Iğdır'da Çapa Fiyatlarıda Arttı

Tarih : 2011-06-29 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'da Çapa Fiyatlarıda Arttı

            Doğu Anadolu Bölgesinin Çukur ovası olan Iğdır da  tarım faaliyetleri devam ederken Çapa fiyatlarına da zam yapıldı.

         Geçen yıl bir günlük çapa ücreti 20 ile 25 TL arasında değişirken bu sene artan hayat pahalılığına  uyan çapacı kadınlar fiyatlarını artırarak 25 ile 30 TL yaptılar.
          Iğdır çevresinde genellikle çapa yapmaya kadınlar gitmekte, çapacılar çoğunlukla pancar çapalamakta,  bunun yanında sebze çapası da yapılmaktadır.Çapacı kadınlar hayatın çok pahalı olduğunu geçinemediklerini bu nedenle fiyat artırdıklarını söylerken tarla sahipleri de “ektiğimiz ürünün karşılığını alamıyoruz şimdi çapa parasını peşin ödüyoruz, gelecek yıl şeker pancar parasını alacağız taban fiyat düşük olursa zarar ediyoruz" dediler.
           Iğdır da çapacı kadınlar sabah saat 5 ile 6 da iş başı yapıyor akşam saat 4 ile 6 da bırakıyor, çapacı kadınlar canları sıkılmasın  vakit geçsin diye zevkli bir şekilde çapa yapmak için aşıklar gibi birbirleri ile atışmakta maniler, nanaylar okumaktalar,   mani okunması,  karşılıklı mani atışmaları  çapacıların vazgeçilmez tutkularından birisidir. Çapacı bir kadın tarlanın durumuna göre bir günde yarım veya bir dekar alanının çapasını yapmaktadır.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.