DIŞİŞLERİ BAKANI AHMET DAVUTOĞLU IĞDIR'DA İNCELEMELERDE BULUNUYOR

Tarih : 2010-09-03 / Kategori : Genel Haber

     DAVUTOĞLU, ”TÜRKİYE İLE  ABD ARASINDAKİ İLİŞKİLERİMİZ NORMAL OLARAK DEVAM EDİYOR“ DEDİ

            Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye Amerika ilişikleri normal olarak devam ediyor. Savunma konusunda ki ihtiyaçlarımız için kongre üyeleri ile görüşmeler sürüyor”. dedi. Davutoğlu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak için geldiği ilimizde valiliği ziyaret ederek Vali Amir Çiçek ile görüştü. Valilikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunduktan sonra  bir gazetecinin, Yahudi lobisi silah anlaşmasını iptal ettirdi şeklindeki soruya, ”Bugün konuyla ilgili Washington . Büyük elçisi gerekli açıklamayı yaptı. Yanlış anlaşılma söz konusu. Türkiye ile Amerika arasında ilişkiler normal olarak devam etmektedir. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu kongrede savunma ihtiyaçları konusunda çalışmalarına devam etmektedir.” dedi.
           Davutoğlu, Valilikte  yaptığı konuşmada şunları  söyledi: ”Iğdır bizim için özel bir vilayetimiz, üç ülkeye aynı anda kara sınırı olan tek ilimiz. Dolayısıyla ben Dışişleri bakanı olarak buraya gelip Nahcıvana geçerek Azerbaycan Dış işleri bakanı dostum Elmar bey ile görüşmeyi planlıyordum fakat program değişti. Iğdır’ı yakından görmek istedim. İran, Azerbaycan, Ermenistan’a sınır olan Iğdır bizim için stratejik önemi değeri olan ilimiz. Söylediğim gibi Iğdır doğunun parlayan güneşi olacaktır. Bu bereketli topraklarıyla. Kafkaslarla Ortadoğu arasında o bölgenin en önemli havzası haline gelecektir. Hem enerji alanında hem ulaştırma ve tarım havzası olacaktır. Ağrı dağıyla birlikte Iğdır da dünyaca bilinecektir. Biz devlet olarak Iğdır’ın bu stratejik bir il olması için gerekli çalışmayı yapmaya hazırız. Iğdır’da buna hazır olmalıdır. Şimdi dilucu sınır kapısına geçeceğim 4 ülkenin kesiştiği bir yer burası. Kafkaslarda barış ve istikrar temin edildiği an bu kapı Asya’nın da en önemli geçiş yerlerinden biri olacak geçiş yollarından biri olacak. Bu konuda hem İran ile sınır kapısı çalışmaları sürdürülüyor. Hem de Azerbaycan Ermenistan arasında barış olduğunda aralarında ihtilaf çözülüp Azerbaycan’ın işgal edilen topraklarının Azerbaycan’a iadesi yapılıp barış sağlandığı zaman  Ermenistan, Türkiye, Azerbaycan Ermenistan sınır kapıları açılacaktır. Bu bölge gerçek barış ve istikrar alanı haline dönüşecektir. Biz bunu yapmaya kararlıyız. Bundan da Iğdır faydalanacaktır. Alt yapıları  düzelteceğiz. Organize sanayi bölgesi içinde İran ile görüşmeler sürüyor.”
            Bir gazetecinin Ermenistan ile Azerbaycan askerleri arasında çatışma olduğu yönündeki soruya cevap veren Davutoglu, ”biz gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Azerbaycan’la temasımız olacaktır. Kafkaslarda insanlar tarih boyu asırlar boyunca birlikte yaşadılar bundan sonrada birlikte yaşayacaktır. Kafkaslarda sürekli barışın sağlanması için Azerbaycan’ın işgal edilen topraklarının iadesi ve Karabağ sorununun çözümü gelmektedir, bu olana kadarda barışçıl diplomatik yollardan çaba göstermek lazım bu can kaybına yol açan çatışmaların tekrar olmaması içinde elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
        İranlı bir yetkilinin soykırımla ilgili yaptığı açıklamaya da bir gazetecinin sorusu üzerine değinen Davutoglu, bu konuda gerekli açıklama yapıldı İran dışişleri bakanıyla görüştüm bu konuda açıklama beklediğimizi söyledim onlarda gerekli açıklamayı yaptılar yanlış anlaşılma olduğunu Türkiye’nin yanında olduklarını Türkiye’yi rahatsız edici bir ifadeyi kullanmayacaklarını söylediler.Davutoğlu, bir Rus subayın öldürülmesiyle ilgili soruya da “olayın adli soruşturmasını ve çalışmasının bitmesi bekleniyor” dedi.
Davutoglu ,daha sonra  Iğdır valisi Amir  Çiçek ve Akp milletvekili ali Güner İl başkanı Mustafa Buluş ve bazı partililerin katıldığı  basına kapalı olarak bir görüşme gerçekleştirdi..Iğdır’a gelirken  Tuzluca ilçesine bağlı Ermenistan sınırındaki Kadıkışlak köyünde de incelemede bulunarak vatandaşlarla sohbet etti.
            Davutoğlu,  Aralık ilçesiyle Boralan sınır kapısında incelemelerde bulunmak üzere aralık ilcesine gitti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.