Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi Çalışmalarına başladı

Tarih : 2009-08-21 / Kategori : Genel Haber

    Türkiye aktif olarak çalışan 3 kuş halkalama istasyonundan biri olan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi sonbahar kuş halkalama çalışmalarına bu sene havaların erken soğumasından dolayı 1 hafta erken başladı.

    Dr. Çağan H. Şekercioğlu başkanlığında Uzman Halkacı Sedat İnak tarafından yapılan kuş halkalama çalışmalarında 2 günde toplam 21 türden 54 kuş halkalandı. Aras Kuş Halkalama ve Eğitim Merkezi 2006 yılından bu güne kadar 145 türden 16196 kuş halkalandı. Bu kuşlardan 3 tanesi Dünya’nın farklı ülkelerinde yakalandı. Aynı şekilde başka ülkeler tarafından halkalanan 3 kuş Aras istasyonu tarafından tekrar yakalandı. Öyle ki kuş halkalama çalışmalarında istatistiksel olarak 10000 kuştan sadece birinde geri bildirin alınabildiği bilinmekte iken, Aras istasyonunda halkalanan 16196 kuştan 3 tanesinin geri bildiriminin alınmış olması çalışılan bölgenin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteriyor.
    Aras kuş araştırma ve eğitim istasyonu kuş halkalama istasyonunun çalışmalarına bu güne kadar 13 ülkeden farklı bilim adamları ve kuş gözlem turistleri katılarak, yöre insanının ekonomisine katkı sağlanıldı. Bu da halkalama çalışmalarının bilimsel açıdan önemli olduğu kadar, yörenin tanıtımı ve yöre insanı için yeni katma değerler oluşturulmasına fırsat tanıyor.
    Halkalama Nedir?
    Kuş halkalama, kuşlara zarar vermeyen çok ince ağlarla kuşları yakalayıp, her birinde özgün bir numara olan ve kimlik niteliği taşıyan, hafif, paslanmaz, aluminyum halkaları kuşların bacağına takarak kuş göçlerini ve kuş sayılarındaki değişiklikleri takip etmektir.
    100 yıldan fazla bir süredir birçok ülkede milyonlarca kuş bu yöntemle araştırılmıştır. Üzerinde kuşun halkalandığı ülkenin adını ve ülke halkalama merkezinin adresini taşıyan bu halkalar, halkalı bir kuş tekrar yakalanırsa veya ölüsü bulunursa, kuşun nereden geldiğini gösterir. Örneğin 2003'de Samsun'da halkalanan bir kuş aynı sene Güney Afrika'da bir cama çarpıp ölmüş ve halkası sayesinde ülkemizden geldiği tespit edilmiştir.
    Türkiye'de kuş halkalama projesinin koordinasyonunu Türkiye Ulusal Halkalama Programı  (UHP) gerçekleştirmektedir. UHP web sitesinden kuş halkalama ile ilgili daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Halkalı  bir kuş bulursanız, halkanın üzerindeki tam adresi ve numarayı Ulusal Halkalama Programı'na bildirin. Tel: 0312 419 8603,Adres: KAD PK 311 06443 Yenişehir/Ankara. Email: [email protected]

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası