TARIM İL MÜDÜRÜLÜĞÜ DAMIZLIK İVESİ KOÇ DAĞITIMI YAPTI

Tarih : 2009-05-25 / Kategori : Genel Haber

   Iğdır Tarım İl Müdürlüğü tarafından Çiftçi hayvan sağlığı şube müdürlüğünde düzenlenen törenle çiftçilere damızlık koç dağıtımı yapıldı.

Tarım İl Müdürü Yusuf Yıldırım, koç dağıtımında yaptığı konuşmada ”Tarım Bakanlığı tarafından 2006-2010 yılları arasında uygulamaya konulan "Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme Projesi" ülkemizde sadece 10 ilde yürütülecektir.” dedi.
   Iğdır İlinin de bu proje kapsamında bulunduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi: ”Proje kapsamında her yıl 15 çiftçimize 2' şer adet olmak üzere toplam 30 adet yüksek damızlık nitelikteki ivesi koçların dağıtımı yapılmaktadır. Bu yıl Adetli, Karahacılı ve Kolikent köylerine damızlık koçlar verilmektedir.
   Dağıtımı yapılan damızlık ivesi koçlar Bakanlığa bağlı Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesinden Proje Şubesince görevlendirilen konu uzmanı Ziraat Mühendisi (zooteknist) nezaretinde seçilmekte ve ücretsiz olarak çiftçilerimize dağıtılmaktadır. Çiftçilerimize verilen  bu koçlar 4 yıl sürülerinde bulundurulacak, kesme, satma kesinlikle yasak aksi durumda koçların bedelleri yasal faizi ile birlikte geri alınacaktır.Bu proje ile süt ve ikiz yavrulama oranı düşük olan akkaraman koyunları ile süt verimi çok yüksek, ikiz yavrulama oranı daha yüksek ivesi koçlarla ıslah etmek suretiyle Akkaramanların süt ve yavru veriminin yükseltilmesi hedeflenmektedir.” dedi.
   Yıldırım, Türkiye’de koyun sayısının 40 milyondan 25 milyona düştüğünü, Iğdır’ında bundan nasibini alarak bir milyondan 500 bine düştüğünü bunun için hükümetin hayvancılığa büyük önem verdiğini sözlerine ekledi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.