Iğdır'da Eski Düğün Gelenekleri Olan (Bey Gecesi) Devam Ediyor

Tarih : 2011-10-10 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'da Eski Düğün Gelenekleri Olan (Bey Gecesi) Devam Ediyor

         Iğdır’da damat için kına gecesinde köyün gençleri bir araya gelerek damat için düzenlenen eski adetlerle devam eden (Bey Gecesi) günümüze kadar devam ediyor.

          Damat Sezer Şıktaş, Köyde düğünler 2 gün sürer. Cumartesi günü, başlar ve pazar gecesi gelinin getirilmesi, misafirlere yemek verilmesi ve takı töreninin ardından sona erer.
           Cumartesi sabah kuaför, fotoğraf gibi hazırlıkların ardından o gece düğün salonunda iki aileyi bir araya getiren çalgılı eğlence düzenlenir. Bu gece “Kına gecesi” olarak adlandırılır. Kına yakılır.
            Ertesi gün, pazar günü sabah erkek tarafı toplanır ve saat 10 civarı araba konvoylarıyla kız evine yola çıkılır. Evde hazır bekleyen kız ailesi, ufak şartların yerine getirilmesinden sonra kızı aileye teslim eder. Kızı alan erkek tarafı 50 veya daha fazla sayıyı bulan konvoyla gelini gezdirirler ve damat evine gelinir. Burada misafirlere yemek verilir. Ardından takı töreni gerçekleşir ve düğün dağılır.
Şıktaş, ayrıca bir de “Bey gecesi” vardır.
Halk arasında “damadın başı” diye adlandırılır.
          Bu gecede damadın evinde Sağdıç Solducu, damadın arkadaşları ve gençler kına gecesinde çeşitli oyunlar oynar. Damad o gece gelen misafirlere şekerleme dağıtır. Ardından Uzun Eşşek, Para Bulma, Kayışa girme, hep beraber oyunu, gelin kaynana, Çavuş asker oyunu  ve özel oyunlar oynanır ve ağır şakalar yapılır. “ dedi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.