OBEZİTE VE FİZİKSEL AKTİVİTELER

Tarih : 2010-12-03 / Kategori : Genel Haber

        İl Sağlık Müdürlüğümüz  Eğitim Şube Müdürlüğünce 18-22/10/2010 tarihleri arasında İl Sağlık Müdürlüğü, Iğdır Devlet Hastanesi , Tuzluca Devlet Hastanesi,Aralık İlçe hastanesi , Karağaç Toplum Sağlığı Merkezi ile Karakoyunlu Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan Sağlık Personellerine ve ilimiz Merkezindeki İlköğretim ve Lise öğrencilerine Yönelik Obezite ve Fiziksel Aktiviteler konularında Eğitim Şube Müdürü Tamer ATLAS ve Müdürlüğümüz Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü personeli İl Eğitmeni Sağlık Memuru Orhan ÇELİK  tarafından eğitim  verildi.
  

İl Sağlık Müdürü Dr. Seyfettin YEŞİLBOYA  Obezite ve Fiziksel Aktiviteler konuları hakkında şu açıklamalarda bulundu:       Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kitlesinin yağsız kitleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.  Bilindiği  üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır.
İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir.
Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir.
Günlük yaşamda bireylerin (gebe, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu)(kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları vb.) yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır.
    Sağlıklı  bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir.
Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ  dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır.
Dünya Sağlık  Örgütü’nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. BKİ boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının tahmin edilmesinde kullanılmakta, vücutta yağ dağılımı hakkında bilgi vermemektedir.
              Günlük alınan enejjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vucutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır.
Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır.
Anlaşılacağı  üzere obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Dünya Sağlık  Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.
Obezitenin Yol Açtığı Sağlık Problemleri
Obezite; Vücut sistemleri (endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, gastrointestinal sistem, deri, genitoüriner sistem, kas iskelet sistemi) ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır.
Obezitenin çeşitli hastalıklarla ilişkisi bilinmekte olup morbidite ve mortaliteyi artırıcı etkisi de ortaya konulmuştur. Fazla kilolu olma Avrupa Bölgesinde her yıl 1 milyondan fazla ölümün ve hasta olarak geçirilen 12 milyon yaşam yılının sorumlusudur
Obezitenin neden olduğu sağlık sorunları/risk faktörleri :

   * İnsülin direnci – Hiperinsülinemi
    * Tip 2 Diabetes Mellitus
    * Hipertansiyon
    * Koroner Arter Hastalığı
    * Hiperlipidemi – Hipertrigliseridemi
    * Metabolik Sendrom
    * Safra kesesi Hastalıkları
    * Bazı kanser türleri (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri )
    * Osteoartrit
    * Felç
    * Uyku apnesi
    * Karaciğer yağlanması
    * Astım
    * Solunum zorluğu
    * Gebelik komplikasyonları
    * Menstruasyon düzensizlikleri
    * Aşırı kıllanma
    * Ameliyat risklerinin artması
    * Ruhsal sorunlar (Anoreksiya nervoza (yemek yememe) veya Blumia nervoza(kusarak yediği besinlerden yararlanmama), Binge eating (tıkınırcasına yeme),  gece yeme sendromu veya bir şeyi daha fazla yiyerek psikolojik doyum sağlamaya çalışma) gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
    * Toplumsal uyumsuzluklar.
    * Özellikle sık aralıklarla ağırlık kaybetme ve kazanma sonucunda deri altı yağ dokusunun fazla olması nedeniyle deri enfeksiyonları, kasıklarda ve ayaklarda mantar enfeksiyonları
    * Kas-iskelet sistemi problemlerine sebep  olmaktadır.
    * Obeziteden  korunmak için günlük  olarak kendimize en az 30 dakika ile 60 dakika zaman ayırarak orta şiddetde Fiziksel Aktiviteler yaparak sağlığımızı korumuş olup bir çok Hastalıktan kurtulmuş oluruz dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.