Azerbaycan'ın "Hürriyet ve İstiklal Bayramı"

Tarih : 2011-05-30 / Kategori : Genel Haber

Azerbaycan'ın

           Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, ‘’Azerbaycan-Türkiye ilişkileri dünyada başka devletler arasında yoktur. Bizim ilişkilerimiz kardeşlik üzerine kurulan ilişkilerdir’’ dedi.

              Süleymanov, Azerbaycan’ın Hürriyet ve İstiklal Bayramı’nın 93. yıldönümü dolayısıyla Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Konuk Evinde düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmasında Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin 93 yıl önce çok zorlu günlerde kurulduğunu belirterek, ‘’Azerbaycan devletinin merhum milli lideri Haydar Aliyev’in hakimiyete gelmesinden sonra Azerbaycan gelişmeye ve güçlenmeye başlamıştır. Azerbaycan devletinin Türk siyasetinde önemi komşularla barış içerisinde geçinmeyi isteyen bir devlettir. Özellikle komşularla ilişkilere daha da önem veriyor. Bize kardeş olan Türkiye devletiyle de iyi ilişkilerimiz sayesinde bu günlerdeyiz. Türkiye ile çok yüksek seviyede ilişkilerimiz var. Bu ilişkilerde Haydar Aliyev zamanında başlatılmıştır. Azerbaycan-Türkiye ilişkileri dünyada başka devletler arasında yoktur. Bizim ilişkilerimiz kardeşlik üzerine kurulan ilişkilerdir’’ diye konuştu.
İki kardeş devletin ekonomik ilişkilerle daha da kardeşliğini sağlamlaştırdığını ifade eden Süleymanov, şöyle konuştu: ‘’Türkiye ile Azerbaycan arasında senede 6 milyar doları geçen ticaret hacmi gelecek senelerde 10 milyar doları geçecektir. Azerbaycan ile Türkiye arasında ticari ilişkilerin yanında eğitim ilişkilerimizde vardır. Azerbaycanlı öğrenciler Türkiye’nin üniversitelerinde eğitim görüyorlar, Türkiye’nin öğrencileri de Azerbaycan’da eğitim görüyorlar.’’
            Kars Valisi Ahmet Kara da, ‘’Azerbaycan bizim özümüz, Azerbaycan aynı dili konuştuğumuz, aynı soyu ve coğrafyayı paylaştığımız, aynı dini paylaştığımız daha doğrusu paylaşmadığımız hiçbir şey olmayan kardeş devlettir’’ dedi.
             Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in, Azerbaycan’a ve Türk dünyasına çok şey kattığına dikkati çeken Kara, ‘’Azerbaycan’ın hüznü bizim hüznümüz, sevinci bizim sevincimizdir. 1990’lı yılların başında Ermeniler Karabağ’ı işgal edip Azerbaycan topraklarına girdiklerinde Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar kurulu karar alarak Ermeni sınırlarını kapattı. Bugün halen aynı görüşte ve aynı duruştadır Türkiye Cumhuriyeti. Sayın Başbakan ve her derecede ki devlet adamımızda çok açıkça ifade etmektedirler ki Ermeniler Azerbaycan toprağından çekilmedikçe bizim Ermenilerle normalleşme sürecine girmemiz mümkün değildir. Azerbaycan bizim kardeşimizdir. Azerbaycan ile o kadar yakın ilişkilerimiz var ki artık karşılıklı yatırımlar, karşılıklı ilişkiler ekonomik ticari ilişkiler yumağından öte bir kardeşlik, bir akrabalık bağları şeklinde devam etmektedir. Azerbaycan’ın ebediyen yaşamasını, müreffeh olmasını, Azerbaycanlı kardeşlerimizin mutlu olmalarını diliyorum’’ şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Başkonsolos Süleymanov ve Vali Kara, üzerinde Azerbaycan ve Türkiye bayraklarının bulunduğu pastayı kestiler.
Azerbaycan’dan gelen sanatçıların verdiği konserin ardından resepsiyon sona erdi.
Resepsiyona, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Adalet Komisyonu Başkanı Tamer Keskin, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı ve davetliler katıldı.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.