21 Mayıs Dünya Süt Günü Etkinlikleri Kutlandı

Tarih : 2010-05-22 / Kategori : Genel Haber

    21 Mayıs Dünya Süt Günü Etkinlikleri Kapsamında Iğdır İl Tarım  Müdürlüğü tarafından Ziya Gökalp  İlköğretim Okulu Öğrencilerine Süt Dağıtıldı.


    Ziya Gökalp İlköğretim Okulu'nda düzenlenen süt dağıtımı törenine Tarım Gıda kontrol Şube Müdürü Murat Özkan Okunur, Okul müdürü, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
    Törende konuşan Iğdır Tarım il Müdürülüğü Gıda Şube Müdürü Okunur, Gıda Mühendisi Burak Ulusoy, Veteriner Hekim Ayşat Artan, 21 Mayısın Dünya Süt Günü olduğunu, bu gün dolayısıyla il müdürlüğü olarak süt ve süt ürünlerinin insan yaşamı üzerindeki faydalarını anlatmak için bir araya geldiklerini söyledi.
    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 1991 yılından bu yana da 21 Mayıs günü ve bu günü kapsayan haftanın süt haftası olarak ilan edildiğini anımsatan Gıda Şube Müdürü Okunur, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için süt talebini canlandırmak ve her yaş grubundaki ferde süt içme alışkanlığını kazandırmak amacıyla hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti.
    Gıda Mühendisi Burak Ulusoy, Sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmak, her yaş grubundaki bireylere süt içme alışkanlığı kazandırmak, süt ve mamulleri tüketimini arttırmaktır. Çünkü bir ülkenin ekonomik ve sosyal yönden gelişebilmesi, toplumun kalkınabilmesi fiziksel ve zihinsel niteliklere sahip olan sağlıklı bireylerden oluşması ile mümkündür. Süt, canlının yaşayabilmesi için gerekli olan proteinleri, vitaminleri, mineralleri, yağları, antikorları ve daha birçok yararlı maddeleri büyük oranda bileşiminde bulunduran bir besin maddesidir. Başta bebek ve gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağıdır.
     Kalsiyum, Protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri büyüme ve kemik sağlığının korunmasında önemli bir yer tutmaktadır. Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum, çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalarda, kan basıncı ve hipertansiyon ile süt ve süt ürünleri ilişkisinin, sütün içerisinde bulunan kalsiyum ve potasyumla bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Bu minerallerin alımı arttırılarak kan basıncında azalma sağlanabilmektedir.  A vitamini dokuların bakım ve onarımı, yeni hücrelerin gelişmesi, kemiklerin ve dişlerin oluşumu için önemlidir. Antioksidan olarak faaliyet yaparak hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır, yağ depolanmasına yardımcı olur, göz sağlığı açısından önemlidir. B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde önemli rol üstlenmektedir. D vitamini özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyüme ve gelişiminde etkilidir. E vitamini ise bağışıklığın güçlenmesi, büyüme ve üreme için gereklidir.  Diğer açıdan sütün kansere karşıda koruyucu etkisi bulunmaktadır.
     Sütün bu kadar faydası olmasına rağmen yapılan anket çalışmalarından ve araştırmalardan elde edilen sonuçlarda Türkiye’ de toplumun yeterince süt tüketmediği görülmektedir. Yetersiz süt tüketmek kadar toplum sağlığını tehdit eden bir problemde açık süt  tüketimidir. Ülkemizde sütün % 68’ i halen sokaklardan açık halde alınan ve evde kaynatılarak tüketilen sütlerden oluşmaktadır. Oysa sağımdan önce ineğin memesinde steril durumda bulunan süte sağım sırasında hijyen kurallarına uyulmaması nedeniyle çeşitli yabancı maddeler ve zararlı mikroorganizmalar bulaşabilmektedir. Kaynatmayla birlikte sütlerde başta vitaminler olmak üzere önemli besin kayıpları meydana gelmektedir. Modern yöntemlerle işlenmediği ve dağıtılmadığı takdirde sütün içerisindeki mikroorganizmalar çoğalmakta ve süt evlere hastalık kaynağı olarak ulaşmaktadır. İçme sütü,  sütün yabancı maddelerden temizlenme ve filtrasyonu, istenmeyen kokuların alınması (deodorizasyon) standardizasyon ve homojenizasyon işlemlerini takiben, kontrollü şekilde ısıl işleme tabi tutulması ile elde edilen sütlerdir. Öğrencilere sütün faydaları, süt ve süt ürünlerinde bulunan vitamin ve mineral değerleri, özellikle büyüme çağında olan çocuklar için sütün faydaları anlatıldı.
    Daha sonra öğrencilere süt dağıtımı gerçekleştirildi. Süt dağıtımında izdiham yaşandı. Sütü almak için çocuklar bir biriyle yarıştılar.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.