VALİ AMİR ÇİÇEK, IĞDIR'IN ARŞİVİNİN YAKILMASIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Tarih : 2010-08-25 / Kategori : Genel Haber

    Iğdır Bayındırlık İl Müdürlüğü tarafından Iğdır’ın iskân evraklarının Devlet Arşivleri genel müdürlüğüne gönderildiği ancak İskân evraklarının Arşiv genel müdürlüğüne gideceği yerde,

Evrak İmha bölümüne götürülmesi ve  burada yakılmasıyla ilgili olarak Iğdır valisi soruşturma başlattı.
     Konuyla ilgili olarak gazetecilerin sorusunu cevaplandıran Vali Çiçek, ”Olayı duyunca inceletme başlattım, bu konuda detaylı bir basın açıklaması yapacağım.Kamuoyu yanlış bilgilendirilmesin bir kısmı yanmış bir kısmı duruyor.Köy hizmetleri kapanınca iskan bilgilerinin bulunduğu arşiv Bayındırlık il müdürlüğüne teslim edilmiş onlarda Ankara’ya arşivler genel müdürlüğüne göndermişler.yanlışlıkla imha edilmiş bir kısmı bir kısmı kurtarılmış. Sorumlu kimse gereğini yapacağız. Olay yanlıştır. Böyle bir hata kabul edilemez.İlgililer hakkında soruşturma açtım . Daha detaylı açıklamayı sonra yapacağım” dedi.
    İskan arşivlerinin yakılması olayı Iğdır’da tepkilere neden olmuştu. Valilik Basın açıklaması yayınladı. Yazılı Basın açıklamasında :16 Ağustos 2010 Pazartesi günü, http://www.haberturk.com internet adresinde yayınlanan “Maalesef Doğruymuş, Iğdır’ın Geçmişini İmha Etmişler” başlıklı, Murat BARDAKÇI tarafından kaleme alınan haber yazısından sonra, konu ile ilgili olarak Valiliğimce gerekli incelemeler başlatılmıştır.
    Ancak konu hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve bilgi kirliliğine neden olmamak için şu hususların açıklanmasında ihtiyaç hasıl olmuştur.
Bahse konu haber yazısında ifade edildiği üzere, Iğdır’a ait iskan evraklarının tamamı yok edilmemiştir. Burada söz konusu olan evraklar Mülga Köy Hizmetleri Müdürlüğünden devir alınan bir kısım belgelerdir. Bu evraklar da ilgili yasal mevzuatlar çerçevesinde, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne gönderilmek üzere bir komisyon marifetiyle tespit edilmiştir.
    İcmal listesi hazırlanan ve dizi pusulası bulunan bu arşivlik malzemeler, 04.04.2009 tarihinde Iğdır Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü tarafından Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne (Yeni Mahalle İvedik Sokak No: 59) gönderilmiştir. Ancak, söz konusu bu malzemeler kargo firmasının görevlisi tarafından Yeni Mahalle İvedik Sokak No: 59’da bulunan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne değil Batıkent Ergazi Mahallesi 1. Cadde No: 187 ‘de bulunan Atık Kağıt Parçalama ve Balyalama Tesislerine teslimi yapılmıştır.
Konu ile ilgili olarak gerekli devir teslim işlemlerini gerçekleştirmek üzere Iğdır Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen personelin, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne gitmesi üzerine yapılan bu hatalı işlem fark edilmiş olup, ilgili birimler ikaz edilmiştir. Paralama ünitesine atılan söz konusu evraklar, balyalama işlemine tabi tutulmaksızın çıkartılmıştır.
    Gerek yazılı gerekse de görsel basında yer alan haberlerde iddia edildiği gibi Iğdır’a ait bütün arşiv imha edilerek, İlimizin geçmişi yok edilmemiştir. Vatandaşlarımızın tapu ve nüfus işlemlerine ait arşiv kayıtları devletimizin güvencesi altında muhafaza edilmektedir.
    Ayrıca yapılan inceleme ve soruşturmaların ardından kusur veya ihmali tespit edilen görevliler hakkında yasal işlem yapılacaktır.”

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.