TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA VE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA MEKTUP

Tarih : 2010-01-30 / Kategori : Genel Haber

    Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele  Dernek Başkanlığı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Ve Dışişleri Bakanlığına Mektup göndererek Seydibeşir Kampı hakkında bilgi ve belge istedi.

    Dernek Başkanı Göksel Gülbey, gönderdiği mektupta, Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizlere, 150 bin askerimiz esir düştü. Bu askerlerden bir kısmı da Mısır’ın İskenderiye şehri yakınlarında bulunan Seydibeşir Usare Kampı’na hapsedildiğini. Bu kampta, 1918’de Filistin cephesinde esir düşen 16. Tümen’in 48.Alayı’na bağlı Osmanlı askerleri tutulduğunu. 12 Haziran 1920’ye kadar iki yıl boyunca her türlü işkence, eziyet, ağır hakaret ve aşağılamaya Ermeni tercümanların yalanları ile maruz kaldıklarını belirtti.
     Bu insanlık dışı muamelenin nedeni Kamptaki, Türkçe bilen Ermeni tercümanların yalan, yanlış çevirileri ve kışkırtmaları nedeniyle, kampların İngiliz komutanlarının, azılı Türk düşmanı kesildiklerini vurgulayan Gülbey, mektupta şu görüşlere yer verdi: ”İngilizler Askerlerimizi, mikrop kırma bahanesiyle, süngü zoruyla arınık havuzlarına soktular. Ancak suya normalin çok üzerinde krezol maddesi katılmıştı. Mehmetçik, daha ayağını soktuğunda, aşırı Krezol maddesi nedeniyle haşlanıyorlardı.
Ancak İngiliz askerleri dipçik darbeleri ile askerlerimizin havuzdan çıkmalarına izin vermiyorlardı. Mehmetçikler, bele kadar gelen suya başlarını sokmak istemedi.
    Ancak bu kez İngilizler havaya ateş etmeye başladı.Askerlerimiz, ölmemek için çömelerek başlarını suya soktular. Ancak başını sudan kaldıran artık göremiyordu.
    Çünkü gözleri yanmıştı. Dışarı çıkanların halini gören sıradaki askerlerimizin direnişleri de fayda etmedi ve 15 bin askerimiz kör oldu.  
     Bu vahşeti, o dönem Seydibeşir Kampında olan askerlerin isim listesi veya bu konuyla ilgili Bakanlığınız arşivinde bulunan belgelerin bilgi edinme yasası çerçevesinde derneğimize gönderilmesi hususunu arz ederim.” denildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası