İl Tarım Müdürü Mehmet Nuri Turan, Damlama Sulama Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Tarih : 2011-08-11 / Kategori : Genel Haber

İl Tarım Müdürü Mehmet Nuri Turan, Damlama Sulama Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Iğdır il Tarım Müdürlüğü tarafından Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde makina ve ekipman alımlarının desleklenmesi programı kapsamında kısa bir zamanda Iğdır bölgesindeki seralarda başlayan damlama sulama sistemi, Domates ve meyve bahçelerinde ve diğer alanlarda kullanılmaya başlandı.

          Iğdır İl Tarım Müdürü Mehmet Nuri Turan ”Iğdır’da damlama sulamanın yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam ediyor.“ dedi.
Turan, Iğdır’a bağlı Engin alan köyünde Ünit Bioteknoloji A.Ş. ye 2010 yılında 90 dekar 2011 yılında ise 100 dekar toplam 190 dekar alanı %50 hibe edilen damlama sulama sistemlerini yerinde gezerek incelemeler yaptı.
              Turan, İl Tarım müdürlüğü tarafından teşvik edilen damlama sulama sistemi mevcut su kaynaklarını en iyi kullanarak, bitkinin ihtiyaç duyduğu suyun kök bölgesine verilmesi amacıyla geliştirilen bu sistemin birçok avantajları mevcut. Su ile beraber gübrelemenin de yapılıyor olması ve her şarttaki arazilerde uygulanabilir olması da maliyet düşürücü bir özellik arz ediyor. Bu nedenlerle damla sulama, kendine alternatif diğer sulama sistemlerinden ayrılıyor.
Son yıllarda ülkemizde artan kuraklıklar nedeniyle tarım ürünlerinde verim düşüşleri oldu. Iğdır’da bilinçsiz ve aşırı sulamadan dolayı kuraklık etkisini göstererek bölgede büyük su sıkıntısı yaşandı.
          Bu arada İlçe Tarım Müdürlüklerimiz yoğun bir yayım ve bilgilendirme toplantılarıyla örnek çiftçilerimizde uygulanan damla sulama sistemini ve bunun hakkındaki endişeleri giderdi. Son yıllarda Bakanlığımızca uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımları Projesi çerçevesinde hibe projelerden yararlanıldığından, damla sulamaya azda olsa geçmeye başlıyor.” dedi.
Unit Iğdır temsilcisi Niyazi Kızıldağ ”Iğdır il tarım müdürlüğünden gereken destekleri aldık. Kırsal kalkınma yatırımlarını desteklenmesi programı çerçevesinde makina ve ekipman alımlarının desteklenmesi programı kapsamında Damlama sulama yapmak için  hibe aldık bu da ürün kalitemizi artırdı. Şu anda 1500 dekar alanda damlama sulama yapmaktayız. Çünkü Serbest sulamada Sanayi tipi domateste dekar başına 3-5 ton alırken şimdi damlama sulamada dekar başına 10-12 ton almayı planlıyoruz. Hem ürün kaybı olmuyor, toprağın verimliliği artıyor” dedi.
Projenin kurulumunu üstlenen Firma yetkilisi Vedat Bağcı ”Iğdır’da aşırı kuraklık nedeniyle çiftçi zor anlar yaşıyor. Damlama sulamayla Iğdır çiftçisi bu sorundan kurtulacak. Gerek tarımsal destek programı kapsamında gerekse banka desdekleriyle faydalanabileceklerini dile getirdi.    Enginalan köyünde yapılan incelemeye    Iğdır İl Tarım Müdürü Mehmet Nuri Turan, Destekleme Şube Müdürü Mutlu Çakmak, Unit Iğdır temsilcisi Niyazi Kızıldağ ve Çifçiler katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası