ÖĞRENCİLERE SAĞLIKLI BESLENME, OBEZİTE'NİN ÖNLENMESİ ve FİZİKSEL AKTİVİTELERİN TEŞVİKİ KONULU EĞİTİ

Tarih : 2010-04-21 / Kategori : Genel Haber

     İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından ilimizdeki İlköğretim öğrencilerine “Sağlıklı beslenme,

obezite’nin önlenmesi ve fiziksel aktivitelerin teşviki” konulu eğitim çalışmaları verilmeye devam ediliyor.
    Halen ilimizdeki Kurtuluş İ.Ö, M. Hüsnü ÖZYEĞİN İ.Ö, Hürriyet İ.Ö, Kazım Karabekir İ.Ö, İnönü İ.Ö, Fatih İ.Ö, Mimar Sinan İ.Ö, Yunus Emre İ.Ö, Y.A. ÖZALP İ.Ö, Cevdet ÇİFTÇİ İ.Ö, M. Nedim KUYUMCU İ.Ö, Mehmetçik İ.Ö, Mevlana İ.Ö, M.Akif ERSOY İ.Ö, Atatürk İ.Ö, Cumhuriyet İ.Ö okullarına eğitim verilmiş olup il merkezindeki ve ilçelerdeki diğer okullara eğitim çalışmaları devam etmektedir.
      İl Sağlık Müdürü Dr. Seyfettin YEŞİLBOYA; Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır.
    Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır, Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır, Bakanlığımız Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 7 coğrafik bölgede seçilen 7 ilde 14 sağlık ocağında 30 yaş üstü 15468 birey üzerinde yapılan “Sağlıklı Beslenelim Kalbimizi Koruyalım” çalışmasına göre görülme sıklığı; Erkeklerde %21.2, Kadınlarda ise % 41.5 dir.
      Obezite; vücut sistemleri endokrin(hormonal) sistem, kardiyovasküler (dolaşım) sistem, solunum sistemi, gastrointestinal(bağırsak) sistem, deri, genitoüriner(idrar yolları) sistem, kas iskelet sistemi ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır. Tedavi Yöntemleri ise;
1.Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi,
2.Egzersiz tedavisi
3.Davranış değişikliği tedavisi
4.Farmakolojik (İlaç) tedavi
5.Cerrahi tedavi
     Obezite özellikle erken yaşlarda teşhis edilerek zamanında ve uygun tedavi metodları ile tedavi edilmezse iş gücü kaybına, sağlık giderlerinin artmasına  dolayısı ile de  milli ekonomiye büyük ölçüde zarar vermektedir. Bu nedenle özellikle ebeveynlerin çocukların beslenme alışkanlıklarına özen göstermesi, hazır besinlerden kaçınılması ve çocukların spor için teşvik edilmesi yetişmekte olan nesillerin sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.