sağlanacak bilgi
 (1) Tebliğ kapsamında başvuracak kişi, kuruluş ve kurumlar, başvuru konusunda il proje yürütme birimlerine müracaat ederek ihtiyaç duyulan bilgiyi herhangi bir bedel ödemeden alabilirler.
 (2) İl proje yürütme birimlerince verilecek bilgi, başvuru hazırlanmasında karşılaşılacak sorulara cevap vermekle sınırlı olacaktır. Bu bilgi başvurunun kabul edilmesi konusunda bir taahhüt niteliği taşımaz.
 (3) İl proje yürütme birimlerinin, yatırımcılara başvuru hazırlama sorumluluğu yoktur.
 (4) Yatırımcılar, bu Tebliğde belirtilen esaslara uygun olarak hazırlanacak uygulama rehberi, başvuru formları ve bilgilendirici dokümanları il müdürlüğü veya Genel Müdürlük web sayfasından temin edebilirler.
 (5) Bakanlık tarafından düzenlenecek il çalıştayları, bilgilendirme toplantıları ve internet sayfası vasıtasıyla ilgililere bilgi aktarılır.
  Başvurulacak yerler
  (1) Başvurular yatırımın gerçekleşeceği İl Müdürlüklerine (Destekleme Şb.Md. 4.Kat) yapılır.
 Başvuru şekli
  (1) Başvurular,  Tebliğin belirtilen makine ve ekipman alımlarını gerçekleştirmek amacıyla, uygulama rehberinde yer alan başvuru formu ve eklerine uygun olarak hazırlanır.
  (2) Başvurular, dosya halinde tek nüsha olarak elden il müdürlüğüne teslim edilir ve başvuru sahibine tarihli teslim alma belgesi verilir.
Başvuruların uygunluk açısından incelenmesi
  (1) Başvurunun uygunluğu ve teknik açıdan değerlendirmesi il proje yürütme birimi tarafından yapılır.  (2) İl müdürlükleri öncelikli olarak başvuru evraklarını, başvuru sahibinin bu Tebliğin 11 ve 12 nci maddelerinde belirtilen niteliklere sahip gerçek ve tüzel kişiler olup olmadığı yönünden inceler. Yapılan uygunluk kontrollerinde, uygunluk kriterlerini sağlamayan hususlar ve eksik başvurular başvuru sahiplerine iade edilir.
  (3) Başvuruların incelemesinde, başvuru sahibi tarafından belirtilmiş olan mal alımının kullanılma amacı, yatırım faaliyetine uygunluk, teknik özelliklerinin uygunluğu ve maliyetlerin piyasa fiyatlarına uygunluğu gibi incelemeler yapılır ve inceleme sonuçları bir rapora bağlanır.
 Değerlendirme nihai kararı
  (1) Programa yönelik olarak her il için Genel Müdürlük tarafından tahsis edilen bütçe miktarı kadar başvuruya hibe desteği sağlanır. İllere tahsis edilecek hibe tutarı, Bakanlık, Türkiye İstatistik Kurumu ve Devlet Planlama Teşkilatının belirlemiş olduğu illerin tarım alanı, kırsal nüfus, tarımsal üretim değeri ve sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi kriterleri dikkate alınarak belirlenir.
   (2) Uygun görülen başvuruların hibe tutarı, illere tahsis edilmiş ödenek tutarından fazla olması durumunda hibe desteği verilecek proje sayısı uygulama rehberinde belirtilen değerlendirme kriterlerine göre il müdürlüğünce belirlenir ve bu değerlendirme il müdürlüğünün onayı ile kesinleşir. Ayrıca, onay verilmiş olup da hibe sözleşmesi imzalamayan veya vazgeçen yatırımcıların yerine yedekleri de belirlenir.
 (3) Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı için yılı bütçesine tahsis edilmiş ödeneğin en fazla %50’si, Tebliğ kapsamında gerçekleştirilecek mal alımlarının desteklenmesi amacı ile kullanılır.
  (4) İl müdürlüğünün bir başvuruyu reddetme ya da hibe vermeme kararı kesindir.
  Değerlendirme sonuçlarının açıklanması
  (1) Son başvuru tarihi mesai bitimine kadar  il müdürlüklerine teslim edilen başvurular en fazla yirmi günde incelenerek değerlendirilir, onaya sunulur ve il müdürlüğünün onayından sonra kesinleşen sonuçlar başvuru sahiplerine on gün içersinde tebliğ edilir. 
Başvurulacak Yer:İl Tarım Müdürlüğü-Destekleme Şube Müdürlüğü(4,Kat)
                 IĞDIR İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ
 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.