TÜRK KÜLTÜRÜNDE AĞRI DAĞI KİTABI TANITILDI

Tarih : 2010-05-21 / Kategori : Genel Haber

      Atatürk Kültür merkezi ve Iğdır Üniversitesinin ortaklaşa hazırladığı panelde Türk Kültüründe Ağrı dağı kitabı tanıtılarak Ağrı Dağı üzerine panel düzenlendi.


          Kültür sarayında düzenlenen panelde konuşan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Hakkı Yılmaz, “Ağrı dağı dünyaca tanınan bir dağdı. Üniversitemiz bünyesinde Ağrı dağı araştırma merkezi kurma çalışmalarını başlattık. Yayınlanan kitap büyük bir emeğin eseridir. Ağrı dağı hakkında söylenen sözler artık yazıya dökülmüştür. Iğdır’ı günümüzle gelecek arasında ilmi bir köprü haline getirmeye çalışıyoruz.” dedi.
        Paneli yöneten Iğdır Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Zengin’de Türk kültüründe Dağ kültürü önemli bir yer tutar. Türk Milleti dağa çok önem vermişlerdir. Bu dağlardan biride Ağrı Dağı’dır..” şeklinde konuştu.
          Atatürk Üniversitesi İİBF öğretim görevlisi Doç. Dr. Kerem Karabulut ‘ta Ağrı dağı’nın önemi konulu konuşmasında “Ağrı dağının turizme açılması gerektiğini, dünyaca tanınan bu kutsal dağın turizme açılmasıyla birlikte Türkiye’nin turizm payının yüzde yüz artacağını” belirtti.
        Ağrı dağından elde edilebilecek büyük kazanımların olduğunu bunun başında da Ağrı ile Iğdır ilinde yaşayan insanların kazançlı çıkacağını belirten Karabulut şunları söyledi: ”Ağrı dağının turizme açılması gerekir bunun için uluslar arası standartlar uygun konaklama merkezleri yapılmalı. Iğdır havaalanı hemen bitirilip hizmete sokulmalı. Ağrı dağı mutlaka uluslar arası kabul gören bir marka haline dönüştürülmelidir. Bunun için 2011  dünya üniversiteler kış oyunları için Erzurum’a gelecek olan insanlara Ağrı dağı anlatılmalı, reklamı iyi yapılmalı. Bu yapılırsa Ağrı dağı ile Palandöken potansiyelinin işin içine katılmasıyla hem Palandöken  hem Ağrı dağı cazibe merkezi haline gelecektir.” dedi.
        Iğdır Üniversitesi Sağlık hizmetleri enstitüsü müdür vekili Turgut Öcal da Türk edebiyatında Ağrı dağı konulu sunumunda Ağrı dağı üzerine binlerce şiirler yazıldığını efsanesinin kitaplaştırıp, filminin yapıldığını gerek halk edebiyatı gerekse divan edebiyatında Ağrı dağına yer verildiğini” söyledi.
       İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli’de Anadolu’nun en yüksek ve görkemli yükseltisi olan Ağrı dağı yüzlerce yıldan beri söylencelere ve kutsal kitaplara konu olmuştur. Semavi dinlerin kutsal kitapları olan Kuran, Tevrat ve İncil’de “Nuh Tufanı” olayı ile konu olarak günümüze  kadar kutsallığını sürdürmektedir.Bugün Türkiye, Azerbaycan ve İran da yaşayan Türkler Ağrı dağını bilmekte Ağrı dağı için şiirler bile yazmaktadırlar.Urartulular Ağrı Dağı’ndan “Dağlık Ararat“, Ermeniler  yüksek dağ anlamına gelen “Masis “, İranlılar, Nuhun dağı anlamına gelen “Kuh-i Nuh” Araplar ise Büyük Ağrıya “Cebelü’l-Haris” demişlerdir.Türkler ise  “Ağr veya Eğri dağ “demişler bu Ağrı dağı olarak telaffuz edilmiştir. Hazırladığımız “Türk Kültüründe Ağrı dağı” konulu kitapta bilim adamları her yönüyle Ağrı dağını anlatmıştır. Söz gider yazı kalır sözü ile bu eser ortaya çıkmış, gelecek kuşaklara miras olarak kalacaktır. Atatürk araştırma merkezine ve Iğdır üniversitesine teşekkür ederim“ dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.