HALKIMIZIN DİKKATİNE!.. KENE TEHLİKESİ VE KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞINDAN KORUNALIM

Tarih : 2009-05-28 / Kategori : Genel Haber

     İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün” İlimiz, İl Hıfzısıhha Kurulunun  İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından olası kene vakalarına karşı halkımızı yerel basın yoluyla bilinçlendirerek, piknik alanlarında gerekli önlemlerin alınması” kararı doğrultusunda, 
   

Ülkemizde geçmiş yıllarda özellikle kırsal bölgelerde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olarak adlandırılan hastalıkta artış görülmüştür. İlimizin coğrafik yapısı ve iklimi kenelerin yaşaması için uygun bir yapıya sahiptir. Bu sebeple hastalık, özellikle hayvancılığın yapıldığı; nemli, çalı çırpılı alanlar ile gür otlakların bulunduğu yerler başta olmak üzere, İlimizin her yerinde görülebilir.
     Bu hastalık insanlara kenelerin ısırması sonucu veya kenelerle temas sonucu bulaşmaktadır. Hastalık kene ısırmasının yanı sıra, vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi, bu hastalığa yakalanmış insanların kan veya vücut sıvılarına temas sonucu bulaşma olmaktadır.
     HASTALIĞIN BELİRTİLERİ: Ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, belirgin iştahsızlıkla başlar; bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerde görülebilir. İlk günlerde yüzde ve göğüste kızarmalar ile gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karında başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir.
     Bu saydığımız belirtilerin görülmesi ve hastalıktan kuşkulanılacak bir durumun hissedilmesi (kene ısırması ve teması varsa, çalı çırpı su ve bol otlaklıkların bulunduğu yerlere son zamanlarda gidilmesi gibi) halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulursa hastalığın teşhis ve tedavisi için gerekenler yapılabilmektedir.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİNDEN NASIL KORUNMALIDIR?
   * Hayvanlarda kene mücadelesi yapılmalıdır.
   * Hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, barınakların duvarları sıvanmalı ve badanaları yapılarak kenelerin buralarda yaşamaları engellenmelidir.
   * Hayvanların ve insanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına eldivensiz temas edilmemelidir.
   * Hayvan barınaklarına girildikten ve hayvanlarla temastan sonra vücut kene yönünden kontrol edilmeli kene varsa uzaklaştırılmalıdır. Çalı çırpı su kenarı ve gür otlakların bulunduğu yerlere piknik amaçlı gidilmesi durumunda dikkat edilmeli ve dönüşte vücut kene yönünden kontrol edilmelidir.
   * Keneler vücuttan uzaklaştırılırken kesinlikle kopartılmamalı, bir cımbızla, kenenin vücuda yapıştığı yerden tutulup çivi çıkarır gibi sağa sola oynatılarak çıkartılmalıdır.
   * Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
   * Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.
    UNUTMAYINIZ!
  Vücuda yapışan kene ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa, hastalığın bulaşma riski o kadar azalabilmektedir.           

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.