BELEDİYE BAŞKANI GÜNEŞ HAVA KİRLİLİĞİ HALKIN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR DEDİ

Tarih : 2009-12-03 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, belediye önünde bir basın açıklaması yaparak artan hava kirliliğinin halkın sağlığını tehdit ettiğini yaşlıların ve çocukların saat 16.00’dan sonra sokağa çıkmamasını istedi.

DTP’li, MHP’li, AKP’li ve CHP’li Belediye meclis üyeleri ile birlikte basın açıklaması yapan Güneş, “hükümetin acilen Iğdır’a doğalgaz vermesi gerektiğini bunun için Enerji üst kurulunun yapacağı ihaleyi beklemeden örtülü ödenekten hükümetin ihale yapıp Iğdır halkının sağlığını tehdit eden hava kirliliğinden kurtarması gerektiğini, popülist politika yerine icraat yapmasını” istedi.
     İki yıldır Iğdır’a doğal gaz getireceklerini vaat edenlerin bunu gerçekleştiremediğini söyleyen Güneş, “Iğdır halkı kendi tedbirini almalıdır, biz bu konuda üzerimize düşen görevi yapıyoruz, vatandaşta yapmalı” diyerek şunları söyledi: “İlimizde kurulu olan hava kalitesi ölçüm istasyonundan alınan kasım ayı raporlarına göre ilimizde hava kirliliği insan sağlığı ve çevre kirliliği açısından çok tehlikeli bir boyuta gelmiştir. Kış mevsimi nedeniyle vatandaşlarımız tarafından hava kirliliğini önlemek amacıyla bir takım önlemler alınması gerekmektedir. Alınacak bu önlemler Türkiye’nin hava kirliliği açısından en kirli illerinden biri olan ilimizde zorunlu hale gelmiştir. Vatandaşlarımız Havanın en kirli olduğu akşam 16:00 ile gece 03:00 saatleri arasında zorunlu olmaması durumunda kesinlikle dışarıya çıkılmamalıdır. Dışarıya çıkılması halinde mutlaka maske veya benzeri bir şeyle ağız ve burun kapatılmalıdır. Hava kirliliğinin en düşük seviyede olduğu gündüz 11:00 ile 15:00 saatleri arasında evler havalandırılarak mutlaka temiz hava girişi sağlanmalıdır. Özellikle apartmanlarda kalorifer bacalarının temizlenmesi gerekmektedir. Tüm kalorifer ve sobalarda kömür üstüne odun ilavesi ile üsten yakılmalıdır. Özellikle kalorifer kazanlarında kömürü, yanan kömürün üzerine değil de kazanın boş yerlerine atarak yanan kömürlerin harareti ile tutuşması sağlanmalıdır. Bu kömür yakma tekniği hem kömür tasarrufu açısından hem de kirliliği önlemede hayati önem taşımaktadır. Özellikle Sanayi sitesindeki esnafın ve diğer işyerlerinde araçlardan çıkan yanmış ve kullanılmayan yağları ile araç lastiklerini ısınma amacıyla kullanan sobalar yasaklanmıştır. Belediyemiz ve Çevre Orman İl Müdürlüğü ekiplerince denetimi yapılacak ve kullananlar hakkında cezai işlem yapılacaktır. Evlerde kurulan sobalar mümkün olduğu kadar az boruyla kurulmalı ve dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Bilinenin aksine bu şekilde kurulan sobalarda yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.”
     Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Güneş, Sosyal yardımlaşma vakfı tarafından verilen kömürleri inceleyeceklerini kalitesiz hava kirliliği yapan kömür olursa kullanılmasını yasaklayacaklarını, Çevre ve Orman müdürlüğü ile iş birliği yaprak kömürleri denetlediklerini, ilk defa Iğdır’a bu sene kalitesiz kömür gelmediğini belirtti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.