Dar Gelirli Ailenin Rugayye’si Tatile Değil Çobanlığa Marş Marş

Tarih : 2011-06-29 / Kategori : Genel Haber

Dar Gelirli Ailenin Rugayye’si  Tatile Değil Çobanlığa Marş Marş

7 AYLIK ÇOBANLIK GÖREVİ YILLIK 8 BİN TL.

          Iğdır’da  Metin Sayan ve Rıza Karatay çiftçilikten para kanzaamayınca çobanlık yapmaya başladılar.
Iğdır Merkeze bağlı Oba köyünde oturan Metin Sayan ve Rıza Karatay, “çiftçilik  yapıyorduk zarar etmeye başladık ektiğimiz ürünler para etmedi. Bizde aç kalmamak için çobanlık yapmaya başladık. Köydeki hayvan sahipleri ile anlaşarak hayvanlarını meraya götürüp getirmeye başladık.
             7 aylık bir çalışma sonucunda hayvan başı 115 TL alacağız .135-140 arası hayvan var toplamda 16 bin TL alacağız adama 8 bin TL geliyor bir yıl boyunca bu parayla geçineceğiz.” dediler. Bu arada baba Metin Sayın da kendine yardımcı olarak kızını da çobanlığa götürüyor.  Iğdır’da okulları tatil olan çocuklar karne sevinci yaşamak yerine baba mesleği olan çobancılıkla uğraşıyor. Gönül arzu ediyorki  Iğdır diğer iller arasında çıtayı yükselterek laik olduğu sırayı alsın.
                 2010-2011 eğitim sezonunun ardından öğrenim gördükleri okullarından karnelerini alan çocuklar, tatilin zevkini çıkarmaya başladı. Emsallerinin tatil heyecanını yaşadıkları bugünlerde Doğu’da eğitimini tamamlayan birçok çocuk ise emsalleri gibi o heyecanı yaşayamıyor. Iğdır Merkez ilçeye Bağlı Oba İlk Öğretim Okulu 2’ci sınıf Öğrencisi Rugayye Sayan (10), Tatil yerine baba mesleği çobanlığa gidiyor.  Okuyup Doktor Olacağım Diyen Küçük Sığırtmaç Rugayye Sayan, Sığır güdüyor.
               Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde her yıl olduğu gibi bu yıl da ilköğretim okulu öğrencisi çocuklar çobanlık mesleğini yapmaya başladı. Kimi babalarıyla hayvan sürülerinin arkasında inek güderken, çoğu babasının veya bir yakınının yanında sürü çobanlığı yapan bu çocuklar, okullar açılana kadar bu mesleklerini sürdürüp aile bütçelerine katkıda bulunuyor.
                   Doktor olma hedefi için okuyan küçük Rugayye, 53 bin Öğrencinin Eğitim gördüğü Iğdır İlinde tatile giren Küçük Rugayye gibi çok sayıda Öğrenci çobanlık yapıyor. Bu yüzden başarı oranı Iğdır için iyi düşünülemez.
Iğdır Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Tahir Kaman, Iğdır’ın hayvancılık ve Tarım bölgesi olduğunu belirterek, “Karnesini alan çok sayıda çocuk, genellikle çobanlık yapan ailelerle birlikte yaylalara gidiyor, veya tarlaya gidiyor.  Bu insanların geçim kaynakları bu, (bu çocuğun ne işi var çobanlıkta veya tarlada) diyemiyoruz. Bunu desek tepki çekeriz. Müdür Yardımcısı Kaman, Öğrencinin tatilde olsa eğitim almasını istiyoruz. Yaz aylarında çeşitli branşlarda açtığımız kurslara katılmalarını bekliyoruz. Açıklamada bulunan Milli eğitim Müdür Yardımcısı Kaman, “Anne babanın çocuğuna sahiplenerek okumasını ön planda tutması lazım. Her Aile çocuğunu tatilde olsa ne yaptığını takip etmeli ve sahiplenmelidir.”dedi.
           Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kaman, “Çobanlık veya tarlada çalışmanın yanında İnternet olayına değinerek, internetin yararlı yönü yanında zararlı olan yanıda vardır. Onun için her aile çocuğunu okuması için yararlı tatil geçirmesini istiyoruz” dedi.
                Babasının çoban olduğunu belirten, Teşekkür belgesi Alan Küçük Nahırcı Sığırtmaç Rugayye Sayan,
“Sınıfımı teşekkürle geçtim. Ben babama yardım için merada çobanlık yapıyorum.“ dedi. Baba  Metin Sayan (33) ve kaynı Rıza Karatay (35)da “çiftçilik yapıyorduk zarar edince bu işe başladık  7 ay boyunca bu sığırlara çobanlık yapacağız 7 ayın sonunda sığır başı 115 TL alcağız.135 sığıra ineye bakıyoruz. Onunla da bir yıl geçineceğiz.” dediler.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.