Bin Yıllık Kaya Mezarına Büyük İlgi

Tarih : 2011-05-24 / Kategori : Genel Haber

Bin Yıllık Kaya Mezarına Büyük İlgi

Iğdır merkeze bağlı Asmalı Köyü'nde bulunan bin yıllık kaya mezar, çevredeki köylüler tarafından ziyaret ediliyor.

             Iğdır merkeze bağlı Asmalı Köyü'nde bulanan Urartu dönemine ait olduğu tahmin edilen kaya mezar şimdi cami olarak kullanılıyor.
Köylüler tarafından kutsal yer olarak kabul edilen camiye sık sık ziyaretler gerçekleştiriyor. Iğdır İl Kültür Müdürü Osman Engindeniz, buranın Urartu dönemine ait kral ve kraliçenin mezarı olduğunu söyledi. Engindeniz, "Burada Urartu dönemine ait birçok tarihi kalıntı bulunmaktadır. Bu oyma mezarın ise o dönemde yapılmış bir tarihi kaya mezar olduğu tahmin ediliyor." dedi.
"BÖLGE SİT ALANI OLARAK GÖSTERİLİYOR"
                  Urartu, dönemine ait tarihi kalıntıların ve mağaraların bulunduğu alan; Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından sit alanı olarak gösteriliyor.
Iğdır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde görevli İsa Arslan, buraya ilk geldiklerinde kayalar oyularak 2 bölümden oluşan kaya mezarı olduğunu gördüklerini söyledi. Arslan, "Mezarının duvarında oyulmuş nişler göze çarpmakta. Tabi nişler burada yatan ölünün hediyeliklerinin bırakıldığı yerlerdir. Bazı nişler çocuk mezarı olarak kazılmış. Mezarlık köylüler tarafından cami olarak kullanılıyor. Duvarların güney tarafındaki nişi görünce burayı cami olarak yapıldığını düşündüklerinde cami olarak kullanmışlar. Bizde bu gün burayı tespit etmek için buradayız. Erzurum Koruma Bölge Kurulu tarafından burası zaten sit alanı ilan edilmiş. Arka taraflarda Urartu dönemine ait yerleşim yerleri görülmüştür. " şeklinde konuştu.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası