Giresun Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Murat Özkan'ın Engelliler Günü Mesajıdır

Tarih : 2009-12-03 / Kategori : Genel Haber

Ulusal Özürlüler Araştırmasına göre ülkemizde nüfusun yüzde 12.29’u engellidir. Engellilerin toplumun geneline tam katılımını öngören çeşitli yasal düzenlemeler yapılmış, ancak bu düzenlemeler işlevsel hale getirilmediği için uygulanamamıştır.
     

Özürlülerin sorunlarının çözümü için istihdam sağlanması çok önemlidir. Çalışarak para kazanmanın ve üretime katılımı sağlamanın, engelli vatandaşlarımıza sosyal ve psikolojik olarak tedavi edici etkisi olacaktır.
     Sosyal Devlet anlayışı, toplumdaki her bireyin çalışma hakkından yararlanabilmesini sağlamayı ve gerekli istihdam politikası tedbirlerini alma zorunluluğunu yüklemektedir.
      Oysaki ülkemizde, kamu sektöründe %3 olarak engelli çalıştırma mecburiyeti olmasına rağmen bu kadrolara atama yapılmamaktadır. Kamu ve özel işyerlerinin bina donanımlarının engellilere göre olmaması, istihdamı imkânsız hale getirmiştir.
      Özürlülere yönelik çalışmalar ülkemizde yetersiz kalmakta, hatta istatistikî veriler bile tam olarak bilinmemektedir. Engellilerimizin kendilerine tanınmış haklarını tam anlamıyla bilmemesi, şartlarını daha da zorlaştırmaktadır.
      Engelliler için korumalı işyerlerini finanse edecek bir bütçenin oluşturulamaması bu vatandaşlarımızın ailelerine bağımlı ve kapalı kapılar ardında içine kapanarak yaşamaya mahkûm edilmesi ve çalışma hayatına girmelerini sağlayacak hukuki altyapının oluşturulamaması son derece üzücüdür.
      Engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü konusunda her zaman yanlarında olduğumu belirtirken, aileleriyle birlikte mutlu ve uzun bir ömür diliyor, bu anlamlı günlerini kutluyorum.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.