Camiler ve Din Görevlileri Haftası Nedeniyle Camilerin Önemi

Tarih : 2011-10-19 / Kategori : Genel Haber

Camiler ve Din Görevlileri Haftası Nedeniyle Camilerin Önemi

Cami, din hizmeti için bir mekân, inanç  hayatının yaşandığı, başka mekânlardan ayrı  özellikleri olan, her yaş ve gruptan insanın inancını  yaşamak için girebildiği yer.

         Caminin manevi iç teneffüs (hacim) alanı ile insanların iç dünyasının uyum sağladığı, ibadet amaçlı, düşünce, amel, cemiyet hizmetinin ifa edildiği, hastanın, yoksulun, yetimin, yolcunun, âlimin, fakihin, sofinin sığınak alanı, edebin, ahlakın, sevginin, saygının buram buram koktuğu, ilmik ilmik çocuklara, bayanlara, gençlere, yaşlılara aktarıldığı mekân.
           Dinin asli kaynaklarının okutularak öğretildiği, İslam Peygamberinin sözleri ve hayatı  adeta gözler önüne serilerek gösterildiği, örnekliğinin kabul edildiği, Cennet bahçesi, Meleklerin ziyaretgâhı, Kâbe’nin şubesi, huzur alanı.
             Cami, insanların bakarak umut besledikleri, minaresinde yükselen ezan sesleriyle heyecanlandığı, zikir, fikir, şükür olgunluğunun elde edildiği, cemaat olma olgusunun, ümmet kalma şuurunun yaşatıldığı kutsi mekân…
Cami Vatandır, vatanın tapusudur, geleceğe bırakılan paylaşılmayan miras, korunması imanın gereği, Dini hayatın, Milli kültürün, sanatın, şiirin, edebiyatın ilham kaynağı, inşası gözlere hitap eden Mabed, manası gönülleri fetheden, Mabud’un sevgisinin kazanıldığı şaheserdir.
Allah için, Allah’a mahsus ibadet için tahsis edilen yer, dünya ile ukbayı yaşatan, uzlaştıran, mihrabı, minberi, revakları, saf düzeni, mahfili, kubbesi, şadırvanı, müştemilatı. Çevresi ayrı ayrı manaları muhtevi, mimarisinin ve çevresinin insanların yaşamına güzellikler sağlayan, evlere, sokaklara adres ve örnek olan, bedendeki kalp gibi hayata canlılık veren çekim ve idare merkezi,
Camilerimiz; Mihrabında İmamı, Minberinde Hatibi, Kürsüsünde Vaizi, Minaresinde Müezzini, Kubbesinin altında mü’minleri olan bilginin, sevginin, aşkın, gözyaşlarının inci gibi gönüllere serpiştirildiği Mabedin varlığı ile Mabudun varlığı inancının özdeşleştiği, Kutsi değer kabul edilen sığınak alanları, sefine-i Necat mekânlarımızdır.
Camiler, din görevlilerimizin aşk ve bilgisiyle, cemaatin coşku ve takvasıyla süslenen, milletimizin gönlünde değeri apayrı olan, Medeniyetimizin ve Milli kültürümüzün yaşatıldığı ana mekânlardır. Vatan kadar, bayrak kadar, camiler de kutsi kabul edilmektedir.
Camilerin gönüllülük esasına dayanılarak imarı, inşası, korunması mü’minlein iman sevgisinden kaynaklanmaktadır.
Camilerde din görevlileri, zamanı, mekânı, muhatap kitleyi iyi değerlendirir. İlmi, İrfanı ve güzel ahlakı, çok güzel hitap şekliyle bir arda tutmaya çalışarak hayatlarına ivme kazandırır, muhataplarını tespit ve tanıyarak onlara hizmeti hakka hizmet şuuruyla tebliğ görevi yaparlar.
Cemaat ise; hatibin söylediklerini (Ayet ve Hadisleri) kutsi değerler açısından önemser, değer verir, onları  örnek alır. Böylece Mekân (Cami) Hatip (Din Görevlisi) Muhatap (Hedef Kitle) üçlüsünün bir arada değerlendirilmesi Din hizmetinin ana teması, amacı ve hedef kitlesinin tespiti açısından önem arz eder.
Din Hizmetinin   Ana Teması: Kur’an ve Sünnet anlayışını yaygınlaştırması.
Amacı     :İnsanoğlunun dünya ve Ahiret mutluluğuna    yardımcı olacak inancın verilmesi.
Hedef Kitle:İlahi emirlere muhatap varlık ve insanların yaratılış gayesine uygun hale gelmelerini temin için öncelikle müminler ve bütün insanlığın muhatap kitle kabul edilmesi.
Camilerimizin maddi ve manevi güzelliklerini, muhatap kitlenin şahsında buluşturmak, din hizmetinin tebliğini gerçekleştirmek, kendini hakka adayan din gönüllüsü - din görevlisi meslektaşlarımızın çabaları ile mümkündür.
Cüneyt KULAZ    Iğdır İl Müftüsü

 

Facebook Beğenenler

  1. süleyman hanoğlu 2011-10-19 20:21:25

    il müftüsünün yazıları aslında çok bayağı basit acemice yazılar bunları neden yayınlatıyor anlamıyorum.cehaleti ortaya çıkıyor.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.