“Arı Hastalıkları ve Verimliliği Artırma Yolları” Konulu Panel

Tarih : 2011-10-11 / Kategori : Genel Haber

“Arı Hastalıkları ve Verimliliği  Artırma Yolları” Konulu Panel

          Iğdır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Iğdır Üniversitesi ve Iğdır Arı Yetiştiricileri Birliği'nin ortak düzenlediği panelde Arı hastalıkları ile mücadele, arı verimliliğini artırma yolları konularında bilgiler verildi.

           Panele; Iğdır Valisi Amir Çiçek, Iğdır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü M. Nuri Turan, Iğdır Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrencileri ile arı yetiştiricileri katıldı. Programa panelist olarak da; Iğdır Üniversitesi'nden Prof. Dr Hüseyin Zengin ve Nurhan Akyüz, Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ferhat Genç ile Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Aslı Özkırımlı katıldı.
              Panelde konuşan M. Nuri Turan, Iğdır'da arıcılık ile ilgili istatistik bilgileri vererek arıcılığın Iğdır'da geldiği noktayı anlattı. Turan, Iğdır'da arıcılığın istenen düzeyde olmadığını belirterek alınması gereken bal veriminin ancak yüzde 50'sini alabildiklerini açıkladı. Iğdır Arı yetiştiricileri Birliğine kayıtlı 174 işletmenin olduğunu ve birliğe kayıt yapmadan arıcılık faaliyeti yapan yaklaşık 60 kadar işletmenin olduğunu belirten Turan, teknik bilgiden yoksun yapılan arıcık faaliyetleri ile verimin ve bal kalitesinin düştüğünü söyledi.
                Türkiye'nin bal üretiminde dünyada 3. ve 4. sıralarda yer aldığını belirten Turan, kovan başına üretilen 15-16 kg'lık bal veriminin dünya standardı olan 20 kg altında olduğunu açıkladı.
Turan, ''Iğdır'da arıcılık faaliyetinin yüzde 80'ini Tuzluca ilçesi yapmaktadır. Iğdır'daki bitki florasının arıcılık için çok elverişli olduğunu yapılan incelemelerde ortaya çıkmıştır. Kayıt dışı arıcılığı önlemek ve arıcılarımızın teknik bilgilendirilmesi ile Iğdır'da bal verimi ve üretimi istenen düzeylere çıkabilir'' dedi.
Vali Çiçek yaptığı konuşmada, Iğdır'da arıcılığın ikinci iş yada ek gelir olarak görülmesinden dolayı yeterli ilgi ve önemin verilmemesinden dolayı arıcılığın istenen noktada olmadığını açıkladı. Ayrıca kayıt dışı yapılan arıcılığın önüne geçilerek ildeki arıcılığın kayıt altına alınması gerektiğini belirten Çiçek, Iğdır balının marka bal olması için gayret gösterilmesi gerektiğini ifade eti.
Çiçek, ''Her ilde üretilen balın ayrı bir özelliği vardı. Iğdır'daki endemik ve zengin floranın olduğunu göz önünde bulundurursak Iğdır balının ayrı bir yeri olması gerekir. Ancak, bakıyoruz ki Iğdır'da arıcılığa yeterli önem verilmiyor. Devletin teşvikine rağmen yine de kayıt dışı arıcılık yapılıyor. Bunlar kontrol altına alınırsa ve teknik bilgi ile birlikte üretim yapılırsa o zaman istenilen düzeyde bu işten kazanç elde edilebilir'' dedi.
Konuşmaların ardından panelistler, arıcık ve bal verimi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Panel sonunda arıcılar yetiştirdikleri balları katılımcılara ikram ettiler.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.