VALİ ÇİÇEK, KUŞ GÖZLEM EVİNİ ZİYARET ETTİ

Tarih : 2010-10-15 / Kategori : Genel Haber

      Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde bulunan Aras Nehri önemli doğa alanı Kuş Araştırma Gözlem ve Eğitim Merkezi 2010 yılı sonbahar kuş halkalama sezonu devam ederken Iğdır valisi Amir Çiçek tarafından ziyaret edildi.
    

Çalışmalar hakkında bilgi veren alan sorumlusu Yakup Şaşmaz,10 Ağustosta başlayan halkalama çalışmalarının 30 Ekimde sona ereceğini,  biyolog Selçuk İnak  ile kuş halkalamaya devam ettiklerini söyledi.
Şaşmaz, “Sonbahar sezonunda şimdiye kadar 1500’ün üzerinde kuş halkaladık, çalışmalarımız sürüyor, 30 Ekimde sezonu kapatacağız. Hem gönüllü insanlar yardım için geliyorlar ziyaretçimiz eksik olmuyor” dedi.
Iğdır Valisi Amir Çiçek’te Iğdır doğal güzelliği olan bir yer bir yanda Ağrı dağı diğer yanda Aras nehri ve kuş merkezi ile doğal güzelliği olan bir il bunu iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.
Iğdır Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün’de şunları söyledi: ”Yeşillik ve sazlıktan oluşan Aras nehrinin kenarındaki merkez 4 yıl önce kuruldu. 4 yıl içinde 350-400 arasında değişik kuş türü tespit edildi. Iğdır’da yaşayan 250 kuş türü var. Buraların sulak alan olarak korunması için koruma altına aldık.Dünyanın çeşitli üniversitelerinden öğretim görevlileri araştırma ve mastır yapmak için buraya geliyor.Gönüllü olarak çalışıyor. Halkalanan kuşlar doğaya salınıyor.”
Türkiye’deki 3 Kuş halkalama istasyonlarından biri olan Aras Nehri önemli doğa alanı Kuş Araştırma Gözlem ve Eğitim Merkezindeki proje çalışmasını Kuzey Doğa Derneği, Kafkas üniversitesi ve Iğdır Çevre ve Orman Müdürlüğü ortaklaşa sürdürüyor. Burada yapılan halkalama çalışmalarında kuş çeşidi, Kuşların göç yollarını ve kuşların ekolojisi tespit ediliyor. 250’den fazla kuş çeşidinin bulunduğu Iğdır bölgesinde kurulan bu gözlem ve eğitim evinde çalışmalar sabah erken saatlerde ve akşam gün batımından sonra yapılıyor. Türkiye’de bulunan 465 kuşun yarısının bu bölgede olduğu belirtiliyor. Bu alana 400 metre sis ağı kurulmuş durumda, yakalanan kuşların gaga boyutunu, kanat boyutunu, ağırlığını, her özelliği ölçülüyor halkaladıktan sonra serbest bırakılıyor.
Bu arada halkalanan bir kuş Vali Amir Çiçek tarafından doğaya bırakıldı.Geziye Jandarma Alay komutan K. Albay  Mustafa Akış ve daire müdürleri katıldı.
  Vali Çiçek ve beraberindekiler daha sonra Tuzluca ilçesi Gaziler köyü  Gaziler Anadolu öğretmen lisesi ve Gaziler yatılı ilköğretim bölge okulunu ve Kula ilköğretim okulunu gezdiler.Öğrencilerle sohbet ederek hangi mesleği seviyorsunuz ne olmak istiyorsunuz?” diye sordu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.