Haydar Aliyev, doğumunun 86'ncı yılında düzenlenen görkemli törenle anıldı

Tarih : 2009-05-13 / Kategori : Genel Haber

    Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı, Türk tarihinin büyük oğlu Haydar Aliyev, doğumunun 86'ncı yılında Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen görkemli törenle anıldı.

  Erzurum Caddesi üzerinde bulunan Haydar Aliyev Parkı'nda yapılan törene; Azerbaycan Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, protokol üyeleri, Yeni Azerbaycan Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı  Prof.  Dr. Hacali Necefoğlu, çevre illerden gelen misafirler, Ak Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Demokratik Sol Parti teşkilatları, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda Karslı ve Azerbaycanlı vatandaşlar katıldı.
    Merhum Haydar Aliyev büstüne çelenk ve karanfiller bırakılıp saygı duruşunda bulunulması ile başlayan anma töreninde konuşma yapan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu ; Aliyev'in bir dünya lideri olduğunu söyledi.
    Aliyev'in büyük bir lider olduğunu ve uyguladığı politikalarla tüm dikkatleri çektiğini belirten Sultanoğlu, "Haydar Aliyev, hayranlık doğuracak derecede ülke ve dünya çapında tanınmış bir liderdir. Türkiye Azerbaycan münasebetlerinin gelişmesinde Haydar Aliyev'in müstesna rolü vardır. Büyük lider Aliyev'in ortaya koyduğu bağımsızlık politikası bugün de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından layıklı bir şekilde devam ettirilmektedir.
    Bu gün bizler Türk tarihinin büyük oğlu, büyük devlet adamı merhum Haydar Aliyev'in doğumunun 86. yılını kutlamak ve onu saygıyla, rahmetle yâd etmek için buradayız." dedi.
    Başkonsolos Sultanoğlu, “bugün muhterem Kars halkının, büyük lider Haydar Aliyev'e karşı olan muhabbetine, sevgisine ve saygısına şahit olduk. Hem Kars halkının, hem de ilimizde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin gerek çelenklerini gerekse temsilcilerini aramızda görmekten büyük mutluluk duymaktayız. Aramızda bulunanlara ve bütün Kars halkına, göstermiş oldukları, ilgi, alaka, saygı ve sevgiye teşekkür ediyorum” dedi.
    Yeni Azerbaycan Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Prof. Dr. Hacali Necefoğlu ise; "Seçkin devlet adamı, Azerbaycan ulusunun değerli evladı, Azerbaycan'ın efsanevi lideri Haydar Aliyev'i rahmetle anıyoruz. Azerbaycan'ın esenliği için hayatı boyunca büyük çaba göstermiş olan değerli lider Haydar Aliyev büyük bir devlet adamıdır. Haydar Aliyev, Azerbaycan'ın istikrar ve gelişme yolunda attığı önemli adımlara önderlik eden büyük bir lider olarak tarihteki yerini almıştır." dedi.
    İlimizdeki siyasi parti temsilcileri de Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in doğumunun 86'ncı yılı dolayısıyla açıklama yaparak şunları söylediler :
    Milliyetçi Hareket Partisi Kars İl Başkanı Oktay Aktaş : "Türk tarihinin büyük oğlu, Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev Türk dünyasına büyük yararlar sağladı. Onun en büyük eseri çağdaş Azerbaycan'dır. Dahi şahsiyet Haydar Aliyev'in bugün saygıyla anılması, Türk dünyasının gönlünde büyük yer bulduğunun göstergesidir.
    Haydar Aliyev, çok güç dönemlerden geçti ve önemli bir bağımsızlık mücadelesi verdi. Hayatı boyunca Azerbaycan'ın çağdaşlaşması yolunda birçok sosyal ve ekonomik projeye imza attı. Merhum Aliyev "Biz bir millet, iki devletiz" diyerek Azerbaycan ve Türkiye'nin kardeşliğini perçinleyen çalışmalar yaparak, adını Türk tarihine altın harflerle yazdırdı.
     Merhum Haydar Aliyev'in bıraktığı eser; çağdaş Azerbaycan Cumhuriyeti'dir. Bu eser sonsuza kadar var olacaktır. Onun ruhu bu eseri beslemeye devam edecektir, doğumunun 86. yılında, büyük lider Haydar Aliyev'i bir kez daha saygıyla anıyoruz."
    Demokratik Sol Parti Kars İl Başkanı Hasan Ahmetoğlu : "Azerbaycan'ın yıllık büyüme hızının yaklaşık yüzde 15 olduğunu öğrendik. Haydar Aliyev'in ardından gelenler onun politikalarını sürdürüyor. Bu siyasetin alternatifi yok, çünkü Azerbaycan halkı bunu bekliyor, Haydar Aliyev son derece çalışkan ve ileri görüşlü bir liderdi. Kars ilimize birçok kez gelmiş ve önemli açıklamaklarda bulunarak, Türkiye Azerbaycan kardeşliğini sonsuza kadar devam ettirecek önemli projelere imza atmıştır. Demokratik Sol Parti olarak büyük lider Haydar Aliyev'i saygıyla anıyoruz."
    Karslı İşadamı - Yazar Vedat Akçayöz ; “Azerbaycan’ın Atatürk’ü Haydar Aliyev’i saygı ve rahmetle anıyorum”
     Törende konuşan Karslılar ise; "Türk tarihinin büyük oğlu Haydar Aliyev'i doğumunun 86'ncı yılında anmak için buraya geldik. Kendisini bir Karslı gibi hisseden Haydar Aliyev'i Kars halkı olarak çok yakından tanıma imkânı bulduk. Sık sık ilimize gelen Aliyev Kars'ı çok sever ve önemserdi. Gerçekleştirmiş olduğu projeler de bunun en somut örneğidir. Kars halkı olarak büyük lider Aliyev'i saygı ve rahmetle anıyoruz. Kendisini bir Karslı gibi hisseden Azerbaycan Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu'na da teşekkürlerimizi bildiriyoruz. Bizim burada olmamıza ve bu ruhu yaşamamıza vesile olan Başkonsolosumuzdur. İlimizde sosyal ve kültürel alanda yapmış olduğu faaliyetler çok büyük ve önemlidir. Haydar Aliyev'in Kars'ta vermiş olduğu bütün sözleri tek tek yerine getiren, Azerbaycan ve Türkiye'yi, Kars'ı birleştiren, arada medeniyet köprüsünü kuran, bizlere bu ruh ve heyecanı yaşatan Başkonsolos Hasan Sultanoğlu'na minnettarlığımızı bildiri yoruz, yaşasın Türkiye, yaşasın Azerbaycan"  dediler.   
    Erzurum Caddesi üzerinde bulunan Haydar Aliyev Parkı'nda yapılan törenin ardından, "Çağdaş Azerbaycan Devletinin Kurucusu Haydar Aliyev" konulu konferans için Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu  Konferans Salonu'na geçildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.