Kerbelayı İsmail Çimen'in Mezarına Erivan Toprağı

Tarih : 2011-03-18 / Kategori : Genel Haber

Kerbelayı İsmail Çimen'in Mezarına Erivan Toprağı

Iğdır Asılsız Ermenilerle Mücadele Derneği tarafından Ruslarla savaşan ve gelip Iğdır’ın Taşburun beldesinde vefat eden Kerbelayı İsmail Çimen isimli şahsın mezarına Erivan dan getirilen toprak serpildi.

Dernek başkanı Göksel Gülbey, mezar başında yaptığı konuşmada “Ermenistan’ın Başkenti Erivan’da 1870'li yıllarda Erivan'ın Vedi İlçesinde dünyaya gelen Kerbelayı İsmail, bölgede yaşayan Azerbaycan Türklerinin kahramanı  olmuş Ermeni çetecilere karşı savaşmıştı.Ölmeden önce mezarıma Erivan toprağı serpin diye vasiyet etmişti.Bizde bir iş adamımız tarafından Kerbalayı İsmail Çimen’in Mezarına Erivan dan getirilen toprağı serptik.”dedi.
Gülbey, konuşmasını şöyle sürdürdü:”1870'li yıllarda Erivan'ın Vedi İlçesinde dünyaya gelen Kerbelayi İsmail, bölgede yaşayan Azerbaycan Türklerinin kahramanı olarak bilinir. Öyle ki Rusların bölgeye yerleştirmeye başladığı Ermeni çetelerine, Rus Çarlığı'na ve ardından kurulan Sovyetler Birliği'ııe karşı savaşan adsız bir kahraman olur. Vedili Kerbelayi İsmail Çimen 1920'li yıllara kadar yüzlerce yıldır Türk yurdu olan Erivan ve çevresinde yaşayarak burada, Ermeni çeteleri tarafından yapılan katliamlara karşı Türk ahalisini koruyan, Ermeni çetelerini ve Rus askerlerini dize getiren bir kahraman olarak yaşamını sürdürmüştür. Bölgedeki Türk ahalisini korumakta güçlük çeken Osmanlı Devleti ordusunun güçlenerek bölgedeki vahşeti sona erdirmesine kadar burada bölge halkı tarafından küçük, direniş birlikleri kuruluyor ve Kerbelayı İsmail gibi kahramanlar ortaya çıkarak köylüleri ve ahaliyi korumaya çalışıyordu. Abasgulu Bey Sadlinski gibi kahramanlarla omuz omuza savaşan bu devasa kahraman Kerbelayı İsmail'in yaptığı kahramanlıkları dinledikçe onur duyulurken, Rusya'nın Ermenileri yüzlerce yıldır Türk yurdu olan Erivan'a ve civarındaki kentlere yerleştirmeye başlamasıyla meydana getirdikleri olaylar; Ermenilerin o zamanlarda Kafkaslardaki Azerbaycan Türklerine yönelik yaptıkları vahşet dolu acımasız katliamları örtmeye  yönelik olarak bugün ortaya attığı sözde soykırım olaylarını gündeme getirerek, tarihin ibret dolu günlerinin ortaya çıkmamasına yöneliktir. Vedili Kerbelayi İsmail, Erivan'da ve civar kentlerinde yaşayan Azerbaycan Türklerine yönelik olarak Ermenilerin yaptıkları saldırılara yeri geldiğinde tek başına, yeri geldiğinde kurduğu küçük birliklerle karşılık vererek savaşıp ağır kayıplar vermelerine vesile olup dağlara çekilir, yaptığı büyük kahramanlıklar sayesinde kısa sürede Erivan ve çevresinde namı hızla yayılmıştı. Ruslar tarafından bölgeye yerleştirilen ve desteklenen Ermenilerin baskı, zulüm, vahşet ve katliamlarına daha fazla dayanamayan Erivan'da ve çevresinde yaşayan 21 köy ve kentteki Azerbaycan Türklerinin bir kısmı Aras Nehri'ni geçerek. Türkiye ye gelir, Iğdır'ın Taşburun kasabasına yerleşirler, bir kısmı da Azerbaycan'a göç ederler. Azerbaycan Türkleri Erivan ve çevresindeki köylerden ve kentlerden göç ederken Vedili Kerbelayi İsmail de bu halkla birlikte göç ederek Aras  Nehri'ni geçip Taşburun kasabasına gelir ve kalan ömrünü burada geçirir. Zulümlerden, vahşetlerden ve katliamlardan dolayı Azerbaycan Türkleri mallarını ve topraklarım geride bırakarak göç etmek zorunda kaldıkları için geldikleri. Taşburun kasabasında yoksulluk dolu günler içinde yaşamak zorunda kalmışlardır. 1948 yılında Taşburun kasabasında hayata gözlerini yuman Kerbelayi İsmail, Atatürk'ün çıkardığı soyadı kanunu ile bir zamanlar yaşadığı ve özlemini çektiği Vedi’ye bağlı Çimen kentinin adını alarak soy ismi yapar ve Türkiye’deki adı Kerbelayı İsmail Çimen olur. Ruhun Şaad olsun”

Facebook Beğenenler

  1. yiğit 2011-03-19 21:57:18

    Bir Iğdırlı olarak uzun yıllardan sonra elime kalem alarak bir şiir yazdım. Buradan paylaşmak istiyorum.<br /> <br /><br /> Ermeni<br /> Ermeni zülmün almış heryeri<br /> Ermeni İydir'den aras kıyısından<br /> Ağrı dağı eteğinden eşit meni <br /> Ermeni kulak ver bilirsin bu sesi<br /> Bu ses özbe öz Azeri Türkün sesi<br /> Ermeni sensin Yezidin önde gideni<br /> Tarihte ırkım Osmanlı<br /> Kardeş bildi ihya etti seni<br /> Ermeni kıymet vefa bilmedi<br /> <br /> Kardeşim der derdini der<br /> Karabağda vurdu meni Ermeni<br /> Ermeni Ermeni<br /> Bari dilimce er vuraydı meni<br /> Diliyce kahpe vurdu meni<br /> Ermeni eline bağ ganlıdı<br /> Bu kan senin kahbeliğinin nişanıdı<br /><br /> Vah Karabağ'da vurdu meni Ermeni<br /> Yine derim bari er vuraydı meni <br /><br /> Ermeni sarılır yaralar<br /> Ama geçmez Karabağ hasreti<br /> Azeri Türk burdadı<br /> Bu ettiğin yanına kalmamalı<br /><br /> Ermeni Karabağ alınacağ senden<br /> Ermeni alan da Karabağ'ı senden<br /> Koyacağım adını Azerbağ<br /> Ermeni karartı Karabağı<br /> Durma Karabağ ışığlan Allah izniyle<br /> İlham Aliyev ve yüce milleti eliyle <br /> Ol artğ yine deyirem ol artığ<br /> Ol artık Azerbağ<br /> <br /><br /> Allahu Teala Kerbeleyı İsmail Çimen'e rahmet etsin aziz Türk milletinin payidar olması için mücadele veren tüm yiğitlere ona ve nice türk büyüklerine benzemeyi hepimize nasip etsin.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.