TÜRKOLOĞLAR NAHCIVAN ÖZERK CUMHURİYETİNİ GEZDİLER

Tarih : 2009-05-27 / Kategori : Genel Haber

     Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayına Kars  KAÜ'de katılan 71 Türkolog dil ve halk bilimci öğretim görevlisi Nahcıvan Özerk Cumhuriyetine gezi düzenledi.
 

   Iğdır Valiliği, Iğdır Asılsız Ermeni İddiaları ile Mücadele Derneği, İstanbul Azerbaycan Dayanışma Derneği, Iğdır Dayanışma Derneği evi rehberliği ve organizesi ile ilimizde bulunan Ermeniler tarafından şehit edilen Türkler anıt ve müzesini gezen ardından Nahcıvan’a giden Öğretim görevlilerini Nahcıvan Devlet Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İsa Habipbeyli ve Türkiye Baş konsolosu Mehmet Bilir karşıladı.
     Nahcıvan Özerk Cumhuriyetinde bulunan Nuh’un Mezar üstü türbesini gezen gurup burada türbe ile ilgili bilgi aldı. Konuyla ilgili bilgi veren Nahcıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habipbeyli, ”Rivayetlere göre Nuh’un gemisi Ağrı Dağı, Cudi dağı ve Bizim burada bulunan Hacalı dağda bulunmaktadır.Çalışmalar sürüyor. Yıllardır bu türbe buradadır. Nuh peygamberin tufanda gemisi ile “Hacalı Dağ’a” konduğu, oradan da etrafa insanların dağıldığı, Nuh peygamberin Nahcıvan’da yaşayıp öldüğü belirtilir.” dedi.
    Azatlık meydanında bulunan Haydar Aliyev anıtına çiçek bırakan heyet Haydar Aliyev müzesini gezdi,  Hüseyin Cavit  türbesine giderek fatiha okudu. Nahcıvan Devlet Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İsa Habipbeyli tarafından Nahcıvan Üniversitesinde yapılan tanıtım filmini izleyen heyet başkanı Türk Dil Kurumu Başkan yardımcısı Prof.Dr. Recep Toparlı, Nahcıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.İsa Habipbeyli’ye Türk Dil kurumunun yayınladığı son kitaplardan oluşan 16 takım kitap hediye ederek şunları söyledi: ”Bizler iki devlet tek milletiz, Dilimiz bir, kültürümüz birdir.Yıllardır Nahcıvan Üniversitesi ile iş birliği içindeyiz.
    Bunun faydalarını da görüyoruz. Yayınladığımız son kitapların içinde Nahcıvan ağzı gibi kitaplar vardır. Bu kültürel iş birliği daha çok gelişerek sürecektir.” dedi. Nahcıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.İsa Habipbeyli’de “1992 yılından beri başlayan üniversiteler arası iş birliği daha çok gelişerek devam ediyor. Bugün Nahcıvanlı öğretim görevlileri Türkiye’de Türk öğretim görevlileri de Nahcıvan da ders vermektedir. Üniveristemizde 300’e yakın Türkiye’den öğrenci okumaktadır.            Kardeşlik bağlarımız her geçen gün artmaktadır. Gerek kültürel gerek bilimsel ve akademik işbirliği gelecek nesillere ışık tutacaktır.” dedi. Daha sonra konuşan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, ”Bugün Azerbaycan ve Nahcıvan’a rahatlıkla gelebiliyoruz.
   1992 yılından önce gelmek için Moskova’ya gitmek oradan Azerbaycan’a gelmek zorundaydık. Türk edebiyatı Azerbaycan edebiyatı ile birlikte büyük eserler kazanmıştır.
   İş birliği yeni eserlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur” şeklinde konuştu. Öğretim görevlileri daha sonra geç saatlerde ilimize döndüler. Polis evinde İl Valisi S. Saffet Karahisarlı tarafından karşılanarak kendilerine yemek ikram edildi.Karahisarlı yaptığı konuşmada “sizler gibi değerli bilim adamlarını aramızda görmek  bizleri mutlu etmiştir. Gelecek yıllarda Iğdır’da bilimsel bir toplantıda bir arada olmayı isteriz” dedi.  Heyet daha sonra Kars’a gitti.
   Iğdır Asılsız Ermeni İddiaları ile Mücadele Derneği Başkanı Göksel Gülbey’i de “Güzel bir gezi oldu. Türkolog öğretim görevlileri Nahcıvanın tarihi ve kültürel yerlerini gezdiler. Bizlerde gereken organizeyi yaparak yardımcı olduk.” diye konuştu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.