Iğdır'da 'Dünya Gıda Günü' konulu konferans

Tarih : 2011-10-19 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'da 'Dünya Gıda Günü' konulu konferans

Iğdır'da, 16 Ekim Dünya Gıda Günü konulu konferans verildi.

            Iğdır Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Iğdır Üniversitesi'nin ortak düzenlediği programda, gıda ve tarımın önemine vurgu yapıldı.
             Iğdır Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Iğdır Valisi Amir Çiçek, Iğdır Gıda Ve Tarım Müdürü M. Nuri Turan, Iğdır Üniversitesi Öğretim üyeleri, kurum müdürleri, ilköğretim ve lise öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Iğdır Gıda ve Tarım Müdürü Turan, Tarım ve gıda ürünlerinin dünya üzerinde dengeli dağılmadığını belirtti. Son günlerde Doğu Afrika'daki açlık ve yoksulluğa değinen Turan, gelişmiş ülkelerin, dünyadaki tarım ve gıda ürünlerinin yüzde 70'ini harcadıklarını söyledi.
               Dünya üzerinde, özellikle gelişmiş ülkelerdeki gıda israfına dikkat çeken Turan, bazı ülkelerin açlıkla mücadele ettiğini ancak bazılarının da ileri düzeyde israf yaptığını açıkladı. Ülkelerdeki fiyat istikrarının bozulmasının tarımı kötü etkilediğini söyleyen Turan, gelişmiş sanayi ülkelerinin son 30 yılda tarıma ayırdıkları kalkınma paylarının yüzde 43 oranında düştüğünü belirtti.
İklim değişikliklerinin gıda ürünlerine ulaşmayı olumsuz etkilediğini belirten  Müdür Turan, sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilmek ve kurumak gerektiğini açıkladı.
Iğdır Valisi Amir Çiçek ise programda yaptı konuşmasında, bizden sonra dünyada yaşayacak insanlara yaşanabilir bir dünya bırakmak için şimdiki bireylerin üretime önem vermesi gerektiğini söyledi. Dünya üzerinde açlık ve susuzluk çeken insanların var olduğunu belirten Çiçek, Peygamberimizin, ''Komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir'' hadisini söyleyerek yardıma muhtaç insanlara yardım etmenin dinin gereği olduğunu ifade etti.
Türkiye'de tarım arazilerinin yeteri kadar değerlendirilmediğine değinen Çiçek, dengeli ve israf olmadan tüketim yapılmasını ayrıca üretimin de devamlılığını korumanın gerektiğini anlattı.
Programda Iğdır Üniversitesi Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Bayram Yurt, obezite ile ilgili sunum yaptı.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.