IĞDIR CEZA VE TUTUK EVİNDE MAHKÛMLARA SEMİNER

Tarih : 2007-12-27 / Kategori : Genel Haber

DR. MEHMET KUM, ”İÇİLEN HER SİGARA ÖLÜME BİR ADIM YAKLAŞMADIR" DEDİ.
 Iğdır Sigara ve Uyuşturucu ile Mücadele Dernek Başkanı ve Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Kum, Iğdır Cezaevinde bulunan Tutuklu ve Hükümlülere sigaranın zararları hakkında sunumlar eşliğinde seminer verdi. 
            

  Sağlık müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre Dr. Mehmet Kum, konuşmasında “içilen her sigara ölüme bir adım yaklaşmaktır. Dünyada her sekiz saniyede bir kişi sigaradan ölüyor sigara önlenebilir ölüm nedenidir, Her yıl 4.000.0000 ölüm sigara nedeniyledir 2020 yılında her üç erişkinden birinin ölüm nedeni sigaradan olacaktır” dedi.
             Sigaraya bağlı hastalıklar hakkında bilgiler veren Kum, "bu hastalıkları, Ağız-Dil-Yutak-gırtlak-tükürük bezi-diş eti, Akciğer bronş, Yemek borusu, mide karaciğer pankreas bağırsak anüs böbrek mesane penis vulva rahim ağzı kan kanserleri olarak sıraladı.
         Kum,  İçilen sigaradan dolayı; Akciğer kanseri olma riski 13–22 kat, Ağız kanseri olma riski 3–30 kat, Diş eti kanseri olma riski 5–14 kat, Dil kanseri olma riski 4–33 kat, Bademcik kanseri olma riski 7–11 kat, Gırtlak kanseri olma riski 16 kat, Yemek borusu kanseri olma riski 8–10 kat, Mesane kanseri olma riski 3–5 kat, Pankreas kanseri olma riski 2 kat, Böbrek kanseri olma riski 5 kat, Prostat kanseri olma riski 2 kat, Rahim ağzı kanseri olma riski 17 kat, kan kanseri olma riski 2–3 kat olduğunu söyledi .
       Dr. Kum “Bir ev içinde sigara içiliyorsa Çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olmakta Bebekler hastaneye 3 kat daha fazla başvurmakta. Ani bebek ölümü riski 2,5 kat artmakta. Kocası sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadır” şeklinde konuştu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.