TÜRKİYE KÜÇÜK MİLLET MECLİSİ İKİNCİ OTURUMUNU YAPTI

Tarih : 2009-12-07 / Kategori : Genel Haber

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Sivil Toplum Ortak Çalışma Grupları Girişimcileri tarafından başlatılan “Türkiye Küçük Millet Meclisleri (TKMM) Projesi” kapsamında Iğdır’da oluşumu tamamlanan Iğdır Küçük Millet Meclisi ikinci  toplantısını gerçekleştirdi.

    Açılış konuşmasını  yapan TKMM Iğdır Temsilcisi Murat Akkuş, Aralık ayı toplantısının gündemini yerel konu olarak “Iğdır’ın içme suyu sorununu” belirlediklerini, genel konu olarak ta “Aleviler ve Dersim” konusunu işleyeceklerini belirtti. Her toplantıda bir sivil toplum örgütü temsilcisinin oturumu yönetmesi kuralına uygun olarak Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Iğdır Şube Başkanı İsa Bilir’i platformu yönetmesi için divana davet ederek sözü kendisine bıraktı.   Iğdır Ticaret ve sanayi odası  Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya  İsa Bilir, (İşçi Emeklileri Derneği Şube Başkanı)  Av. Mustafa Buluş, (AKP İl Başkanı ve Baro Başkanı) Göksel Gülbey, (Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı) Mehmet Sıddık Kaman, (Yol İş Sendika Temsilcisi) Av. Serdar Arat (Günışığı Derneği Başkanı) Ali Eşref Tunay, (Gün Işığı Derneği) Zahir Akkuş, Erkan Fırat, (Asim-Der) Atalay Sever, (Gazeteci-Belediye Meclis Üyesi) Kahraman Padır, (Belediye meclis üyesi) Veli Türkeli, Halis Öden, (Eğitimci) Mikail Türkeli, Feyzullah Akış, Nihat Aras (Eğitimci), Murat Akkuş (TKMM Iğdır İl Temsilcisi) Yakup Karabacak,(TKMM Merkezden)  Kanaat önderleri katıldı. 
    Toplantıya Iğdır milletvekilleri katılmazken, Belediye başkanları çeşitli nedenlerden dolayı katılmadılar.
    Toplantıda Iğdır’ın genel sorunu içme suyu, Havaalanı sorunu, Ağrı dağının turizme açılması konusu  ve ikinci madde ise Aleviler açılımı ve Dersim konusu İki madde halinde gündeme getirilerek masaya yatırıldı.
    Toplantının açılışında konuşan TKMM Iğdır İl Koordinatörü Murat Akkuş, projenin ilk adının ‘Yerel Forum Ortak Çalışma Grupları’ olduğunu söyledi.  “Bu projenin amacı ilin ve Türkiye’nin sorunlarını ortaklaşa görüşebilmektir. Toplantılar ayda bir kez yapılacak” dedi.
   Toplantı İsa Bilir başkanlığında devam etti. Toplantıda söz alan   Ak parti İl başkanı Mustafa Buluş’ta, Iğdır’ın sorunlarını çözmek için Bu meclise Millet vekillerimiz, Belediye başkanlarımız, Sivil toplum örgütleriyle bir araya gelirse Iğdır’a hizmet daha çabuk gelecektir, birlikte hareket etmeliyiz” dedi.
  Daha sonra bazı konuşmacılar çeşitli konularda görüşlerini aktardılar. Iğdır’ın içme suyu sorunu tartışıldı bir sonuca varılmadı. Havaalanı sorunu, Üniversitenin yapılması sorunundan bir sonuca varılmadı.
  İkinci Maddede ise Alevi açılımı ve Dersim olayları çözüm önerileri ve görüşler masaya yatırıldı.
  MHP belediye meclis üyesi Atalay Sever “Iğdır’da Ne alevi açılımı nede Dersim olayı Iğdır’ın gündeminde değil sorunu değil bu konunun bu masada tartışılması da yanlış. Bunu tartışma fikri Ak partinin mi yoksa DTP’nin mi burada Iğdır’ın sorunlarını tartışalım siyaset yapmayalım” dedi.
Zahir Akkuş ise ”Bu konunun önem taşıdığını tartışılması gerektiğini vurguladı. (ASİMDER ) Başkanı Göksel Gülbey “ Alevi açılımı ve Dersim olayının tartışılması Bazı Organların Iğdır’ın nabzını ölçmek olduğunu, Amerika birçok Kızıldereliyi katletti.  Ama Kızılderili lere nerelisin diye sorsan ben Amerikalıyım diyor ama bizim insanımız nedense ben Azeriyim ben Kürdüm, ben Çerkezim diyor. İnsanların kökeni farklı olabilir sonuçta Türkiye denince akla Türk gelir Hiç kimse  ben Türküm sözünden kaçmasın rahatlıkla ben Türküm desin. Iğdır Belediye Başkanının yazmış olduğu Bayram mesajının yanlış olduğunu Azerilerin ayrı bir dilinin olmadığını dillerinin Türkçe olduğunu, Kürtçe’nin bir dil olmadığını vurgulayarak bunlar sadece bir lehçedir. Bu görüş ayrımcılığa sürüklüyor. Dilimiz Türkçedir.” şeklinde konuştu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.