TIRMANIŞ BAŞLADI

Tarih : 2009-08-26 / Kategori : Genel Haber

    TÜRKİYE Dağcılık Federasyonu (TDF) 2009 Yılı faaliyet programında yer alan geleneksel 30 Ağustos Zafer haftası uluslar arası Ağrı Dağı tırmanışı 26 Ağustos-2 Eylül 2009 tarihleri arasında yapılacak.

TDF Başkanı Alaattin Karaca, “Amacımız, çeşitli uluslardan etkinliğe katılan dağcılarla Ağrı Dağı’nın hem Doğubayazıt hem de Iğdır BABEK rotasını tanıtmak” dedi.
    Makedonya, Romanya, Yunanistan, Kore, Karadağ, Ukrayna, Bosna Hersek , Bulgaristan ve Sırbistan’dan 29 yabancı ile 30 Türk dağcısının katılacağı Ağrı Dağı’na tırmanışı Iğdır Babekrotasından gerçekleştirilecektir. Uluslarası Zafer haftası 10’uncu Ağrı Dağı tırmanışı öncesinde bir açıklama yapan TDF Başkanı Alaattin Karaca, “Ağrı Dağı, bir dönemler yaşanan güvenlik sorunu nedeniyle tırmanışlara kapatıldı. Ağrı’nın yeniden turizme açılması için TDF, her türlü çabayı harcamıştır.
    Ağrı Dağı’nın turizme açılmasıyla birlikte de bölge önemli bir canlılık kazanmıştır. Yine TDF, yıllarca Doğubayazıt’tan yapılan tırmanışlar öncesinde bandolu, davul -zurnalı ve halk oyunları gösterileriyle Ağrı Dağının Dünyaya tanıtılmasına katkı sağlamıştır. Iğdır rotasının açılması iddia edildiği gibi Doğubayazıt rotasındaki turizm hareketliliğine zarar vermemiş, aksine hareketlilik kazandırmıştır. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Türkiye Dağcılık Federasyonu Iğdır İl Temsilcisi Coşkun OLUZ TDF’nin bu yıl 10’uncusunu düzenlediği Ağrı Dağı tırmanışı uzun yıllar Doğubayazıt rotasından yapıldı. Son birkaç yıldan beri ise sayın valimiz Saim Saffet KARAHİSARLI ve Gençlik Spor il Müdürümüz Mehmet Metin ÖZEN in dağcılık ve doğa sporlarına verdiği önem ve destekler sayesinde Iğdır Babek rotası yerli ve yabancı dağcılar sayesinde ilgi odağı haline gelmiştir ve bu yüzden avrupanın ve ülkemizin en yüksek dağı olan ağrı dağına yapılan  tırmanışlar son yıllar Iğdır babek rotasından gerçekleştirilmektedir.
    Önümüzdeki yıllarda Doğubayazıt rotasından tırmanışa başlayan dağcılar, Iğdır rotasından dönüşlerini yapacaklar. Ya da Iğdır’dan Ağrı’ya çıkanlar, Doğubayazıt’tan inecekler. Her iki rotanın dağcılar için farklı özellikleri vardır. Dağcılar bu iki özelliği de görmek ve yaşamak isteyeceklerdir. Tüm dünyadaki dağ turizmi değişik rotalarla renklenmiştir. Bizim de amacımız, çeşitli uluslardan etkinliğe katılan dağcılarla Ağrı Dağı’nın hem Doğubayazıt hem de Iğdır rotasını tanıtmak” diye konuştu.
AĞRI DAĞINA İLK ÇIKIŞIN 180. YILDÖNÜMÜ KUTLANACAK
    Öte yandan 5- 9 Ekim tarihleri arasında Ağrı Dağı’na ilk tırmanan kişi unvanını alan Estonyalı bilim adamı ve gezgin Jakob Friedrich Wilhelm Parrot (1792–1841) anısına bir etkinlik düzenlenecek. 4 Ekim günü Doğubayazıt’taki İshakpaşa Sarayı´nda, Parrot´un hayatını konu alan bir sergi açılacak. 5 Ekim günü de Estonyalı ve Türk Dağcılar, Ağrı Dağına tırmanışın 180’inci yıldönümü nedeniyle Doğubayazıt rotasından Ağrı Dağına çıkacaklar. Estonya büyükelçiliği tarafından TDF ile ortaklaşa Parrot adına düzenlenen etkinlik 9 Ekim’de zirve tırmanışı ile son bulacak.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.