HZ. HÜSEYİN ŞEHİT EDİLİŞİNİN 40. GÜNÜNDE ANILDI

Tarih : 2010-02-08 / Kategori : Genel Haber

     Iğdır Gün Işığı Derneği tarafından organize edilen özgürlerin mevlası, Şah-ı Şehidan Hz.  Hüseyin a.s ve 72 kahraman Ashabının Şehadetlerinin 1369.cu senesinin 40.cı günü münasebeti ile anma programı düzenlendi.

    Iğdır Kültür Merkezinde 06.02.2010 Cumartesi günü düzenlenen Programa çok sayıda Ehl-i Beyt Aşığı iştirak etti. Salon ve aralardaki boşluklar dolunca, bir kısım Ehl-i Beyt Aşığı gönülleri kırık olarak Programı izlemekten mahrum kaldılar.
   Program Ehl-i Beyt Mektebinin Meşhur Meddahı Sayın Süphan AL’ın Kuranı Kerim ve Münacat okuması ile başladı. Her zaman ki gibi Ehl-i Beyt’in Meddahı Süphan AL yanık sesi ile dinleyicileri mest etti.
Daha sonra IĞDIR GÜN IŞIĞI KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ Başkanı     
   Serdar ARAT konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Ziyaret-i Varis’den bölümler okuyarak konuşmasına başlayan ARAT özetle; Bu dua muhtevası dikkate alındığında Hz. Hüseyin a.s Ulul Azm Peygamberlerin, Nebilerin, velilerin, Evliyalar ve İmamlar zincirinin, dahası Velayet zincirinin somutlaşmöış tezahürüdür. Onların varisidir. Onlardaki sıfatlar İmam’da tezahür etmiştir, dedi.
    Ayrıca; İmam Hüseyin a.s’ın kıyamı konusunda farklı görüşler vardır. Bir kısmı İmam Hüseyin a.s’ın kıyamının, Yezid’in Fasit Devletini devirerek Devlet Kurmak istediği için kıyam ettiği görüşündedirler. Bu görüş tamamı ile yanlış olmasa da gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır.
    Zira hükümet kurmak için kıyam eden kimse bu işin mümkün olduğunu gördüğü müddetçe ilerler. Aksi takdirde geri döner.
    Vazifesi hükümet teşkil etmekse, sadece gidilmesi mümkün olan yere kadar gitmesi caizdir. Bazıları da bu görüşün tam aksine İmam Hüseyin a.s Hükümet kuramayacağını biliyordu. Esasen öldürülmek ve şehit olmak için kıyam etti, görüşündedirler. Bu görüş de gerçeği tam olarak yansıtmaz. İslam kaynaklarının hiçbir yerinde “Git kendini ölüme at diye bir hüküm yoktur” İslamın tanıttığı Şehadet kültürü insanın ancak mukaddes bir hedef uğruna kendisini ölüme atmasıdır. Bu kadar azametli bir olayın hedefi sırf şehit olmak için olamaz.
    İmam Hüseyin a.s başka bir şey için kıyam etmiştir. Önceki sayılan sebepler ancak İmam’ın kıyamının sonuçları olabilir.  Allah’ın, Resulü aracılığı ile gönderdiği din iki boyutludur. Biri kişisel boyuttur ki İnsanın kendisini ıslah etmesi içindir.
    Diğeri toplumsal boyuttur ki, insanların idari hayatını düzenleme, yönetme ve tolumu yüceltmek içindir. İşte bu toplumsal boyut raydan çıkarsa yapılması gereken nedir?
İslam toplumu saparsa ve bu sapıklık bütün islamın ve İslam öğretilerin sapmasından endişe edilecek bir boyuta ulaşırsa vazifemiz nedir? İşte Hz. Hüseyin a.s’ın yaptığı budur.
Muaviyeden sonra öyle birisi hükümete geçmişti ki, İslamın zahirini bile gözetmiyordu. Şarap içiyor açıkça zina yapıyor haksız yere adam öldürüyor, Kuranı ve İslamı
reddediyordu.
    Üstelik Müslümanların halifesi olmuştu. Bundan daha bir musibet olur mu?
    İmam Hüseyin a.s ancak toplumu ıslah etmek için kıyam etmiş olabilir, DEDİ.
    Ehl-i Beyt şairi Hüseyin YALÇIN’ın AŞKIN VEDASI adlı Şiiri, Turgay CAF’ın o tok sesi eşliğinde slayt gösterimi yapıldı.
Daha sonra Programın ana bölümünü oluşturan ŞAM ESİRLERİ adlı Tiyatro gösterime girdi.         
    Bu çalışma Iğdır Gün Işığı Derneğinin, Kadın ve Gençlik kolları tarafından iki ayı aşkın bir süredir yapılan yoğun çalışmalar neticesinde sahnelendi. Azerbaycanda Tiyatro alanında eğitim gören Muhammed İPEKÇİ Hocanın yönetimi ve yazar kadrosunda Belgin YALÇIN, Fatma ARAT, Nebahat YEŞİL’in bulunduğu ve Vedat İĞNECİ, Ufuk TAVSİ,   Ferah KILIÇ ve Hz. Rugeyye rolündeki Minik kızımız Fatime AL’ın  baş rolde oynadığı oyun 4 perdeden oluştu. Kerbela Esirlerinin Şam Sarayında Yezid’i ve hükümetini yerle bir ettiği, ERBAİN ve Medine sahneleri özellikle Hz. Rugayye s.a’nin ölümü, izleyicilere duygusal anlar yaşattı ve göz yaşları sel oldu. Perde arasında bayan Şairlerimizden Nihayet AĞÇAY  duygusal şiirini okudu. Program Erkan KARAKOYUNLU’nun okuduğu sinlerle son buldu.
    Program sonunda izleyiciler, çok duygusal anlar yaşadıklarını, görsel olarak Hz. Zeynep’in ve İmam Zeynel Abidin’in mücadelesini daha iyi anladıklarını ve adeta kendilerini Şam ve Kerbala da hissettiklerini ifade ederek bu programların özellikle Aşura günlerinde sahnelenmesini istediklerini belirttiler. Program izleyicilerin göz yaşları ile sona erdi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası