SİNSİ HASTALIK MULTİPLE SCLEROSİS (MS)

Tarih : 2007-12-28 / Kategori : Genel Haber

Sosyal Hizmet Uzmanı Mehmet Ali KESKİN hastalık ve araştırma konusunda şu bilgileri verdi:
MS nedeni ve tedavisi halen bilinmeyen bir sinir sistemi hastalığıdır.
 Multipl Sklerozlu (MS) Hastaların Psiko-Sosyal Sorunlarının tespiti konusunda Türkiye'de ilk araştırmayı yapan Iğdır Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Sosyal Hizmet Uzmanı Memet Ali KESKİN hastalık ve araştırma konusunda şu bilgileri verdi:
MS nedeni ve tedavisi halen bilinmeyen bir sinir sistemi hastalığıdır.

Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan sinirlerin etrafındaki miyelin tabakasının henüz bilinmeyen bir nedenle zarar görmesi sonucu normal iletişim belirli bir süre için veya sürekli olarak aksamaktadır.Bu durumda hasar gören miyelin tabakasının yerini sertleşmiş dokudan oluşan plaklar (sclerosis) almaktadır.Bu plaklar sinir sisteminin birden çok (multiple) noktasında meydana gelmektedir.
Görme ve denge bozuklukları, çift görme, ellerde titreme, kasılmalar, kol ve bacaklarda güçsüzlük şeklinde başlayan hastalık, ileriki yıllarda hastaların hareket yeteneğini önemli ölçüde olumsuz etkiliyor. Hastaların toplum dışına itilmesine ve iş güçü kaybına neden oluyor.
Sosyal Hizmet Uzmanı Memet Ali Keskin öncelikle hastalığın ölümcül bir hastalık olmadığını fakat insanların yaşam kalitesini düşürdüğünü,hastalığın bulaşıcı ve akıl hastalığı olmadığını belirtti.
Yapılan araştırmaya göre MS hastalığı en çok 20-40 yaşları arasında ve kadınlarda daha çok rastlanıyor.Ayrıca hastalık eğitim düzeyi yüksek kişilerde daha sık görülüyor.
Araştırmaya katılan MS hastalarının % 97'si teşhis konduğunda hastalık hakkında bilgi sahibi olmadıkları görülmüştür.Hastalık hakkında bilgi sahibi olamayan hastalarda endişe,stres,depresyon,toplumdan kopma,duygusal durgunluk gibi bazı psiko-sosyal sorunlar yaşamaktadırlar.Aktif çalışma yaşamında bulunan hastaların büyük bir çoğunluğu MS'in iş hayatlarını olumsuz yönde etkilediği ve emekliye ayrıldıkları araştırma sonuçu tespit edilmiştir.
Araştırma MS hastalarının en önemli sorunlarından birinin de hastalığın toplum tarafından fazla tanınmamasından kaynaklanan bir önyargı sorununun olduğudur.Hastalar dengesiz yürümelerinden dolayı sarhoş zannedilmeleri hastalığın akıl hastalığı ve bulaşıcı bir hastalık sanılması,bu hastalara karşı bazı olumsuz tutum ve davranışlar sergiledikleri araştırmanın ortaya koyduğu sorunlardan biridir.    
Araştırmaya katılan hastaların % 70'i psiko-sosyal yönden bir desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir.
Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer önemli sonuç ise MS hastaların önemli bir kısmının hastalıktan sonra tedavinin pahalı olmasından kaynaklanan maddi sorunlar yaşamalarıdır.
Sosyal Hizmet Uzmanı Memet Ali Keskin MS hastalığının 1997 verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 35.000 dünyada ise 3.000.000 kişide bulunduğunu belirtmiştir.    

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.