İÇ GÜMRÜĞÜN 1 OCAKTAN İTİBAREN DİLUCU GÜMRÜĞÜNDE YAPILMAMASI KARARINA TEPKİ

Tarih : 2008-01-01 / Kategori : Genel Haber

 Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Aslan, 1 Ocaktan itibaren Nahcıvan'a gidecek araçların  gümrükleme işinin Dilucu sınır kapısında yapılmaması kararına tepki gösterdi. 
    

     Aslan,     Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı
Gümrükler Genel Müdürlüğüne gönderdiği yazıda şu görüşlere yer verdi. "Bakanlığın   2006/11 sayılı genelgesinin ihracat ve ithalat işlemlerinin iç gümrüklerde yapılması başlıklı B.Maddesinde ihracat ve ithalata ilişkin gümrük işlemlerini kolaylaştırmak   ve kara sınır kapılarında yaşanan yoğunluk ve gecikmeleri önlemek  amacıyla  en yakın  iç gümrüğe uzaklığı   100 kilomet reden  fazla olan  sınır kapılarında  ithalat ve ihracat işlemlerinin   buralarda yapılması için iç gümrüklerin kurulması   talimatlandırılmıştır. Ancak ilgi yazılarıyla Doğubayazıt Gümrüğünün kuruluşunun Resmi Gazetede yayımlanıncaya kadar ithalat, ihracat işlemlerinin Dilucu Gümrük Müdürlüğünden yapılması talimatı verilmiş tir.
    Genelgenin ilgili maddesinin özünde ithalat ve ihracat işlemlerinin kolaylaştırılması iş yoğunluğunun azaltılması, gecikmelerin önlenmesi hedeflenmektedir. Dilucu Gümrüğünden 2006 yılı verilerine göre  Iğdır'da yerleşik ihracatçıların  2493 adet gümrük çıkış beyannamesi ile   26.183.238,02 dolarlık ihracat yaptığı bu ihracat için 21.593 araç (kamyon, tır) kullanıldığı, bu araçların çıkış beyannamesine göre ortalama  9 araç olduğu tespit edilmektedir. Doğu Anadolu bölgesinde ihracat oranlarına bakıldığında Iğdır'ın payının yüksek olduğu bilinmektedir.
  Genelgenin uygulanması halinde tüm ihracat yapanların zarar edeceği ve Doğu Anadolu'da ihracat oranlarını büyük oranda sekteye uğratacağı, mevcut uygulamanın devam etmesinin ihracatçı için en uygunun  olacağı defalarca açıklanmıştır. Iğdır'da yerleşik  bir ihracatçının  yüklediği bir ihracat   eşyasının gümrük işlemlerini yaptırmak için 45 kilometre uzaklıkta  Doğubayazıt Gümrüğüne  gitmesi Gümrük işlemlerini   yaptırdıktan sonra 45 kilometre  uzaklıkta olan Iğdır'a tekrar dönmesi   daha sonra  80 kilometre yol kat ederek Dilucu Gümrüğünden         Nahcivan'a, Azerbaycan'a çıkış yapması için  fazladan 90 kilometre yol kat etmesi gerekmektedir. Ayrıca Dilucu Gümrük Müdürlüğünden 30-40 aracın aynı anda yurtdışına çıkışları sağlana bilmektedir. Ancak Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğünde bu ihracat için ayrı ayrı özet beyan tescil edilip muayenesi yapılarak her aracın kurşun mührü takılmak üzere Dilucu Gümrük Müdürlüğüne sevk edilecek orada tekrar tescil muayene işlemleri yapılacak ki buda gecikmeleri önlemek amacıyla kurulan iç gümrüğün   kurulma amacına ters düşecektir.            Doğubayazıt Gümrüğünde ihracat işlemi yaptırıp Iğdır'a dönen aracın araç başına 70 litre fazladan motorin yaktığı da göz önünde bulundurulursa yapılan bu uygulamanın ihracatı olumsuz etkileyeceği apaçık ortadır.
            Yukarıda saydığımız nedenlerle Doğu Anadolu ihracatının daha sağlıklı   ve verimli yapılabilmesi için mevcut uygulamanın devam ettirilmesi, ihracatların Dilucu Gümrük Müdürlüğünden yapılmasının daha iyi olacağı kanaatindeyiz." dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.