Yeşilay Haftası Kutlandı

Tarih : 2011-03-03 / Kategori : Genel Haber

Yeşilay Haftası Kutlandı

Yeşilay Haftası münasebetiyle Iğdır Üniversitesi ve Yeşilay Iğdır Temsilciliğinin ortaklaşa düzenlediği “Sigara ve Sağlık” konulu konferansı Kültür Merkezi Konferans salonunda yapıldı.

Konferansa Iğdır Valisi Amir Çiçek,  Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, Iğdır Üniversitesi Öğretim Elemanları ve Öğrencileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Konferansın başında Iğdır Valisi Amir Çiçek ve Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz kısa bir konuşma yaptılar. Rektör Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz konuşmalarında Üniversitenin bir bölgenin kalkınmasında lokomotif görev yaptığını ve Iğdır Üniversitesinin sosyal ve kültürel etkinlikler kapsamında üzerine düşen misyonunu layıkıyla yerine getirdiğini ifade etti.
Daha sonra Yeşilay Iğdır Temsilcisi ve Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt konuşma yaptı. Yurt, konuşmasında Yeşilay’ın Cumhuriyetimizin ilanından önce kurulan en köklü cemiyet olduğunu ve Sigaradan dolayı Devletimizin sağlık giderlerinin sigaradan gelen verginin üç katı kadar olduğunu ifade etti. Ayrıca Yurt salonda bulunanlardan sigarayı bırakma yada bıraktırma gayret ve azminin hayatlarında verilen en önemli karar olacağını belirtti. Daha sonra kürsüye gelen Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Atila Eroğlu salonda bulunanlar bir sunum yaptı. Slayt gösterilerinin olduğu sunumda sigaranın sağlık açısından ne kadar önemli bir tehdit olduğunu bilimsel olarak izah etti. Sigara nedir ?  Diye Söze Başlayan Eroğlu, şunları söyledi: ”sigara Zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kağıt içine sıkıştırılarak sarılmış halidir.Alkolden 15, kokainden 5 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir maddedir.Sigarada bulunan bazı zehirli maddeler  Siyanür ;Öldürücü zehirdir. Arsenik ;Fare zehri yapımında kullanılır.Amonyak ;Temizlik malzemelerinde kullanılan bir kimyasaldır.Günde 1 paket sigara içiyorsanız, vücudunuzda 3 ayda bu kadar katran birikir.Katranda bilinen 63 tane kanser yapıcı madde vardır.20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen birinin vücudunda yaklaşık 7 kg katran birikir. Sigara ve yol açtığı hastalıkların başında  Saç Dökülmesi, Katarakt, Cilt Kırışıklığı, İşitme Kaybı, Diş Çürümeleri, Kemik Erimesi, Kalp Rahatsızlıkları, Damar Tıkanıklığı, Akciğer Rahatsızlıkları gelir.Sigaranın Maddi Boyutuna gelince  Ülke olarak sigara tüketimi için her yıl yaklaşık 15 milyar harcıyoruz.Sigara içmek yerine bu para ile; Her yıl yaklaşık 500 adet tam teşekküllü hastane, her yıl yaklaşık 10.000 adet okul inşaa edebiliriz. Sigara içen öğretmenlerin % 99 u, öğrencilerin yanında sigara içilmesine karşı ama %68 i içiyor .Sigara içen annelerin % 98 i öğretmenlerin öğrencilerin yanında sigara içmesine karşı ama %85 i kendi çocuklarının yanında içiyor. Önümüzdeki 30 yıl içinde sigara, AIDS, Tüberküloz, Trafik kazaları, Anne ölümleri, İntihar,  Cinayetlerin, toplamından daha fazla insan öldürecektir.Bugün Sigara başlama yaşı 12’ye düşmüştür. Sigara başlama nedenlerinin başında Akran etkisi,Sigaranın kolay ulaşılabilirliği Rol modellerin sigara içici oluşu,Görsel basın, film, klip ,Gizli reklam ve promosyonlardır.Ülkemizde Sigara ucuz,Aile ortamından edinebilme mümkün,Arkadaş ortamından edinebilme olası,Sigarayı bir kez deneyen 4 kişinin 3 tanesi sigara bağımlısı olmaktadır sigara içimi  erkeklere ve kadınlara de büyük zarar vermektedir.Erkeklerde  Mesane ve prostat kanserine yol açar.Cinsel isteksizliğe yol açabilir.Sperm kalitesini ve hareketini bozar. Sigara İçen Annelerin Çocuklarında
Büyüme gelişme geriliği.Ateşli havale, Davranış bozukluğu, Alerjik hastalıklar, Akciğer gelişme bozukluğu, Solunumsal Enfeksiyonlar, Astım Kronik bronşit, Akciğer kanseri gelişme riski artmıştır”
Konferans sonunda Doç. Dr. Atila Eroğlu’na plaketini Iğdır Valisi Amir Çiçek takdim etti.

 

Facebook Beğenenler

  1. Merdan 2011-03-03 08:26:32

    Güzel bir çalışma konuyla alakalı alakasız herkes var fakat sağlık kurumlarından kimseyi göremedim..

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.