IĞDIR VE KÖYLERDE EV VE AMBARLARI FARELER İŞGAL ETTİ EVLERE GİREN FARELER YÜZÜNDEN FARE İLAÇLARI SAT

Tarih : 2010-12-02 / Kategori : Genel Haber

   Kediler  fare gördüğünde yakalıyordu şimdi ise Fare gördüğünde fare ile oyun oynamaya başladılar.

    Iğdır İl merkezi ve Köylerde ev ve ambarlara dadanan  yüzlerce tarla faresi insanları rahatsız etmeye başladı. Evlere ve ambarlara dolan farelerle mücadele etmek zorunda kalan, geceleri uyuyamayan, kendi yöntemleriyle farelerle mücadele etmeye çalışan Iğdırlılar yetkililerden yardım bekliyor. Yaz mevsiminde tarlalarda sebze ve meyvelere zarar veren fareler havaların soğumasıyla birlikte Iğdır Şehir Merkezi ve köylerinde, evlere girerek zarar vermeye başladı.Toprak ve betonarme  evlerde
kışın başlaması ile, görülmeye başlayan fareler için vatandaş ilaç almak için zirai ilaç satıcılarına başvuruyor.  Iğdır'ın 7 Kasım Mahallesi Susam Sokakta oturan  60 yaşındaki Ömer Alkan, “bir süre önce ortaya çıkan ve nereden geldiği belli olamayan yüzlerce fare yüzünden kabus dolu günler geçiriyoruz.” dedi. Şimdiye kadar böyle bir olayla karşılaşmadıklarını belirten Fare Mağduru Ömer Alkan, kışın ekmek yapmak için aldığım 50 çuval buğdayı ambara koyup kapattık. Bir süre sonra ambara gittiğimde boş çuvalların kaldığını gördüm. Ayrıca Kuluçkaya yatan Tavuklarımızı yiyen Fareler, akşam aldığım 30 kilo tavuk yemi arpayı sabah kalktık yerinde yeller esiyor. Yiyecek ve giyeceklerimizi korumaya çalışırken, çocuklarımızın  farelerden korumak için  ne yapacağımızı şaşırdık. Havanın kararmasıyla ortaya çıkan fareler ekili alanlara, giyeceklere, evlerdeki tekstil ürünleri ve yiyeceklere zarar verirken, bazen yatakta çocuklarımızı ısıracak diye korkuyoruz. Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadıklarını belirten mahalle sakinlerinde, geceleri uyuyamadıklarını kaydederek şöyle konuştular: "kediler fare yemekten doydular  Kedilerle arkadaş oldular bizde kapan ve ilaçla mücadele etmeye çalışmamıza rağmen baş edemiyoruz. Mahallemizde her evde aynı sorun var. Herkes fareleri yok etmek için uğraşıyor. Her şeyimize zarar veriyorlar. Mahallemiz 1 aydır fare istilası altında evimizin temelini delik deşik eden, "Fareler akşam ezanıyla birlikte ortalığa çıkıyor. Sayıları da oldukça fazla. Ev ve ambarı resmen işgal ediyorlar."
TARLADAKİ TOHUMLARI YİYORLAR
       Iğdır ve köylerinde Fare işgali ile ilgili açıklama yapan Ziraat Mühendisi ve Zirai ilaç satan Tugay Bağrı, "Bu yıl ilimiz ve ilçemiz başta olmak üzere bölgede fare çokluğundan şikayet alıyoruz ve Fare öldürücü ilaç satışında artış olduğunu görüyoruz. Fareler bu yıl bölgemizde ekilen ürünler daha çıkmadan tohumlarını yemeye başladı. Bunun yanı sıra güvenli ve sıcak olan ev ve ambarları tercih ederek bölge halkına rahatsızlık veriyorlar. Bireysel şikayetler geliyor ancak bireysel mücadele yeterli olmuyor. Iğdırlılar, kendi geliştirdikleri yöntemlerle fareleri yok etmeye çalışıyor. Ancak bu yöntemlerle bu kadar çok fareden kurtulmak mümkün değil. Farelerin sayısı çok olunca kendilerine yeni alanlar ve yeni yuvalar bulmak üzere bir yerden bir yere geçebilirler. Ülkemizde geçen senelerde özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde farelerin köyleri istila ettiği söylenebilir. Aşırı yağmurlu geçen ilkbaharlarda yuvalarının su ile dolmasıyla birlikte fareler bu yerleşim yerlerini terk ederek, daha güvenli olan insanların yaşadığı bölgelere giderler. Bunun yanı sıra fareler aşırı çoğaldığı zaman kendi aralarında yemek rekabetine giriyorlar ve insanların bulunduğu alanlar bunlar için bir gıda kaynağı oluyor." dedi.
DOĞAL DENGENİN BOZULMASI
        Ziraat Mühendisi ve zirai ilaç satış bayisi Tugay Bağrı, farelerin aşırı üremesinin de çeşitli nedenleri olduğunu kaydederek şöyle dedi: "En önemli neden doğal dengenin bozulmasıdır. Farelerle beslenen çeşitli hayvanları ortadan kaldırınca farelerin üremesini engelleyemiyoruz. Tilkiler, sansarlar, yılanlar, atmacalar, şahinler, baykuşlar fareler ile beslenen canlı grupları. Bunların doğadan kaldırılması ya da aşırı derecede avlanması farelerin üstünde olan baskıyı azaltıyor ve fareler çoğalıyor” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.