SİGARAYLA MÜCADELE İÇİN KETEM MERKEZİ KURULDU

Tarih : 2011-01-10 / Kategori : Genel Haber

    Iğdır Devlet Hastahanesi bir yenilik daha yaparak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Ek Binasında bulunan, Ketem bünyesinde Sigara Bırakma Polikliniği açtı.
           

İl Sağlık Müdürü Seyfettin Yeşilboya, “Iğdır Devlet Hastanesi tarafından Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Ek Binasın da  Ketem bünyesinde çeşitli çalışmalarımız vardı. Ketem’e Sigara Bırakma Polikliniği  ekledik. Bu merkezde Ketem sorumlu hekimi Dr. Ufuk Özkan ve Dr. Havva İbrahimbaş ve 6 personel  Bakanlığımız tarafından bu konuda eğitimlerini tamamlayarak hizmet vermeye başladılar. Sigarayla mücadele ve bıraktırma polikliniğinde sigarayla mücadele başlattı. Çünkü sigara kanseri tetikleyici bir madde, özelikle akciğer kanserinin sebebi diyebiliriz. Bizim temennimiz sigarayı bırakmak isteyen ve bırakmak istemeyen kim olursa olsun bizimle görüşmelerini sağlamak istiyoruz. Doktorlarımızın psikolojik desteği ile sigara bırakmak isteyenlere sigarayı bıraktırmaya çalışacağız.” dedi.
    KETEM sorumlu hekimi Dr. Ufuk Özkan, ”Sigara bırakma merkezleri Türkiye’nin her tarafında 120 merkezde  açıldı. Hastaları takibimiz haftalık, üç haftalık ve aylık olarak telefonla  yüz yüze görüşerek ilaç tedavisi yaparak takip ediyoruz. Genellikle sigarayı gerçekten bırakmak isteyenlere öncelik tanıyoruz. Çünkü sigarayı bırakmaya kararlı ve bırakmak için mücadele ediyor. Bunun için hastayı yakından tanımak için kaç yıldır içtiğini, hangi sigaraları kullandığını, Aile içerisinde içen var mı, bir hastalığınız var mı, Neden bırakmak istediği gibi çeşitli sorularla hastayı tanımaya çalışıyoruz.” dedi.
    Iğdır Devlet Hastanesi Başhekimi Bülent Kaya’da, “Bir aydır KETEM’i aktivite ettik. Hekimlerimiz eğitim aldıktan sonra bu polikliniği aktif hale getirdik. İş yapmak amacıyla değil, profesyonel olarak yapmak için bekledik. Şu anda aktif olarak hizmet vermekteyiz. Sigara tiryakisi Iğdır ‘da daha fazla hastalarla önce bir ön görüşme yapılıyor. Ön görüşmede gerçekten sigarayı bırakmaya meyilli olan bu programa dahil ediliyor.
    Tabi zamanla ne kadar etkili olduğumuzu ilerleyen zamanlarda öğreneceğiz. Şu an için ve Iğdır için önemli olan bir poliklinik açmaktı. Genel manada hastanemiz göğüs polikliniğine başvuran hastalarımızın genel bir isteğiydi. Sağlık bakanlığı da bu önemli konuyu hayata geçirdiler. 1 aydır profesyonel bir şekilde hizmet veriyoruz.” dedi.
       Sigarayı bırakmak için başvuran Gündüz Çatak(48) ta  “yıllardır sigara içiyorum. Eskiden bir paketti şimdi iki paket içiyorum. Sağlığım yerinde değil nefes darlığı çekiyorum. Ailem rahatsız oluyor. Bırakmak için çok uğraştım ilaçta kullanıyorum çare olmadı şimdi tedavi olmak için çalışacağım” şeklinde konuştu.
    Sigarayı bırakma merkezine yeni açılması ve bilinmemesine rağmen 10 hastanın başvurduğu tedavilerinin sürdüğü belirtildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.