GÜVENİLİR GIDA SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN GIDA MADDESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Tarih : 2010-04-19 / Kategori : Genel Haber

      Ziraat Mühendisleri Odası Iğdır Şube Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca gıda ürünlerine  verilen üretim izni veya ithalat izni,

tarih ve numarasının ürün etiketinde bulunmasına dikkat edilmesi gerekir.” dedi.
      Bulut, Gıda ürünlerinin ambalajları üzerindeki son tüketim tarihine ve raf ömrüne, ambalaj üzerindeki son tüketim tarihi olmasına, ürün etiketinde yer alan bilgilerin okunmayacak derecede silik olmamasına dikkat etmek gerekir. Bu tür gıda ürünleriyle karşılaştığınızda satıcıyı mutlaka uyarın.
      Ürün etiket üzerindeki muhafaza ve satış uyarılarına, her ürünün kendine uygun muhafaza şartlarına (Isı ,ışık,nem vb. ), ürünün satıldığı rafların ısısına, dondurulmuş ürünlerde soğuk zincirinin kırılmamasına, teşhir alanlarının ve rafların, ürünün görünümünü farklı göstermek ve tüketiciyi aldatmak amacıyla değişik renklerde aydınlatılmamış olmasına, orijinal ambalajından çıkarılmış dökme olarak satılan gıdaların etiket bilgilerine (son kullanım tarihi, üretici firma vb. ) dikkat edilmeli.
Ambalajların;
    Bozulmamış olmasına,
    Şişmiş, delinmiş ve sızma yapmış olmamasına,
    Tüketiciyi yanıltmamasına,
    Ürünlerin varsa teneke olan kısmının paslı olmamasına,
    Etiketlerinde gerekli uyarı ve açıklamaların yazılmış olmasına dikkat edilmeli.
Kişisel hijyen kurallarına   ve mutfak yüzeylerinin hijyenine , gıdaların tam olarak pişirilmesine , pişirilmiş gıdaların kısa sürede tüketilmesine veya depolanmasına , pişirilmiş gıdalar  ve çiğ gıdalar arasında temas olmamasına, dikkat edilmelidir.
    Pişirilen gıdaların soğuduktan sonra defalarca ısıtılıp, ısıtılıp soğutulmamasına dikkat etmek gerekir.
    Bunlara uymayan satıcıları günün 24 saati ALO 174 gıda hattından ücretsiz  arayarak yetkilileri uyarabilirsiniz. Güvenilir Gıda Tüketerek Sağlıklı Bir Yaşam dileği ile saygılar sunarım.                                      

  Mehmet Ali BULUT
 Ziraat Mühendisleri Odası Iğdır İl  Temsilcisi 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.