DTP HALK TOPLANTISI YAPTI

Tarih : 2009-08-12 / Kategori : Genel Haber

     DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, ”PKK VE ÖCALAN’IN OLMADIĞI  BİR BARIŞ AÇILIMI OLAMAZ” DTP il örgütü tarafından halk günü adı altında bir miting yapıldı.

    Karaca sokakta bulunan DTP il binasının önünde yapılan halk toplantısında konuşan DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, ”Biz Kürt sorununun çözümünde Öcalan’ı muhatap alıyoruz.
    15 Ağustos’ta açıklayacağı yol haritasını önemsiyoruz, Bu yol haritasının dikkate alınmasını istiyoruz.” dedi. Emine Ayna, konuşmasında son günlerde bütün gazetelerin Kürt açılımından bahsettiğini hatta Ekonomi sayfalarda bile demokrasi açılımı, Kürt açılımının yazıldığını belirterek bugün Türkiye’de sevindirici bir olay gerçekleşmiştir. Bu da Diyarbakır’a giden şehit aileleri ile gerilla ailelerinin birleşip kucaklaşmasıdır” dedi.
    Emine Ayna şunları söyledi: ”Asker anaları ve gerilla anaları Diyarbakır da bir araya gelip basın toplantısı yaptılar. Asker anaları önce kaygılıydılar milletvekilleri de bizimle gelsinler bizi nasıl karşılarlar düşüncesi vardı. Biz gidin kimse sizin kılınıza zarar vermez dedik.Çünkü Bursa’da Kürtçe şarkı dinleyen bir işçi linç edilebilir ama Diyarbakır’da, Batman’da, Iğdır’da, Bütün Kürdistan illerinde Kürt halkı bir Türk’ün kılına bile zarar vermez. Asker  anaları Diyarbakır’da sevgi ile karşılandılar. Kucaklaştılar ve akan kanın durması için barışın olmasını istediler. Anlaştılar. Buda gösteriyor ki barışı çözümü halkaların kardeşliği halledecektir. Kürtler yıllardır sorunlarının çözümünü istemiştir. Kürt sorunu çözülse demokrasi sorunuda çözülecektir.ikisi birbirinin içine girmiştir.
    Cumhurbaşkanı, Başbakan bizlerle görüştü. İç işleri bakanlığı her kesimden insanlarla toplantı yaptı Bunlar iyi şeylerin olacağının işaretidir. Ama bir gerçek var ki Kürt sorunu şimdi ortaya çıkmış değildir. 1924 Anayasası ile çıkmıştır. Türkiye de o günden sonra Kürt sorunu yaşıyor. 30 yıldır bu konuda  herkes görüş ortaya koyuyor.CHP, AKP hatta Erdoğan belediye başkanı iken Kürt sorunu ile ilgili bir rapor hazırlayıp Erbakan’a sunmuştur. Raporlarda T.C’nin Kürt halkına yaptığı bir tehcir haksızlık varsa bu sorun çözülmeli  görüşleri varsa bugün bunlar ortadan kaldırılmalı çözülmeli. Bir Eylüle kadar tek taraflı PKK’nın  bir ateşkesi  var. Buna rağmen operasyonlar durmuyor. Ne zaman ateşkes var o zaman barış süreci demokratik açılımlar gündeme geliyor. Fakat operasyonlar durmuyor. Ateşkes bozuluyor. Şimdi bu barış sürecinde operasyonlar dursun barış süreci baltalanmasın istiyoruz.
    Başbakan bizlerle görüşmek istemedi sonra kabul etti. Gittik görüştük olumsuz bir görüşme olmadı. Diplomatik nazik bir görüşme oldu. Başbakan görüşmeden sonra önemsediğimiz olumlu bulduğumuz tek bir cumle söyledi. ”Hiçbir ana ağlamasın“ dedi. Asker anası ağlamasın demedi. Yinede temkinliyiz. Kaygılarımız var ve kaygılarımız devam ediyor. Biz ortada bir barış havası ortamı varsa her türlü katkıya hazırız. PKK ve Öcalan her zaman barıştan bahsetmiştir. Onun için önemsiyoruz. Birilerinin bizle görüşüp birilerini devre dışı bırakma niyeti varsa biz bu oyuna gelmeyiz. Yani DTP ile görüşüp PKK ve Öcalan’ı devre dışı bırakma niyeti varsa biz bu oyuna gelmeyiz. PKK ve Öcalan’sız bir barış süreci olmaz. Neden DTP değil, Neden PKK, neden Öcalan derseiz  çünkü 1980 darbesinde Kürt halkının kimliğini betonların altına gömmek isteyenlere karşı Kürt halkı adına bunlar mücadele etmişlerdir. 30 yıldır özgürlük mücadelesinin öncüsüdürler. Biz nasıl bunları muhatap kabul edemeyiz. Bu halk bunları dışlarsak demez mi bunlar dağ taş mücadeleyi vermişlerdir. Bunun için muhataptırlar. Bunlar Kürt halkının özgürlük mücadelesini vermişlerdir. Biz 15 Ağustos’ta Öcalan’ın açıklayacağı yol haritasını önemsiyoruz karşılayacağız ve herkesinde muhatap alıp karşılamasını istiyoruz”
    Halka Hitap eden eski DEP milletvekili Hatip Dicle’de, Kürt halkı bu cumhuriyetin kuruluşunda can vermiştir. Bu coğrafyayı ortak vatan bellemiştir. Kürt halkına bölücü diyorlar Kürt halkı bölücü olmamıştır. Bölücü olan Kürtlerin hakkını vermeyen onları ezen Devlet politikaları olmuştur. Asıl bölücü devlet politikalarıdır. Bizim talebimiz özgürlük ve haklarımızdır. Biz şiddetin sona ermesi için hazırız  acaba devlet hazır mıdır. Dünyadaki hakları elinden alınan insanlarda özgürlük mücadelesi etmişler savaşmışlar sonunda haklarını almışlardır. Sağ yakalanan bir gerilla olan kardeşimiz Berhuden infaz edilmiştir. Kürt halkı birliğini kurmuştur kendisine de lider olarak Sayın Öcalan’ı belirlemiştir. Şimdi devlete düşen görev cesaretle çözüme adım atıp sorunları çözmektir. Kürt sorunun çözümüne Türk halkıda katkı sağlamalı hep beraber yangını söndürmeliyiz” dedi.
   DTP il Başkanı Ahmet Barbaros’ta “Türk devleti ya Kürt sorununu tanıyacak haklarını verecek Ortadoğu coğrafyasında güçlü olacaktır veya vermeyerek kötü duruma düşecektir.” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası