KARS BELEDİYESİ VE FES TİVALLER

Tarih : 2009-05-25 / Kategori : Genel Haber

  Kars Belediye Başkanı Nevzat BOZKUŞ, önceki Belediye Yönetimi tarafından düzenlenen festivalleri Belediyenin borçları nedeniyle iptal ettiğini açıklamıştı.

Bu açıklama kamuoyunda tepkilere neden oldu. Kültüre ve sanata karşı bir tavır olarak değerlendirildi. Ulusal Medyada şu başlıklar altında duyuruldu.”Kars Festivalsiz kaldı”,Yazık oldu Altın Kaz’a”,Tamda Kars’ı tanımaya başlamıştık”,”Bu kadar borçla festival yapılmaz dedi, meşhur festivali iptal etti”.
  Biz de Naif ALİBEYOĞLU döneminde Kars’ta düzenlenen birçok kültürel ve sanatsal etkinliğin milli ve kültürel değerlerimizle bağdaşmadığını, kalıcı faydasının olmadığını düşünüyorduk. Bize göre bu tür etkinlikler devam etmeli ancak sosyal ve ekonomik faydaları iyi ölçülmeli, yerel kalkınmaya katkı sağlamalıdır.
  Yeni Belediye yönetiminin Kars’ı eskiden olduğu gibi sanatsal, sosyal ve kültürel yönden Türkiye’nin en canlı kentlerinden birisi haline getirmesini, yozlaşmaya, sönüklüğe son vermesini beklerken tam tersi oldu. Belediye başkanı ilk açıklamasında kültürel faaliyetlerle işi olmayacağını adeta davul zurna ile tüm yurda duyurdu.
   Bu tür açıklamalar Kars’ı olumsuz etkiler. Gözlerin Kars üzerinden başka yönlere çevrilmesine, Kars’ın unutulmasına ve gündemden düşmesine neden olur. Nitekim konuyu Radikal Gazetesindeki köşesinde dile getiren ömür şahin”Kars’ı unut, Antalya muamma”başlığıyla yorumlamıştır.
  Sayın BOZKUŞ Naif Bey döneminde başlatılan festivalleri iptal etmiş olabilir. Peki, Belediye olarak Kentte kültür ve sanatın gelişmesi için hangi katkıyı sağlayacaktır. Neler yapmayı düşünmektedirler.
  Eğer gerekçe borçlarsa mevcut işleyiş göz önüne alındığında borçların temizlenmesi yirmi yıl sürer. Bu süre zarfında Belediye hiçbir şey yapmayacak mıdır? Kaldı ki, Belediyeler için Kültürel faaliyet demek sadece festival demek değildir. Belediye Kanununun verdiği yetkiye dayanarak, 
—Mahallelerde kütüphane, okuma salonları, kitaplıklar açılabilir,
—Yerel zanaat ve sanatlara ilişkin atölyeler kurulabilir.
—Meslek edindirme kursları çerçevesinde hat, ebru, tezhip, minyatür gibi sanat dallarında kurslar açılabilir
—Kültür ve sanat fuarları organize edilebilir
—Türk Halk müziği, Türk sanat Müziği, Tasavvuf Müziği ve Batı Müziği konserleri tertip edilebilir
—Film ve Tiyatro gösterileri düzenlenebilir
—Kent Müzesi kurabilir
—Yayın faaliyetleri gerçekleştirilebilir  
—Panel, konferans ve söyleşiler düzenlenebilir
—Fotoğraf, resim, gravür sergisi açılabilir
—Kültür ve edebiyat gezileri düzenlenebilir.
   Belediye başkanı ilk basın toplantısına iptal ilanıyla değil, yukarıda saydığımız projeleri içeren bir programı kamuoyuna duyurarak başlamaydı. Yollar yapılmalı, sular akmalı, çöpler alınmalı, ancak çağdaş bir kent olmanın en önemli ölçüsü olan kültür ve sanat faaliyetleri de “borç var” kolaycılığına sığınılarak ihmal edilmemeli. Aksi halde Belediyenin Bayındırlık Müdürlüğünden ne farkı kalır?
Settar  KAYA

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.