İl Sağlık Müdürü Dr. Seyfettin YEŞİLBOYA 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada;

Tarih : 2011-10-05 / Kategori : Genel Haber

İl Sağlık Müdürü Dr. Seyfettin YEŞİLBOYA 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada;

Emzirmenin anne ve bebek sağlığı için gerekliliğinden bahsederek; Sağlıklı ve güçlü toplumun oluşmasında yeterli ve dengeli beslenme en temel koşullardan biridir dedi. 

            Anne sütünün önemine dikkati çeken , "Ülkemizde nüfusun yüzde 35'ini oluşturan 0'14 yaş çocuklarda ölüm nedenleri içerisinde beslenme yetersizlikleri tek başına veya enfeksiyonlara ikincil olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Bu da bize doğumdan itibaren yaşamın ilk 6 ayında tek başına anne sütü ile beslenmenin önemini göstermektedir. Bilinen hiçbir teknolojik yöntemle anne sütünün eş değerinde yeni bir besin üretilememektedir" ifadelerini kullandı.  Anne sütünün bebeklere sağladığı yararlara değinen Yeşilboya, şu bilgileri verdi: 
-Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır ve onu bulaşıcı hastalıklardan korur. Anne sütü bebeğiniz için en doğal, en taze, en temiz ve en ekonomik besindir. Anne sütü kolay sindirilir.Böylelikle bebeklerde karın ağrısı,ishal, kabızlık daha az görülür.Fosfor açısından zengin anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olurlar.Ayrıca anne sütü içeriğindeki demir sayesinde bebeklerde kansızlığı, A vitamini sayesinde görmeye bağlı hastalık riskini önler, kalsiyum sayesinde büyüme ve kemik gelişimini hızlandırır,ileriki yaşlarda aşırı şişmanlık,şeker ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.Anne ve bebek arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar nitekim anne sütü ile beslenen bebekler daha özgüvenli olurlar.
         Anne sütünün annelere sağladığı faydalardan da bahseden Yeşilboya, şunları kaydetti: 
Emzirme anne sağlığı için de gereklidir. Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanması ile başlar. Nasıl emzireceğini bilen anne kendine güven duyar. Emzirmeye doğumdan sonra ilk yarım saat içinde başlamak gereklidir. Doğumdan hemen sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu ağız sütü ziyan edilmeden bebeğe mutlaka verilmelidir. Ağız sütü bebeğin büyümesini kolaylaştırır, ayrıca hastalıklara karşı koruyucu maddeleri de ağız sütü ile beraber almış olur. Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayan annenin önceleri az miktarda gelen sütü, bebeğin emmesi ile kısa zamanda artacaktır. Bu nedenle mama ve şekerli su kesinlikle verilmemelidir. Bebek  her istediğinde, her arandığında sık sık emzirilmelidir. Emzik ve biberon asla verilmemelidir." Emzirme, doğum sonrası rahmin toparlanmasını hızlandırır. Emziren anneler, doğum sonrası daha kolay kilo verirler. Emziren annelerin meme, rahim kanserine yakalanma riski nispeten daha düşüktür. İleride ortaya çıkacak kemik erimesinden korur. Bebeği ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek ne kadar önemli ise zamanında ve uygun ek gıdalara başlamak da o derece önemlidir. Ancak 6'ncı ayda doğum ağırlığının 2 katı olmuş bebeğe yalnızca anne sütü yetmez. Anneler bebeklerini ilk 6 ay sadece anne sütü ile 6'ncı aydan sonra da uygun ek besinlerle birlikte 2 yaşına kadar emzirmelidir.



Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.