Iğdır'da Kaysı Hasadı Başladı

Tarih : 2011-07-01 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'da Kaysı Hasadı Başladı

GELİNLİK KIZLAR ÇEYİZ HAZIRLIĞI İÇİN KAYSI TOPLAMAYA BAŞLADILAR

            Doğu Anadolu Bölgesinin Çukur ovası Iğdır da kaysı hasadı başladı. Türkiye'nin en güzel sulu kaysısının yetiştiği Iğdır'da yetişen kaysılar başta İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Bursa gibi büyük iller ile çevre il ve ilçelere gönderiliyor. İstanbul da "Tokaloğlu veya Iğdır kaysısı" olarak satılan kaysının   bu sene bahçede fiyatı 1.5 TL ile 2.5 TL’den başlıyor.
             Kaysı alıp satan  Atış Bağrı "Bu sene kaysı az  en son yağan dolu kaysılara zarar verdi. 1.5 TL ile 2.5 TL aldığımız kaysıları kalitesine göre ayırıp büyük şehirlere gönderiyoruz oralarda da 3 ile 5 TL civarında satılıyor." dedi. Kayısı Üreticisi İsmail Güneş, yaptığı açıklamada, Türkiye'de açık arazide ilk kaysı hasadının Iğdır’da yapıldığını kaydetti.
            Bu yıl ilçe genelindeki bin 200 dönüm kaysı bahçesinden yaklaşık 11 bin ton ürün hasadının yapılacağını ifade eden Güneş, Şimdilik meyvenin iç piyasaya sunulmasını yapıyoruz.
Kaysı  Üretimi ile ilgili olarak AA muhabirine bir açıklama yapan Iğdır tarım il müdürü M.Nuri Turan’da  "Iğdır’da meyvecilik gelişiyor. Kurulan iki meyve suyu fabrikası vatandaşı meyveciliğe yöneltiyor. Çiftçi kendini yenilemeli yenilerse para kazanır. İlimizde sofralık kaysı çeşidi   üretilmektedir 105 bin ağaç var,  duruma göre 10-15 bin  ton arası kaysı  elde ediliyor. Bu sene Üretim 10 bin tonu  civarında olur." dedi.
Kaysı bahçelerinde kaysı toplamaya erkeklerin yanı sıra bayanlar ön plandaydı. Bayanlarda kaysı toplamaya yoğun ilgi vardı.    Kaysı toplamaya gelen bayanlar çoğunlukla işsiz oldukları için Evlerinin geçimini sağlamak amacıyla, bazıları yakında olacak düğünleri için çeyiz hazırlığı için çalıştığı, bazılarının ise eşinden boşandığı ve geçinebilmek için kaysı toplamaya geldiklerini belirttiler.
Iğdır da kaysı bakkallarda 2 ile 3 .5 TL arasında satılıyor.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.