IĞDIR BELEDİYESİ KADIN MECLİS ÜYELERİ TÖRE CİNAYETİNİ KINADILAR

Tarih : 2011-01-10 / Kategori : Genel Haber

    Iğdır’da töre cinayetine kurban giden Zelal Ş.’in(17) anısına Iğdır belediyesi meclis üyeleri yürüyüş yapıp mezarını ziyaret edip fatiha okudular.
    

Iğdır Beldiye başkan vekili Hüseyin Malk, belediye başkan vekili Abdullah Yücebaş,  meclis üyeleri ve BDP’li 200 kişilik  vatandaş Iğdır merkeze bağlı Yukarı Erhacı köyü mezarlığına araçlarla gelerek mezarına kadar yürüyüp beyaz tüle sarılı karanfili mezarına bıraktılar.
      Zelal Ş.’in ruhuna okunan fatihadan sonra bir konuşma yapan Belediye meclis üyesi Çiğdem Yılmaz, töre cinayetlerini kınadıklarını, devletin bu öldürülen kıza sahip çıkmadığını belirterek şunları söyledi: ”Kadına yönelik şiddet evrensel bir sorun olmakla birlikte ülkemizde bunu yaşayan kadınların durumu ölümlere varan bir boyutta yaşanmaktadır. Özellikle yaşadığı her yerde erkekten gördüğü şiddeti yaşayan kadınlar devlet kurumlarına sığınmaktadırlar. Ancak devletin kadınları korumaları gerektiği yerde kadınları şiddete maruz kaldıkları erkeklere teslim etmektedirler. Ve bu şiddetlerin sonuçları da çoğunlukla ölümle bitmektedir. Bunun birçok örneği yaşanmış olmasına rağmen devlet kurumları buna karşı henüz bir tedbir almamıştır. Aksine kadınları korumasız bırakan devlet kadınların erkekler tarafından cezalandırılmasını öldürülmelerini adeta meşrulaştırılıp körüklemektedir. Bunların birçok örneklerine hepimiz tanık olmaktayız.
    İstanbul da eşinden boşanan bir kadın emniyetten koruma talep etmiş eski kocası tarafından öldürüleceğini belirtmişti. Ancak emniyet kadını korumamış ve birkaç gün sonrada kadın hunharca bir şekilde öldürülmüştür. Yine çeşitli tarihlerde aile içi şiddette maruz kalan kadınların barıştırma adı altında şiddet uygulayan erkeklerin vicdanına bırakılmaları ve tüm bunların sonunda ise mağdur olan şiddete uğrayan kadın gerçekliğimiz vardır. Kadınlar bu ülkede hiçbir şekilde korunmamakta temel insani hakları erkek zihniyetli sistem tarafından gasp edilmektedir.
    En son Iğdır merkeze bağlı Erhacı köyünde 17 yaşındaki Zelal Ş. sevdiği biriyle kaçmış ailelerin erkekleri tarafından pazarlık konusu yapılmış anlaşma olmayınca da Zelal Ş. in öldürülmesine karar verilmiştir. Bir akşam aile bireyleri evde olmadığı zaman 15 yaşındaki erkek kardeşi tarafından defalarca bıçaklanarak öldürülmüştür. Kızı ailesine teslim eden jandarma hiçbir güvenlik önlemi almadan adeta ölüme davetiye çıkarmıştır.
    Kadına karşı erkek zulmü haksızlığı caniliği adaletsizliği köhnemiş inançların arkasına sığınarak meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu temelde kadın şiddetinin önüne geçmeyen gerekli tedbirleri almayan ve yasal düzenlemeleri yapmayan Akp hükümetinin kadın ve aileden sorumlu devlet bakanı Selma Aliye KAVAF’ın görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği gibi kadınların yaşadığı tüm sorunlara adeta seyirci kalmaktadır. Kadınların yaşadığı şiddete karşı tedbir almayan dayanışma sığınma ve korunma alanlarını oluşturmayan erkek egemenlikli zihniyete karşı duyarsız olan Selma Aliye KAVAF’ı istifaya çağırıyoruz.
    Biz burada diyoruz ki Zelal Ş. in katilleri 15 yaşındaki erkek kardeşi olmaktan çok kadın katliamlarını meşru gören bunun önüne engel olmayan tedbir almayan erkek egemenlikli devlet zihniyetidir. Yaşamı yaratan kadına yönelik saldırılar toplumun şahsına yapılmış insanlık suçudur. Kadın öldürülmelerini bir soykırım olarak görüyor bunları nefretle kınıyoruz. Bu temelde tüm dünya kadınlarını birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde olmaya çağırıyoruz.
       Belediye başkan vekili Hüseyin Malk’ta töre cinayetlerini kınadıklarını bu genç kızın koruma altına alınması gerekirken alınmayarak ölüme terk edildiğini belirtti.
         Malk, “Bu köyde vahşet diyebileceğimiz bir olay cinayet yaşandı. Bu kızın bu çocuğun suçu neydi. Bu suçu kardeşinde aramak yanlış olur temele inmek lazım. Bu işin sorumluları vardı sorumluluğunu bilmeyenler bu olayın gerçekleşmesine neden olanlar bulup çıkarılmalı. Anne ve babalarında sorumluluğu var. Töre cinayetlerine kurban vermek insanlıkla bağdaşmaz. Bu vahşettir diyorum anne ve babalar duyarlı olmalı çocuklarına sahip çıkmalıdır. Sorumlularda sorumluluğunu bilmelidirler. Olayı, töre cinayetlerini kınıyorum, lanetliyorum” dedi.
       Konuşan bayanlar da töre cinayetine karşı olduklarını kadına uygulanan cinayetlerin durdurulması gerektiğini, devletin bu konuda tedbir almaları gerektiğini,  olayın vahşet cinayet olduğunu, her yerde kadına şiddet uygulandığını vurguladılar.
     Anma törenine katılanların ellerinde Zelal Şen’in bulunduğu resimler  mezarının üstüne bırakıldı. Z.Ş’in resimleri araçtan köyde yollara atıldı.
       Bilindiği gibi bir hafta önce  sevdiği gence kaçan 17 yaşındaki Z.Ş  evlerine çağrılmış daha sonrada 15 yaşındaki erkek kardeşi tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.